Bartholomeos, İstanbul'da doğan bakana fırça attı
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın laik bir anayasa için Yunan Kilisesi ile vardığı mutabakat İstanbul’daki Fener Rum Patrikhanesi’nin tepkisini çekti. Fener Patriği Bartholomeos, mutabakat ile ilgili kendisine bilgi vermeye gelen Yunan bakana “(Cumhurbaşkanı) Erdoğan bana saygı gösteriyor. Çipras beni hor göremez” diye fırça attı.
Yunanistan’da din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması için Başbakan Aleksis Çipras ile Atina Başpiskoposu Yeronimos arasında varılan anlaşmaya İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos sert tepki gösterdi. Bartholomeos, bu anlaşmayla ilgili kendisini bilgilendirmek için İstanbul’a gelen Yunanistan Eğitim ve Diyanet İşleri Bakanı Kostas Gavroğlu’nu fena azarladı.
Hürriyet'ten Yorgo Kırbaki'nin Ta Nea gazetesinin deneyimli yazarı Yorgo Papahristu’nun haberinden aktardığına göre Bartholemos görüşme sırasında İstanbullu Rum olan Gavroğlu’na “Bana, (Cumhurbaşkanı) Erdoğan saygı gösteriyor. Çipras beni hor göremez. Bunu kabul etmiyorum” dedi. Patrik Bartholomeos, görüşmede ayrıca “Ben koskoca Rusya’nın, Putin’in saldırılarından yılmadım. Şimdi, aleyhimde oynanan bu oyunları mı kabul edeceğim? Yanılıyorsunuz” diye konuştu. Bartholomeos “Sen İstanbul’da doğdun. Senin beni zamanında bilgilendirmen gerekirdi” diyerek de Yunanistan Eğitim ve Diyanet İşleri Bakanı Gavroğlu’nu azarladı. Fener Patriği, Ukrayna Kilisesi’nin Rus Kilisesi’nden bağımsızlığı nedeniyle Rusya ile de kriz yaşıyor.
PATRİK NEDEN TEPKİLİ?
Fener Patriği’nin öfkesi, Çipras ile Yeronimos arasında anlaşma sağlanmadan önce Patrikhane’nin görüşünün ve onayının alınmamasından kaynaklanıyor. Anlaşma, yaklaşık 10 bin din adamının devlet memuru statüsüne son verilmesini, devletin yılda 210 milyon Avro olan din adamlarının maaşlarını ödenek şeklinde kiliseye tahsis etmesini, kilisenin milyarca Avro olarak hesaplanan gayrimenkullerinin kurulacak yeni bir fona devredilmesini ve bu gayrimenkullerin değerlendirilmesinden sağlanacak gelirin devlet ile kilise arasında paylaşılmasını öngörüyor. Anlaşmada bağımsız Yunanistan Kilisesi, ülkedeki tüm kiliselerin üzerinde yetkiliymiş gibi gösteriliyor. Oysa Ege’de Onikiadalar ve Girit adası hem ruhani hem de idari, Kuzey Yunanistan’ın Batı Trakya ve Yanya bölgeleri ise ruhani açıdan Fener Patrikhanesi’ne bağlı bulunuyor.
LAİKLİK ADIMI
Yunan hükümetinin laiklik için hazırladığı anayasa değişikliği maddesi tasarısında ülkenin resmi dininin Hıristiyan-Ortodoks olduğu ifadesi değişmiyor. Ancak din ve devlet ilişkilerinde radikal ayrım öngörülüyor. Devletin dini açıdan tarafsız olduğu vurgulanıyor. Ayrıca, tüm resmi kurum ve kuruluşlarda dini yeminin yerini sivil yemin alıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği