Bakan Yılmaz gericilikte tam not aldı, Atatürk ve bilimsellikte sıfır çekti
Sendikalar, ilk dönem sonunda Bakan Yılmaz’a karne verdi. Eğitim, Atatürk ve bilimsellikte sıfır çekti, kadrolaşma ve özelleştirmeden tam not aldı.
Eğitim İş ve Eğitim Sen müfredat ve sınav sistemleri değişikleri, tarikat vakıfları ile yapılan protokoller ve eğitimcilerin isyan ettiği Öğretmenlik Strateji Belgesi ile geçen bir dönemin ardından Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın performansını değerlendirdi. Gericilik ve özelleştirmeden tam not alan Bakan Yılmaz, laiklik, Atatürk devrimleri ve bilimsellik derslerinden sınıfta kaldı. Milyonlarca öğrenci 2017-2018 öğretim yılının ilk dönemi son gününde karne heyecanı yaşarken iki eğitim sendikası dönemi değerlendirerek Bakan Yılmaz için karne hazırladı. Eğitim İş’in hazırladığı karnede Yılmaz, laik, bilimsel eğitim, Atatürk ilke ve devrimleri, sınav sistemleri, ulusal bayram ve günler, öğretmenlik mesleğinin saygınlığı, yurt ve barınma, uzmanlık alanına değer verme, okul güvenliği başlıklarında “sıfır” çekti. Yılmaz, öğretim yılının ilk dönemindeki uygulamaları ile gerici dernek ve vakıflarla işbirliği, eğitimin gericileştirilmesi, özelleştirilmesi ve kadrolaşma, adam kayırma derslerinden ise tam not olarak “100” aldı.
Velisi Binali Yıldırım!
Karnede velisi Binali Yıldırım olarak gözüken Yılmaz’a davranış notu olarak da, adil ve eşit davranma, bağımsız olarak iş yapabilme, milli eğitimi kavrama, işbirliği ve iletişim kurma davranışlarından “kötü” notu verildi. Eğitim Sen’in hazırladığı karne için de “Öğretim yılının ilk yarısında iktidar ve MEB tarafından yapılan yasal düzenlemeler, yönetmelik değişiklikleri ve sistem değişiklikleri toplumun büyük bölümünü tedirgin etmiştir. Eğitimin sorunlarına yönelik somut, kalıcı ve çözüme dayalı politikalar geliştirmeyen MEB’in karnesi, her dönem olduğu gibi, geçtiğimiz dönem için de tamamen kırıklarla doludur” denildi. Sendikaların hazırladığı raporlardan öne çıkan başlıklar şöyle:
-EĞİTİM TARİKATLARA EMANET: MEB’in eğitimi her alanda dinselleştirmek için tarikatların vakıf ve dernekleriyle yaptığı protokollere dikkat çekilen raporlarda, “MEB ulusal eğitimden uzaklaşmış, başta Diyanet olmak üzere, iktidara yakın dini kurum ve vakıflarla protokoller imzalanmıştır. Böylece TÜRGEV ve Ensar Vakfı başta olmak üzere, Hizmet Vakfı, Hayrat Vakfı, İHH, Furkan Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti gibi dini vakıfların, devlet okullarında ‘değerler eğitimi’ adı altında ders ve seminerler vermeleri, bağış toplamaları, d
-İSTİSMARLAR GİZLENİYOR: Çocuk istismarının katlanarak arttığına dikkat çeken Eğitim Sen raporunda “10 yılda 482 bin 908 kız çocuğu devletin izniyle evlendirildi. Son 6 yılda 142 bin 298 çocuk anne oldu ve bu çocukların büyük kısmı dini nikâh ile evlendirildi. Son 1 yılda en az 400 çocuk istismara uğradı. Çocuğa yönelik cinsel saldırıların sadece yüzde 5’i ortaya çıkıyor, yüzde 95’i ise gizli kalıyor” görüşüne yer verildi.
-ÇOCUKLAR OKULDAN KOPTU: Sendikaların raporlarına göre, 2003-2004 öğretim yılında açık öğretim lisesi bünyesinde 267 bin 235 öğrenci bulunuyorken, 2017-2018 öğretim yılı birinci yarıyılında okuldan koparak açık öğretime yönlendirilen öğrenci 1 milyon 554 bin 938 kişiye ulaştı.
-TAŞIMALI REKOR KIRDI: Raporlarda, “Türkiye’de ilk kez 1989- 1990 öğretim yılında sadece 2 ilde 305 ilkokul öğrencisi ile başlayan taşımalı eğitim uygulaması, bütün illerde uygulanır hale gelmiştir. Bu öğretim yılının ilk yarısında 91 bin 262 özel eğitim öğrencisi, 757 bin 714 ilkokul ve ortaokul öğrencisi, 472 bin 262 ortaöğretim öğrencisi olmak üzere toplamda 1 milyon 321 bin 238 öğrenci taşımalı eğitim kapsamında taşınarak ‘taşımalı eğitim’de tüm zamanların rekoru kırılmıştır” denildi.
-KARMA EĞİTİME DARBE: İmam hatip okullarına ayrılan bütçeye de dikkat çeken Eğitim İş, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2017-2019 yatırım planına göre fen liselerine 109.6 milyon lira bütçe ayrılırken imam hatip okullarına 1.7 milyar lira ayrılması, iktidarın önceliğini gözler önüne sermektedir. Birçok imam hatip ortaokulu ve imam hatip lisesinde kız ve erkek öğrencilerin sınıfları ayrılmış yani karma eğitime son verilmiştir. Bazı okullarda sınıfların ayrılması yetmemiş, kız ve erkek koridorları dahi ayrılmış, gerekçe olarak da ‘veliler böyle istiyor’ bahanesinin arkasına sığınılmıştır” ifadelerini kullandı.
İkizlere özel tören
2017-2018 öğretim yılının ilk dönemi dün sona erdi. Yaklaşık 18 milyon öğrenci karne alarak, yarıyıl tatiline girdi. İzmir’in Buca ilçesinde bulunan Makbule Süleyman Alkan Ortaokulu’nda okuyan 33 ikiz ve bir üçüz kardeş, özel karne sevinci yaşadı. 1400 öğrencinin bulunduğu okulda ikiz ve üçüz kardeşler için özel tören gerçekleştirildi. Okul girişindeki merdivenlere dizilen öğrenciler, karnelerini İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi ve Kaymakam Fecri Fikret Çelik’ten aldı.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke