Başkentte helvalı şifre protestosu

Ankara'da ''Dev-Lis'' üyesi bir grup, Yükseköğretime Geçiş Sınavındaki (YGS) şifre iddialarıyla ilgili, ''helvalı protesto'' gerçekleştirdi.

Yayınlanma: 24.04.2011 - 13:18
Abone Ol google-news

Yüksek Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplanan gruptakiler, bir süre slogan attı.

Burada grup adına yapılan açıklamada, sorunun sınav sisteminin kendisinden kaynaklandığı savunuldu. Sınava giren 1 milyon 711 bin kişiden ''10 bininin şifreci'' olduğu öne sürülen açıklamada, geriye kalan 1 milyon 701 bin kişinin mağdur olduğu ifade edildi.

''Şifresiz, parasız, eşit, anadilde'' eğitim talebinde bulunulan açıklamada, ''Bizler bu olanların 2011 yılındaki YGS sınavından ibaret olmadığını biliyoruz. Asıl sorun, hayatın hiç bir alanında eşitliğin olmadığı bir ülkede, eşit olması düşünülen elemeci sınav sistemlerinde. Çünkü bu sistemde kimlerin eleneceği, kimlerin şifreleri alacağı, kimlerin mod-medyanlardan haberdar olacağı ortadadır'' ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın ardından, eyleme katılanlara ''geleceği öldürülen gençler adına yapılan helva'' dağıtıldı.

Öte yandan bir başka protesto da Besni'de kendilerine Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) mağduru diyen bir grup öğrenci tarafından gerçekleştirildi.

Yaklaşık 100 kişilik grup, ellerinde dövizler ve üzerinde ÖSYM yazılı temsili tabut ile Gaziantep Caddesi'nden başlayarak, Kaymakamlık binası önüne kadar yürüdü.

Grup üyeleri, burada yaptıkları açıklamanın ardından üzerinde ÖSYM yazılı temsili tabutu parçaladı. Öğrenciler, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

CHP Besni İlçe Başkanı Aydın Doğan, Atatürkçü Düşünce Derneği Besni Şube Başkanı Zülfikar Emre de basın açıklaması yapıldığı sırada öğrencilerin yanında yer alarak kendilerine destek verdi.

 

''Hükümet sözcülerinin tatmin olmaları bizleri tatmin etmiyor"

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde Hacı Halil Mahallesi Hükümet Caddesi'ndeki AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi önünde toplanan lise ve dershane öğrencilerinden oluşan yaklaşık 250 kişilik grup, ellerinde pankartlarla slogan atarak Atatürk Caddesi'nden Eskiçarşı'ya yürüdü. Basın açıklamasını okuyan Sevcan Çataltepe, ÖSYM'nin binlerce öğrenci ve velisinin güvenini boşa çıkardığını ifade ederek, ''Bu skandalların sorumluları derhal istifa etmelidir'' dedi.

Sınavın akıbetinin ne olacağını bilmediklerini dile getiren Çataltepe, şöyle konuştu:

''Hükümet sözcülerinin tatmin olmaları bizleri tatmin etmiyor. Tam tersi böyle bir haksızlığa eşitsizliğe karşı sabrımız her geçen gün tükeniyor. Daha geçenlerde Nevşehir'de bir arkadaşımız YGS yüzünden intihar etmiştir. Bizlerin psikolojisi her geçen gün daha da bozulmaktadır. YGS iptal olacak mı olmayacak mı? Olursa yeni sınav ne zaman olacak? Hakkı yenen milyonlarca öğrenci ne yapacak. Şifre skandalının sorumluları bulunup yargılansın. Sınav iptal edilsin.''


 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon