Bardaktan beyne ulaşması 6 dakika

Almanya’daki Heidelberg Üniversite Kliniği araştırmacıları manyetik rezonans spektroskopuyla üç bardak bira ya da iki bardak şaraba eşit alkolün beyinde sadece altı dakika sonra beyin hücrelerinde belirgin değişimlere neden olduğunu saptadı.

Yayınlanma: 05.06.2009 - 11:58
Abone Ol google-news

Journal of Cerebral Blood Flow and Metabolism dergisinde yayımlanan araştırmaya göre beyin, enerji kazanımı için glikoz asetat yerine alkolün bir indirgeme ürününü kullanıyor. Bu da alkol alımından sonra, özümlenmeyen glikozun beyinde biriktiği anlamına geliyor.

Araştırmacılar ayrıca zararlı etkinin çok hızlı işlediğini de görmüşler. Deneyler sırasında hücreleri koruyucu etkisi bulunan madde oranı alkol yoğunluğu arttıkça azalıyor. Bu da hücre duvarlarındaki bileşimin bile değiştiğini gösteriyor. Alkol alımı kesildiğinde bu değişimler de kayboluyor. Ancak kişi git gide daha fazla alkol tüketmeye başlarsa, beynin “normale dönmesi” yavaşlamakta. Bilim insanları bundan sonraki çalışmalarında alkol bağımlılarının beyinlerindeki değişimleri ve alkolün diğer etkilerini daha ayrıntılı bir şekilde araştırmaya devam edecekler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler