BDDK'den özel bankacılığa düzenleme hazırlığı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bankalardan özel bankacılık konusundaki çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgiler isterken, ayrıca bankalara bu konudaki önerilerini de sordu.

BDDK'den özel bankacılığa düzenleme hazırlığı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.10.2009 - 09:17

CNBC-e BUSINESS Dergisi'nin özel bankacılık ekinde yer alan habere göre, son yıllarda Türkiye'deki bankaların hizmet yelpazesi içine katarak yoğunlaştığı özel bankacılık, düzenleyici otoritenin de ilgisini çekti.

BDDK, bankalardan özel bankacılık konusundaki çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgiler istedi. BDDK'nın bankalara yönelttiği sorulardan, Kurum'un Türkiye'de özel bankacılık konusundaki faaliyetlerinin büyüklüğünü, alt hizmet türlerini, müşteri tipolojisini ve bu konudaki düzenleme ihtiyaçlarını tespit etmek istediği anlaşılıyor. Bankaların mevzuata ilişkin düzenleme önerilerini de isteyen BDDK'nin, istediği bilgileri aldıktan sonra konuyla ilgili düzenleme taslak ya da taslakları hazırlayarak sektörün görüşüne sunması bekleniyor.

BDDK'den "Özel markanız var mı" sorusu

BDDK, bankalardan özel bankacılık biriminin kuruluş tarihi, kaç şube ile hizmet verdiği, personel sayısı, müşteri ve çalışan başına müşteri sayısı, çalışanların eğitimi ve yetki belgesi sahipliği ile birim başına dağılımı ve bu hizmeti veren şubelerin iller bazında dağılımı gibi bilgiler istedi. Bu birimin bankanın organizasyon yapısı içindeki yeri ile görev ve sorumluluk alanlarını da soran BDDK, bu alanda özel bir marka kullanılıp kullanılmadığının bildirilmesini talep etti. Bu faaliyetler için yapılmış fizibilite çalışmaları da BDDK'nın öğrenmek istediği bilgiler arasında yer aldı.

Özel bankacılık birimlerinin müşteri sayısı ve portföy tutarı bakımından 2009 yılı hedeflerini de talep eden BDDK, bu müşterilerin ayrıcalıklı hizmet alıp almadıklarını da sordu. Kurumsal müşterilere özel bankacılık hizmeti verilip verilmediğini, yoksa bu yönde hazırlıkları olup olmadığını soran BDDK, özel bankacılık faaliyetlerinin hedef kitlesini analiz etmek amacıyla bankalardan, hedef müşteri kitlesine ilişkin kriterleri de talep etti.

Kredi riski doğuran işlemler

BDDK'nın soruları arasında müşterilere en iyi getiri seçeneklerini sunmak amacıyla özel bankacılık kapsamında oluşturulan sofistike finansal ürünler olup olmadığı da yer alıdı. Yatırım fonları içerisinde bankaların kendilerince çıkarılan serbest fon varsa ayrıca belirtmelerini talep eden BDDK, yine bunların dışında önemli ürünler varsa isim isim gönderilmesini istedi.

Özel bankacılık faaliyetleri kapsamında müşterilere kullandırılan özel kredi türleri ve tutarları hakkında da bilgi isteyen BDDK, bu faaliyetler kapsamında müşteriler tarafından gerçekleştirilen ve bankaya kredi riski doğuran işlemleri de sordu. Özel bankacılık ürünleri dışında müşterilere sunulan özel etkinlikler, faaliyetler ve imkanlarla, bu amaçla yıl içinde yapılan harcamaların etkinlik bazında dökümü de BDDK'nin beklediği bilgiler arasında yer alıyor.
 

"Müşterilere sanat ve miras ile ilgili danışmanlık hizmeti veriliyor mu?"

Özel bankacılık faaliyetleri kapsamında müşterilere sanat, eğitim, vergi, miras gibi konularında danışmanlık hizmeti verilip verilmediği, veriliyorsa banka personeli tarafından mı yoksa anlaşmalı başka kişi ve kurumlarca mı verildiği, bu konuda 2008 yılında yapılan harcamaların ne kadar tuttuğu da BDDK tarafından bankalara yöneltilen sorular arasında bulundu. Anlaşmalı kurumlar varsa, onlarla imzalanan sözleşmeler hakkında bilgi isteyen BDDK ayrıca sanat, eğitim, vergi, sağlık, ulaşım, tatil, miras gibi konularda verilen danışmanlık hizmetlerine ilişkin olarak 2008 yılı içindeki işlem sayısını da sordu. BDDK bankalardan ayrıca, halen verilmeyen, ancak verilmesi düşünülen mevcut ve uluslararası uygulamalar da dikkate alınarak ileride verilmesi beklenen farklı danışmanlık hizmetlerini belirtmelerini istedi.

BDDK, hesap özeti belgesinin örneğini istedi

BDDK bankalara özel bankacılık müşterilerini nasıl bilgilendirdiklerini de sorarken, ürün bazında bilgilendirme yapılıp yapılmadığını, varsa bilgilendirme formu örneği eşliğinde açıklamalarını talep etti. Hangi aralıklarla hesap özeti belgesi gönderildiğinin de belge örneği ekli olacak şekilde açıklanmasını istedi. Özel bankacılık biriminin gerek total gerekse kişi bazında verimliliği konularında analiz ve çalışmalar yapılıp yapılmadığını da soran BDDK, bu faaliyetlerinin karlılığa katkısını da sordu.

Bankalardan öneriler de talep edildi

BDDK, özel bankacılık faaliyetlerinden ötürü müşterilerle yaşanmış dava konusu olaylar varsa bunları ayrıntılarıyla bildirmelerini istedi. Bankalardan ayrıca, özel bankacılık faaliyetlerine ilişkin olarak mevzuattan veya uygulamadan kaynaklanan sorunlar hakkında görüş ve önerilerini iletmelerini talep etti.

BDDK'nin bankalardan istediği diğer bilgiler

-Özel bankacılık müşterilerinin uyruk, yaş, cinsiyet, kurumsal-bireysel müşteri, eğitim, ikamet yeri gibi özelliklerine göre dağılımı

-Müşterilerin portföy büyüklüklerine göre dağılımı (0-250 bin TL, 250 bin-500 bin, 500 bin-1 milyon, 1 milyon-5 milyon ve 5 milyon üzeri olmak üzere) ve grupların sahip olduğu varlık büyüklükleri

-Özel bankacılık müşterisi kazanma yöntemleri ve müşterilere sunulan ürün ve hizmetlerle bunların fiyatlarının belirlenmesi süreci

-Müşterilere yatırım yapacakları ürünlerle ilgili tavsiye niteliğindeki görüşlerin hangi birim tarafından ve nasıl verildiği

-Sunulan hizmetlerin standart bankacılık ürünlerinden farklılaşan yanlarının neler olduğu

-Yönetilen toplam portföy hacminin tahvil, bono, hisse, döviz, altın ve benzeri ürünler bazında listesi

-Portföydeki hangi ürünün ne kadarının Türkiye'de, ne kadarının başka ülkelerde çıkarılan enstrümanlardan oluştuğu

-Müşterilerinin risk algılama durumlarını tanımaya yönelik çalışmalar yapılıp yapılmadığı

-Özel bankacılık faaliyetleri kapsamında ürün bazında asgari ve azami işlem limitleri belirlenip belirlenmediği, belirleniyorsa ayrıntıları


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler