"Basın özgürlüğüne olağanüstü değer veriyoruz"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, basın özgürlüğünün bir ülkenin aynı zamanda itibarıyla ilgili bir konu olduğunu belirterek, ''Bir ülkenin şeffaflığı, bir ülkede yanlışların ifade edilebilmesi, bir ülkede aynı zamanda kontrol mekanizması açık toplumlarda basın vasıtayla olur'' dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile birlikte Kadir Has Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye Gazeteciler Federasyonu 31. Başkanlar Konseyi Toplantısı ve Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Geleneksel Ödül Törenine katıldı ve bir konuşma yaptı.
Salonda bulunan Türkiye, Azerbaycan ve KKTC bayraklarına dikkati çeken Gül, ''Burada üç bayrak var ama bizim bayraklarımız çoktur. Biz dünya çapında camiayız. Bir çok devletlerimiz var. Bununla onur duyuyoruz'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Türk dünyasının aynı millet ve farklı devletler olarak dayanışma ile işbirliğini artırmak için çalıştıklarını, Türk Konseyi'nin de bu amaçla kurulduğunu belirtti. Türk devletleri içinde KKTC'nin ayrı bir yeri olduğunun altını çizen Gül, Kıbrıs'ta henüz barışın tesis edilemediğini, 1974'ten bu yana süren ateşkesle her şeyin devam ettiğini söyledi.
Gül, Kıbrıslı Türkler ile Rumlar'ın barış içinde yaşamasının, eski acıların tekrarlanmaması için yeni bir düzenin kurulmasının herkesin arzusu olduğunu dile getirdi.
Derviş Eroğlu'nun cumhurbaşkanı seçildikten sonra büyük bir sorumluluk duygusu içinde barış görüşmelerini sürdürdüğünü ifade eden Gül, ''Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin her zaman yanında olmuştur ve her bakımdan yanında olmaya devam edecektir'' diye konuştu.
Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözümü ve barışı Türkiye ile Kıbrıslı Türkler'in samimiyetle istediğini belirten Gül, 2004 yılında Annan Planı'nın referandumda oylanmasıyla çözümü hangi tarafın istediğinin ortaya çıktığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, ''Annan Planı'nı reddeden taraf diğer taraf olmuştur. Bütün dünya da uzun yıllar aldatıldığını görmüştür. O referandum tarihi bir dönüm noktası oldu'' dedi.
Eroğlu'nun Kıbrıs'taki müzakereleri önceki Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın bıraktığı yerden sürdürdüğünü anlatan Gül, müzakerelerde muhatabın Eroğlu ve KKTC olduğunu söyledi. Gül, ''Onlar anlaşırlarsa biz de Türkiye olarak, garantör olarak onları destekleriz'' şeklinde konuştu.
Türkiye'nin, Doğu Akdeniz'in büyük bir barış ve işbirliği alanı haline gelmesini istediğini vurgulayan Gül, Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'ın tamamının çözüm sağlanması halinde büyük bir işbirliği ve dayanışma gösterebileceğini belirtti.
"Basın özgürlüğüne olağanüstü değer veriyoruz"
Basın ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Gül, demokrasilerin vazgeçilmez prensiplerinden birinin hür basın olduğunu söyledi. Hür basının ifade özgürlüğü, fikir özgürlüğü, habere ulaşma özgürlüğü sağlanması anlamlarına geldiğini ifade eden Gül, Türkiye'nin geçmişte bu konuda çok tenkit edildiğini, bugün ise büyük ilerleme kaydederek AB kriterlerini yerine getirdiğini belirtti.
Basın özgürlüğü konusunda bazı şikayetler ve eksiklikler olduğunu dile getiren Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Özellikle son dönemde gördüğüm, dikkatimi çeken ve benim de dikkat çektiğim konu, gazeteciler hakkında çok sayıda dava açılması ve bu davaların çelişkili şekilde açılmasıdır. Eminim ki mahkeme safhaları geldiğinde bunların hepsi düzeltilecektir. Basın özgürlüğü bir ülkenin aynı zamanda itibarı ile ilgili bir konudur. Bir ülkenin şeffaflığı, bir ülkede yanlışların ifade edilebilmesi, bir ülkede aynı zamanda kontrol mekanizması açık toplumlarda basın vasıtayla olur. O açıdan Türkiye'de basın özgürlüğüne hepimiz olağanüstü değer veriyoruz. Şüphesiz ki bu özgürlüğün yanlış şekilde istismar edilmesini önlemek de bütün bireylerin hakkıdır. Şiddet söz konusu olmadığı sürece her türlü fikir bir ülkede konuşulabilmeli ve paylaşılabilmeli. İnsanlar en aykırı fikirlerini bile şiddet içermemek şartıyla konuşabilirler. Hepimiz yeteri kadar olgunuz, neyin doğru neyin yanlış olabileceğini ayırt edebilecek durumdayız.''
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'de son dönemde basının ''sahiplik'' açısından çeşitlendiğini belirterek, ulusal basının yanı sıra yerel basının da son dönemde güçlendiğini söyledi. Gül, güçlü yerel basının da demokrasi açısından kriter olduğunu ifade ederek, yerel basının güçlendirilmesinin hükümet politikalarıyla desteklenecek bir konu olduğunu vurguladı.
Yerel basının imkanlarını ve standartlarını yükseltmesini isteyen Gül, ''Yerel basını zayıflatan unsurlardan birisi, nüfusla mukayese ettiğinizde çok sayıda gazetenin olması. O bakımdan gönüllü olarak birleşmeniz sizleri güçlü kılar. Burada bir zorlama söz konusu olamaz tabii ki'' dedi.
Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül'e Kayseri Gazeteciler Cemiyeti tarafından ''Yılın Devlet Adamı Onur Ödülü'' verildi.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!