'Baykam'ı öldürmeyi kafama koymuştum'

Ressam Bedri Baykam ve Piramit Sanat Galerisi Koordinatörü Tuba Kurtulmuş'u bıçakla yaralayan Mehmet Çeliker ilk kez yargıç karşısına çıktı. 'Bedri Baykam'ın bir tahriki söz konusu değildir. Kafamda yarattığım nedenlerden dolayı öldürmek amacıyla kendisini bıçakladım. Görüşlerini beğenmediğim için öldürmek istedim' diyen Çeliker, Baykam'a mahkeme salonunda da saldırdı.

Yayınlanma: 03.10.2011 - 12:55
Abone Ol google-news

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki oturuma “tasarlayarak birden fazla kişiyi silahla öldürmeye teşebbüs etmek” suçundan tutuklu sanık Çeliker ile müştekiler Baykam ve Kurtulmuş katıldı. Sanık Çeliker, “Böyle bir olayın olması gerekiyordu oldu. Beni herhangi bir kimse veya grup bu işe yönlendirmiş, azmettirmiş değildir. Ruhani bir olaydır” dedi.
Baykam’ı medyadan tanıdığnı, heykelle ilgili toplantı yapacağını duyduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:

“Üzerime aldığım rambo bıçağı ve ayakkabımın içine koyduğum çakı ile toplantı yerine gittim. Toplantıyı dinledim. Toplantı sonrasında Baykam’ın yöneldiği arabaya binmek istedim. Arabada kendisini daha rahat vurabileceğimi düşündüm. Arabaya almayacağını söyleyince, sert bir şekilde yan tarafından sağ arka karın bölgesinden bıçağı sapladım. Yanındaki bayan çanta ile hamle yapınca bu kez de bayana bıçağı salladım.”

Baykam’ı öldürmeyi 10 gün önce kafasına koyduğunu ifade eden sanık, “Psikolojik bir rahatsızlığım yok. Ben de herkes kadar sinirliyim. Damarıma basıldığı kanaatindeyim” dedi.

“Şikayetçiyim”

Bedri Baykam ise “Ben laik ve Atatürkçü bir insanım. Herkesin dinine, inancına saygılı olduğumu herkes bilir. Sanıkla aramda husumet yok. Sanığın bu eylemi siparişle yaptığının dikkate alınmasını istiyorum. Azmettirenler bulunsun. Şikayetçiyim” dedi.
Cumhuriyet Gazetesi yazarı olduğunu ifade eden Baykam, şunları söyledi: “Gazetede çalışan Uğur Mumcu, Bahriye Üçok gibi birçok yazar arkadaşım saldırıya uğradı. Tek şansım benim bu saldırıdan sağ olarak çıkmam. Olaydan sonra yaşadığım manevi hasar çok oldu. Hep arkadan refleks olarak bıçak saplanacağını düşündüm. Bıçaklandım ‘hastane’ diye bağırdığım zaman bunu sorgulayan medyadan bile utandım.”

Sanık Çeliker, duruşma bitiminde, jandarmaların arasından Bedri Baykam’a tekme atarak saldırmak istedi. Amacına ulaşamayan Çeliker’in küfür etmesi üzerine jandarma ağzını kapattı.
 

1 yıl öncesi araştırılacak

Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, Çeliker’in olaydan önceki bir yılını mercek altına aldı. Sanığın geçmişe dönük bir yıllık telefon görüşmeleri TİB’e, hesap haraketleri de bankalara sorulacak. Asayiş Şube Müdürlüğü’nden de olayın arkasında olduğu iddi edilen kişilerle ilgili araştırma yapılıp yapılmadığı sorulacak. Çeliker’in Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmesi konusu ise gelecek duruşmada değerlendirilecek.

(Fotoğraf: Vedat Arık)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler