Bakır Çağlar, son yolculuğuna uğurlandı
Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Bakır Çağlar'ın cenazesi, İstanbul'da toprağa verildi.
Geçirdiği rahatsızlık sonucu, geçtiğimiz pazar günü Kıbrıs Lefkoşa Devlet Hastanesinde hayatını kaybeden Prof. Dr. Çağlar için, ikindi vakti Üsküdar'daki Şakirin Camisi'nde cenaze töreni düzenlendi.
Törende, Çağlar'ın eşi Zeynep Çağlar, cami avlusunda taziyeleri kabul etti.
Cenaze törenine Çağlar'ın aile yakınlarının yanı sıra, eski TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zafer Üskül, eski YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, TGC Başkanı Orhan Erinç, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden öğretim üyeleri ve Çağlar'ın öğrencileri ile çok sayıda seveni katıldı.
Prof. Dr. Bakır Çağlar'ın cenazesi, burada kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Cenaze töreni öncesi duygularını anlatan Prof. Dr. Üskül, ''Çok iyi bir hukukçuydu. Kendisini kaybetmek, Türkiye için de bir kayıptır. Çok üzgünüm, Allah rahmet eylesin'' dedi.
Bakır Çağlar ile ilk akademik hayatına başladığında birlikte aynı odayı paylaştıklarını belirten Erdoğan Teziç de yıllar içinde Çağlar'ı daha yakından tanıma fırsatı bulduğunu anlattı.
Teziç, ''Bizim her günümüz bir çeşit Anayasa semineri gibi geçerdi. Bakır, birikimleri çok yüksek bir insandı. Karakter sahibiydi. Erken bir kayıp oldu. Bakır daha kendini kitapla ifade edebilecek olanaklara sahipti. Ben çok üzüldüm. Veremedikleri için üzüldüm. Onun kaybından daha büyük bir üzüntüdür bu. Çünkü onu kaybettiğiniz zaman onun bütün dağarcığındakileri de beraber yok ediyorsunuz'' dedi.
Bir gazetecinin, ''Bakır Çağlar'ın 1999 yılında söylemiş olduğu sözleri vardı. Özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde Türkiye'nin mahkum olduğu davalarla ilgili. Biraz tepki çekti bu sözleri'' şeklindeki sorusuna ise Teziç, hukukçuların söylediklerinin tepki çekmesinin normal olduğunu belirterek, ''Tepki de çekebilir, tasvipte görebilir, onay da bulabilir. Önemli olan rahat ifade edebilmektir. Tepki çekecek diye korku içine girmenin de bir anlamı yok. Şu sıralarda bütün bu endişeleri bir kenara bırakarak kafamızdakilerin hepsini açık açık söyleme zamanıdır bence. Tedirgin olmamak lazım'' yanıtını verdi.
TGC Başkanı Erinç de Prof. Dr. Bakır'ın ölümünün, Türkiye için hukuk alanındaki en önemli kayıplardan biri olarak nitelendirilebileceğini kaydederek, ''Cumhuriyet Gazetesi'nde çok değerli yazıları yayınlanmıştır. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak da Anayasa hazırlıkları ya da hukuki sorunlar konusunda kendisinden çok değerli yardımlar almış durumdayız. Kendisini saygıyla anmaktan başka şu an da yapılacak bir şeyimiz yok'' diye konuştu.
Prof. Dr. Bakır Çağlar
1941 yılında İstanbul'da doğan, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Bakır Çağlar, Saint Joseph Lisesi ve İstanbul Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra Fransa'da Sorbonne'da iki doktora yaptı.
Bir dönem, Anayasa Mahkemesi'nin hukuk danışmanı olan Prof. Dr. Çağlar, altı yıl Strasbourg'da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) Türkiye Devleti aleyhine açılan davaların avukatlığını yürüttü.
Prof. Çağlar, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde anayasa ve insan hakları dersleri veriyordu. Çağlar'ın, ''Bir Anayasacının Seyir Defteri'', ''İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi Hukukunda Türkiye'' gibi kitapları bulunuyor.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!