Baykal'dan Köşk'e adaylık açıklaması

Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin, "Henüz bu konuda ciddi bir değerlendirme yapma aşamasına geldiğimiz kanaatinde değilim. Herkes iyi niyetli konuşur, daha çok isimler geçer, hep böyle olmuştur, bunu doğal karşılamak lazım. Asıl Türkiye'nin temel siyasilerinin bu konudaki anlayışlarını ortaya koymalarını beklemek lazım" dedi.

Yayınlanma: 17.04.2014 - 12:52
Abone Ol google-news

Deniz Baykal, Yeni Emek Mahallesi muhtarı Ramazan Bıçak'ı ziyaret etti. Gazetecilerin cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olup olmayacağı yönündeki sorusu üzerine Baykal, henüz bu konunun ciddi olarak Türkiye'nin gündemine gelmediğini ifade etti.

Herkesin iyi niyetli olarak belli isimler üzerinde temennilerde bulunduğunu dile getiren Baykal, bu konularda siyasi partilerin, önemli sivil toplum kuruluşların, örgüt temsilcilerinin anlayışlarını, tercihlerini söylemeleri gerektiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı konusunda bir şekillenme dönemi yaşandığını belirten Baykal, "Henüz bu konuda ciddi bir değerlendirme yapma aşamasına geldiğimiz kanaatinde değilim. Herkes iyi niyetli konuşur, daha çok isimler geçer, hep böyle olmuştur, bunu doğal karşılamak lazım. Asıl Türkiye'nin temel siyasilerinin bu konudaki anlayışlarını ortaya koymalarını beklemek lazım" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı için konuşulacak çok değerli insanlar bulunduğunu ifade eden Baykal, bu konunun insanların kendilerinin düşüneceği, düşünmesine izin verileceği bir konu olmadığına dikkati çekti.

İnsanların kendilerinin ne düşündüğü değil, toplumun onlar hakkında ne düşündüğünün önem taşıdığına işaret eden Baykal, "Bu konuda bir şey söylemek için çok erken. Daha işin başlangıcındayız. Spekülasyon yapılmaya başlandığı bir dönemdeyiz. Çok daha sonra bunları Türkiye ciddi olarak konuşur, değerlendirir. Henüz böyle bir aşamada değiliz" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanını 52 milyon seçmenin belirleyeceğine işaret eden Baykal, seçmenin karar alacağı bir konuda herkesin çok dikkatli, özenli davranmasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bunun ciddi bir konu olduğunu vurgulayan Baykal, "Herkesin bu konuya daha dikkatli, soğukkanlı, toplumun tercihinin ortaya çıkmasına anlayış gösteren bir yaklaşım içinde olmasına ihtiyaç var. Ben böyle bir tablo arzuluyorum" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Cumhurbaşkanının sivil bir isim olması gerektiği" yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Baykal, bu konuda herkesin bazı açıklamalarda bulunduğunu ama bazı insanların açıklamalarının çok belirleyici, çok önemli olduğunu kaydetti. Bir genel başkan olarak açıklama yapmanın ayrı bir önem taşıdığına işaret eden Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz izliyoruz, bakıyoruz. Herkes iyi niyetle Türkiye'nin bu kritik ortamında en doğru seçimin nasıl olacağı ile ilgili toplumun değerlendirmesini, düşüncelerini açıyor, toplum da bunları alıyor, tartıyor ona göre bir şekillenme oluyor. 52 milyonluk bir ortamın sahipleneceği düşünce önemli. Hepimiz, buna yönelik anlayışlarımızı kamuoyunun değerlendirmesine sunuyoruz. Genel Başkanın anlayışını dinliyoruz, görüyoruz. Bu süreç daha yeni işlemeye başlıyor."

CHP'de genel kurul gündemi

CHP'de genel kurula gidilip gidilmeyeceği konusuyla ilgili soruyu ise Baykal, şöyle cevapladı:

"Bu konuda parti, değerlendirme ve sorgulama dönemi başlattı. İl başkanları ile görüşüldü, ileriki günlerde yeniden bir görüşme yapılacak. Parti meclisi de yarın toplanacak. Cumartesi günü ise milletvekilleri bir araya gelecek. Daha sonra kamuoyunun değerlendirmeleri alınacak. Bir yol haritası çizilecek. Bu süreç işletiliyor, bakalım nereye gider, ne olur. İçinde bulunduğumuz durumu anlamaya, değerlendirmeye ve buradan gerekli sonuçlar, dersler çıkarmaya çalışılıyor. Buna da ihtiyaç var."

Yerel seçim sonuçları

Yerel seçim sonuçlarına, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Mustafa Akaydın'ın itirazının YSK tarafından reddedildiği, Büyükşehir Belediye Başkanlığının AKP'ye geçtiğinin hatırlatılması üzerine Baykal, seçimin Antalya'da kendileri için çok derslerle dolu geçtiğini söyledi.

Sonucun kendilerini mutlu etmediğini vurgulayan Baykal, bu aşamada sonucun en iyi şekilde sorgulanması, irdelenmesi ve değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Yapılan yanlışların tespit edilmesi, bir daha yapılmaması için önlemlerin alınmasına ilişkin kararlılığın sergilenmesi gerektiğine işaret eden Baykal, "İstediğimiz sonucun olmadığı açık, çok üzüntü verici bir tablo ama buraya nasıl, niçin gelindi, nerede hatalar yapıldı, bunları herkesin kendince değerlendirmesi gerekir. Her seçimin içinde dersler gizlidir" dedi.

Yerel seçimlerdeki sonuçların değerlendirmesinin, birbirini suçlama gayretine girmeden, anlamsız şekilde savunma çabasına kalkışmadan yapılması gerektiğinin altını çizen Baykal, seçim döneminde çok ciddi yanlışlar, büyük hatalar yapıldığını ifade etti.

Antalya siyasetinde yeni bir başlangıç yapılması gerektiğini vurgulayan Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Antalya siyasetinde yeni ve hatalara kapıyı açık tutmayan, gerekli dersleri almış, ciddi ve yeni bir başlangıç yapmak lazım. Bu başlangıcı yaparsak Antalya hiç şüphe yok, eskisinden güçlü şekilde CHP'nin demokrasisinin en parlak sonuçlar aldığı kent haline gelir. Umarım gerekli dersler alınır ve bundan sonra yeniden yola çıkarız. Gün, olaylardan ders çıkarma zamanıdır. Siyaset uzun vadeli bir iştir. Siyasette nihai hakem, zamandır. Zaman, her şeyin iç yüzünü, gerçeğini ortaya koyar."

Siyasette vefanın önemi bulunduğunu söyleyen Baykal, emeğe saygı olduğunu, başarıyı sağlayan davranışların değerlendirilmesi ve onurlandırılması gerektiğini bildirdi.

Başarı tekmelenirse yeni başarının yakalanamayacağını dile getiren Baykal, sözlerini şöyle tamamladı:

"Başarıya saygı göstermeyi öğrenmek gerekir. Çok alınacak derslerle dolu dönem yaşadık. Keşke böyle olmasaydı ama oldu. Şimdi yepyeni bir başlangıca yönelmek lazım. Bunu yapacağız. Bunun ortaya çıkması halinde Antalya'da CHP, deneyimli kadroları doğru yönlendirildiği zaman en parlak sonuçları almaya elverişlidir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler