Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi (21.01.2010)

Başbakanlık Merkez Binası'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.

Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi (21.01.2010)
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.01.2010 - 13:20

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısı ardından yaptığı açıklamada, kurul gündeminde görüşülen iki kanun tasarısı bulunduğunu aktardı. Bakan Çiçek, bunlardan birinin Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Tasarısı olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:
"Bugün yılda yaklaşık 7 milyon işlem yapılmakta ve vatandaşımızın yüzde 25'i bir veya iki şekilde tapuyla muhatap olmaktadır. Onun için klasik usulle yapılan bu tapu kadastro hizmetlerinin çağımızdaki elektronik alanda kaydettiği gelişmeler dikkate alındığında yeni bir yapılanmaya gidilmesinde teşkilatın da buna uygun olarak vatandaşa süratli, etkin bir hizmeti verebilmesi bakımından teşkilatın bu gelişmelere ayak uydurmasında zaruret var."

Kurul'da ayrıca, e-Devlet hizmetinin hızlandırılmasının ele alındığını belirten Bakan Çiçek, çağın iletişim, bilgi ve elektronik çağı olduğunu bunların devlet hayatına ve yapılan hizmetlere yansıması gerektiğini söyledi.

AB ile ilişkilerin de gündeme geldiğini anlatan Çiçek, "Avrupa Birliği bildiğiniz gibi gündemimizde olan bir konudur, gündemimizde olmaya da devam edecek. Biz Avrupa Birliği meselesini gerçekten önemsiyoruz" diye konuştu. Çiçek, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın sivil toplum kuruluşlarıyla yakın bir çalışma içinde olduğunu ve Bakanlar Kurulu'na her hafta gelişmelere ilişkin bilgi verdiğini söyledi.
Çiçek ayrıca, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda Türkiye'de saydamlığın artırılması ve yolsuzlukla mücadelenin güçlendirilmesi için stratejinin benimsendiğini kaydetti.
Hükümetin, bu alanda 2002 yılından bu yana 17 yasal düzenleme yaptığını hatırlatan Çiçek, bu konuya hassasiyet gösteren bütün ülkelerin kabul ettiği 7 uluslar arası sözleşmeyi de onayladıklarına dikkat çekti.


"Mevsimlik iş değil"

Yürütme Kurulu'nun 3 ay içinde bu konulara ilişkin ayrıntılı bir eylem planı çıkaracağını, önlem alınması kapsamında birincil ve ikincil mevzuat düzenlemeleri yapılacağını, kısa, orta ve uzun vadeli olarak mevzuatın güncelleştirileceğini de söyleyen Çiçek, tedbirler kapsamında anayasal ve yasal düzenlemelerin yapılacağını belirtti. Çiçek konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yolsuzlukla mücadele bir mevsimlik iş değildir, üç ay, dört ay, beş ay. 'Yaz mevsiminde yapacağız, kış mevsiminde bu işi bırakacağız' Mevsimlik bir konu değil, mevsimlik bir mücadele değil. Her zaman her ülkenin, gelişmiş ülkelerin de dahi gündemindedir. Bizim de daima gündemimizdedir ve gündemimizde olmaya devam etmelidir."


"Vatandaşın iradesi belirler"

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çiçek, "Balyoz Planı" ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çiçek, Türkiye'nin bir demokratik ülke olduğunun altını çizerek, "Demokrasiyi tercihi, temel bir tercihtir. Eksiği vardır, noksanı olabilir ama biz demokrasiyi, mevsimlik bir tercih olarak almadık" diye konuştu. Çiçek şunları söyledi:
"Zaten hükümet olarak bizim çabamız, gayretimiz Türkiye'de demokrasiyi daha da kurumsallaştırmaktır. Türkiye'nin gelişmesi de demokrasi konusuna olabildiğice vurgu yapması ve bunu tüm kurallarıyla, kurumlarıyla işlemesini temin etmesidir, birincisi budur. Bunun da yolu, iktidarları vatandaşın iradesi belirler, gelişi de gidişi de vatandaşın iradesiyle olur, bunu dışındaki hiçbir çabayı bizim kabul etmemiz mümkün değil. Zaten bu çağda bu tip anlayışlarda çağın gerisinde kalan anlayışlardır."

Türkiye, Anayasası'nda bir hukuk devleti olduğu ifadesinin bulunduğunu hatırlatan Bakan Çiçek, "Hukuk devletinden yola çıkarak Türkiye'de hukukun üstünlüğünü temin etmek, hepimizin görevidir, herkesin yararınadır" dedi. Türkiye'de hukukun işlediğinin de altını çizen Çiçek, "Gündeme gelen bir konunun hukuki bir boyutu varsa, onu zaten değerlendirmesi gereken Anayasa gereği, yasalar gereği makamlar vardır, onlar da bu değerlendirmeleri yaparlar diye düşünüyorum" diye konuştu.

Bir gazetecinin "EMASYA Protokolü'nü yeniden düzenlemeyi düşünüyor musunuz?" şeklindeki sorusuna Çiçek, "Onu bilmiyorum. O İçişleri Bakanlığı ile ilgili bir konu" yanıtını verdi. Çiçek konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Elbette buna birlikte karar vereceğiz ama bunu bir hazırlığı varsa, bir çabası varsa bunu bir dosyası, bir geçmişi vardır. Onu ilgili bakan arkadaşımız değerlendirir, eğer bir hükümet kararına ihtiyaç duyuyorsa onu da gündeme getirir. Biz bugüne kadar Türkiye'ni demokratikleşmesi noktasında birçok kararı aldık. Yani kimse bizim demokrasi konusundaki niyetimizden ve bu konuda bir karar almamız gerekiyorsa alacağımızdan kimsenin endişesi olmasın. Onun için bu konu herhalde Sanayi Bakanlığı'nın arşivinde veya gündeminde olan bir konu değil, İçişleri Bakanlığı tarafından geçmişte bildiğim kadarıyla düzenlenmiş bir konudur. Gündeme geldiğin de sizlere ya sayın bakan açıklar veya bir değerlendirme konusu olursa biz açıklarız."

TEKEL işçileriyle ilgili bir soru üzerine ise Çiçek, "O konu Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelmedi. Teması olan arkadaşlarımız varsa zaten size açıklama yaparlar" yanıtını verdi.


"Rahatsız oluyorum"

Yolsuzlukla mücadele eylem planı kapsamında milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının olup olmadığını soran bir gazeteciye Bakan Çiçek, "Yolsuzluk deyince sadece milletvekilliği dokunulmazlığının gündeme gelmiş olması, şahsen beni rahatsız eder" dedi.

Çiçek şöyle devam etti: "Sanki tüm milletvekilleri yolsuzluk yapıyor, TBMM de yolsuzluğun merkezinde. Öyle algılamak hem bu kuruma olan saygı açısından tartışma konusudur hem de orada görev yapanlar bakımından. Şimdi net olarak ifade ettim. Tabii bu alanda bir düzenleme yapılacaksa her şey masaya gelebilir, gelmelidir ama bin defa ifade ettik. Bakınız milletvekilli dokunulmazlığı dediğimiz şey, kürsü dokunulmazlığıdır, yasama dokunulmazlığıdır. Yasama sıfatı devam ettiği sürece kişinin dokunulmazlığı oluyor. O sıfat bittikten, sona erdikten sonra kişi, sade vatandaştır. Bu dokunulmazlık söz konusu değil. Herhangi bir dokunulmazlık sorunu olmayan biri olarak, tabiatıyla bir alan düzenlemesi yapıyorsak herkes bundan nasibini almalıdır. Bu ayrı bir olay ama 'dokunulmazlık, yolsuzluk' denildiği zaman akla milletvekilinin geliyor olması, fevkalade rahatsız edici olur."


Ermenistan konusu

Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararla ilgili soru üzerine de Çiçek, bu konuda bugün bir değerlendirme yapmadıklarını, ancak konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığının bir açıklamasının olduğunu kaydetti. Çiçek, "Bu, çabaları engelleyen bir karar. Herhalde Ermenistan hükümeti bu protokollerin hayata geçmesinde bir fayda görüyorsa ve bu konuda samimiyse dünya kamuoyunu da Türkiye'yi de tatmin edecek bir açıklamayı yapmış olması gerekir. Aksi takdirde bu çabalara ters düşen bir karardır. Türkiye'nin bunu kabul etmesi söz konusu olamaz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler