BDP’den çözüm sürecine 3 şart
BDP Genel Başkanı Demirtaş, çözüm sürecinde kapsamlı görüşmelere başlanabilmesi için 3 şart öne sürdü.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, çözüm sürecinde kapsamlı görüşmelere başlanabilmesi için Abdullah Öcalan’ın dış dünyayla temasının kolaylaştırılması, Türkiye içinden gözlemci olarak sivil bir inisiyatifin sürece müdahil olması ve hükümetin takvimlendirilmiş projeyle masaya gelmesi gerektiğini savundu.
Demirtaş, ABD temasları kapsamında BDP’nin başkent Washington’daki temsilciliğinde basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Temasları hakkında bilgi veren Demirtaş, ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Victoria Nulland ile görüştüklerini belirtti. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin verimli geçtiğini ifade eden Demirtaş, görüşmede Türkiye’deki çözüm süreci, Suriye ve Rojava'daki gelişmelere ilişkin BDP’nin görüşlerini aktardıklarını söyledi. Demirtaş, ABD Kongresi’yle herhangi bir temaslarının olmadığını dile getirdi.
SÜRECİN HIZLANMASI İÇİN 3 MEKANİZMA
Demirtaş, Türkiye’deki çözüm sürecinin dünyanın her yerinde yakında takip edildiğine değinerek, ABD’nin de süreci yakından izlediğini vurguladı.
Çözüm sürecinde tıkanıklığa işaret eden Demirtaş, kapsamlı görüşme sürecine geçilebilmesi için üç ayrı mekanizmanın devreye sokulması gerektiğini savundu. Demirtaş, “Sayın Öcalan’ın dış dünya ile temasının kolaylaştırılması bu mekanizmalardan biridir. Gözlemci güç olarak sivil bir inisiyatifin ortaya çıkması ikincisidir. Üçüncüsü de hükümetin bir proje şeklinde takvimlendirilmiş, başlıkları belirlenmiş şekilde masaya gelmesidir. Bütün bunlar gerçekleşirse tıkanıklığın ben aşılacağına ve sürecin hızlanacağını düşünüyorum” diye konuştu.
"YENİ SINIRLAR ÇİZME NİYETİMİZ YOK"
Demirtaş, Kürt sorunu tartışıldığında sürekli “Bölünecek miyiz?” sorusunun gündeme getirildiğini belirterek, yeni sınırlar çizmeden de çözümün sağlanabileceğini anlattı. “Türkiye’deki Kürtlerin bölüp parçalama gibi bir niyeti yok” diyen Demirtaş, “Tam tersine Kürdistan dört parçaya ayrılmış durumda ve Kürdistan’ı dört parçaya ayıran sınırların giderek anlamsızlaşması gerekiyor. Esnek sınırlara dönüşmesi gerekir. Avrupa Birliği’ne benzer modellerin tartışılması lazım. Yoksa biz yeni sınırlar çizerek veya sınırları değiştirerek Kürt sorununu çözme niyetimiz yok” ifadesini kullandı.
"KEŞKE AHMET KAYA SAĞKEN YAPILABİLSEYDİ"
Ahmet Kaya’ya verilen Cumhurbaşkanlığı ödülünün sorulması üzerine Demirtaş, bu konuda geç kalındığını söyledi. Demirtaş; “Aradan bunca yıl geçtikten sonra Cumhurbaşkanlığı makamının aslında özür mahiyetine gelebilecek bir yaklaşımla sevgili Ahmet Kaya’yı yılın sanatçısı ilan etmesi ve ödül vermesi anlamlı olmuştur. Gecikmiş de olsa bir devlet özrü olarak görülmelidir. Keşke daha erken yapılabilseydi, sağken yapılabilseydi” diye konuştu
En Çok Okunan Haberler
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Bir acayip Türkiye hikâyesi