Bankalardan ilk yarıda 4 bin kişilik istihdam
Kriz sürecinin yaralarının sarılmasıyla birlikte bankacılık sektörü de hareketlendi. Bankaların personel sayısı Haziran ayı itibariyle 2009 yılı sonuna göre yaklaşık 4 bin kişi artarak 176 bin 364'e ulaştı.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Haziran Türkiye'de Bankacılık Sistemi Banka, Şube ve Personel bilgileri verilerini yayımladı. Buna göre, 2010 yılının ikinci çeyreği itibariyle mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının toplam şube sayısı son bir yılda 298 adet, yıl sonuna göre ise 122 adet artarak 9 bin 149'a ulaştı. Yılsonuna göre şube sayısı kamusal sermayeli mevduat bankalarında 93 adet, özel sermayeli mevduat bankalarında 52 adet artarken, yabancı sermayeli mevduat bankalarında 23 adet azaldı. Kalkınma ve yatırım bankalarında ise şube sayısında değişiklik olmadığı görüldü. Nisan-Haziran dönemi sonu itibariyle mevduat bankalarında banka başına ortalama şube sayısı 285 oldu. Bu rakam kamusal sermayeli mevduat bankalarında 874, özel sermayeli mevduat bankalarında 404, yabancı sermayeli bankalarda ise 120 olduğu belirlendi.
Mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarında çalışan sayısı son bir yılda 5 bin 109 kişi, Ekim-Aralık 2009 dönemine göre ise 3 bin 962 kişi artarak 176.364 oldu. 2009 yıl sonu rakamlarına göre çalışan sayısı kamusal sermayeli mevduat bankalarında bin 364 kişi, özel sermayeli mevduat bankalarında bin 666 kişi, yabancı sermayeli mevduat bankalarında 908 kişi, kalkınma ve yatırım bankalarında ise 31 kişi artarken, Fon bankasında ise 7 kişi azaldı.
Çalışanların yüzde 77'si yüksek okul mezunu
Nisan-Haziran dönemi itibariyle, banka çalışanlarının yüzde 26'sı kamusal sermayeli mevduat bankaları, yüzde 48'i özel sermayeli mevduat bankaları, yüzde 23'ü yabancı sermayeli mevduat bankaları ve yüzde 3'ü ise kalkınma ve yatırım bankaları tarafından istihdam edildi. Mevduat bankalarında banka başına çalışan sayısı 5 bin 344 olduğu belirlendi. Bu rakam kamu sermayeli bankalarda 15 bin 407, özel sermayeli bankalarda 7 bin 631 ve yabancı sermayeli bankalarda 2 bin 387 olduğu görüldü. Nisan-Haziran dönem itibariyle, bankacılık sektöründe çalışanların yüzde 1'i ilköğretim, yüzde 22'si orta öğretim, yüzde 72'si yüksek öğretim kurumları mezunu, yüzde 5'i ise yüksek lisans ve doktora yapmış olanlardan oluştu. Kamusal sermayeli mevduat bankalarında çalışanların yüzde 73'ünü yüksek öğretim kurumlarını bitirmiş ve lisansüstü eğitim yapmış personel oluşturduğu dikkat çekerken, bu oran özel sermayeli mevduat bankalarında yüzde 81, yabancı bankalarda yüzde 73 ve kalkınma ve yatırım bankalarında ise yüzde 74 olduğu tespit edildi.
Banka çalışanlarının yarısı kadın çalışanlardan oluştu
Nisan-Haziran dönemi itibariyle bankacılık sektöründe çalışanların yüzde 50'si kadınlardan oluştu. Bu oran kamusal sermayeli mevduat bankalarında yüzde 40, özel sermayeli mevduat bankalarında yüzde 54, yabancı sermayeli mevduat bankalarında yüzde 55, Fon bankasında yüzde 36, kalkınma ve yatırım bankalarında ise yüzde 32 düzeyinde olduğu belirlendi.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası