Bazı şakalar felç ediyor!

Yaz mevsiminde özellikle de gençler macera tutkusu nedeniyle yüksekliği fazla ve derinliği kestirilemeyen bölgelerden denize ve havuza atlıyor. Bazen de arkadaşlar arasında yapılan birbirini yüksekten itme, suya batırma gibi şakalar da sakatlanmalara, boğulmalara yol açıyor.

Bazı şakalar felç ediyor!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.08.2014 - 13:26

Aile Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Yakup Eroğlu, yüksekten suya atlandığı zaman su yüzeyinin; atlanılan yüksekliğin derecesine göre adeta sert bir cisim gibi olduğuna dikkati çekerek, "Dolayısıyla düşülen yerde darbe sonucunda kırıklar, doku, organ zedelenmeleri ve felçler oluşur. Hatta şuur kaybı sonucunda boğulmalar bile olabilir. Bu nedenle yüzme bilseniz de derinliğini bilmediğiniz denize yüksekten atlamaktan kaçının. Havuzda yüzme bilmiyorsanız derin yerlere gitmeyin" diye konuştu.

Sportif faaliyetler dışında amatörler ya da gençlerin tramplenden atlamaması gerektiğini belirten Dr. Yakup Eroğlu, "Bu atlanılan yerlerde şakalaşmak, gençler birbirlerini su altına batırmak ve tutmak şeklindeki şakaları bile boğulmalara yol açabiliyor. Eğer balıklama atlamada mutlaka eller başın önünde açık durmalı, önce eller sonra baş suya girmelidir" dedi.

Ülkemizde omurilik felcinin nedenleri arasında yüksek yerden sığ suya balıklama atlamak gösteriliyor. Omuriliğin yapısı hakkında bilgi veren Dr. Yakup Eroğlu, bu konuda şunları söyledi: "Omurilik omurga kanalının içinde beynimizin uzantısı gibi olan hassas bir organımızdır. Kol ve bacaklarımızı, gövdemizi omurilik sayesinde hareket ettiririz. İç organlarımızın normal çalışmasını omurilik sayesinde sağlarız. Omurilik felci, omurgayı oluşturan omurlardan bir ya da daha fazlasının kırılması sonucu omurilikte kesi meydana gelmesidir. Ayrıca omurga enfeksiyonları, tümörler ve aşırı kireçlenmeler de omurilikte felce neden olabilir. Felç yapan sebeplerin başında trafik kazaları, yüksekten düşme, ateşli silah yaralanmaları geliyor. Sığ suya balıklama atlamalar, delici kesici alet yaralanmaları ve sportif kazalar da felce neden oluyor. Felçli olan kişi yatağa ya da tekerlekli sandalyeye mahkum olur. Yürüyemez ya da özel cihazlar sayesinde zorla yürür. Tuvaletini hissetmez. Tutamaz. Cinsel fonksiyonları olmaz. Bu nedenle özellikle de gençlerin yaz ayları geldiğinde, macera tutkusuna esir olmadan, denizde, havuzda çok dikkatli olmaları gerekiyor."

Sığ suya balıklama atlamak ölümcül olabiliyor

Denize veya havuza balıklama atlama nedeniyle oluşabilecek kırıkların elden omuza kadar olması halinde tedavi edilebildiğini, kalıcı sakatlık yaratmadığını anlatan Dr. Yakup Eroğlu, kafa ve boyun kırıklarının ölümle sonuçlanabileceğini, omurga kırıklarının sonucunda ise felçlerin gelişebileceğini, bu felçlerin de kalıcı sakatlıklar anlamına geldiğini vurguladı. Çivileme atlamalarda topuk kemiği kırığı, bacak kemikleri kırığı, kalça, pelvis kırıkları ve omurga kırığı oluşabileceğini söyleyen Dr. Yakup Eroğlu, omurga kırığı dışındaki kırıkların tedavilerinin yüz güldürücü olduğunu belirtti. Havuz ve denizde meydana gelebilecek yüksekten atlama dışındaki kazalar hakkında da bilgiler veren Dr. Yakup Eroğlu, "Öncelikle yüzme bilmeyenlerin boğulmaları söz konusu olabilir. Denizlerimizden inşaatlar için kum çekilmesi sonucu dip çukurları oluşuyor. Bu nedenle de sığ yerler birdenbire derinleşebiliyor. Bu nedenle yüzme bilmeyen kişilerin deniz kenarından uzaklaşmaması, açıklara gitmemeleri gerekiyor. Jet-ski olarak adlandırılan sürat motorlarıyla işaretli sahaların içine girilmesi de ölümcül ya da sakat bırakıcı birçok kazalara sebep oluyor" şeklinde konuştu.








Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler