'BDP'nin önerileri tartışılmıyor'
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi ve BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, komisyonda getirdikleri önerilerin üç siyasi parti temsilcilerince ''parantez içine alalım'' denilerek geçilmek istendiğini söyledi.
Önder, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun bugünkü toplantısının ardından BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ile birlikte TBMM'de basın toplantısı düzenledi.
Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun Cuma günkü toplantısını hatırlatan Önder, şöyle dedi:
"Cuma günü bizim verdiğimiz öneri de şöyle bir anayasa maddesi vardı 'Tutuklu ve hükümlülere işkence ve zalimane, aşağılayıcı ve onur kırıcı davranışlarda bulunulamaz. Tutuklu ve hükümlünün kimliğini yok etmek, zihinsel ve fiziksel kapasitesini azaltmak amacıyla zihni ve bedeni üzerinde her türlü yaptırım ve tecrit uygulaması yasaktır'. İtiraz noktası şu, deniliyor ki 'siz bunu Öcalan'ın ev hapsi için veriyorsunuz'. Diğer 3 siyasal parti katılmadığını beyan etti."
Öneriler
Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun bugünkü toplantısına değinen Önder, şöyle dedi:
"Bugün de, düşünce ve ifade hürriyetini görüşüyorduk. Bizim BDP olarak düşünce ve ifade özgürlüğüne dair önerilerimizi sizinle paylaşmak istiyorum.
Madde 1: Herkes düşünce ve ifade, kanaat özgürlüğüne sahiptir. Hiç kimse her ne sebep ve amaçla olursa olsun düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz. Düşünce ve kanaatleri sebebiyle kınanamaz ve suçlanamaz.
Madde 2: Herkes düşünce ve kanaatlerini tercih ettiği dilde hukuken meşru bütün araç ve yollarla, tek başına veya toplu olarak ifade etme ve yayma özgürlüğüne sahiptir. Bu özgürlük kamu makamlarının müdahalesi olmaksızın haber, bilgi ve düşüncelere ulaşma ve bunları yayma serbestliğini de kapsar.
Bugün bu mesele konuşulurken tercih edilen dil meselesi hiç üzerinde durulmadan 'bunu paranteze alıp geçelim', daha sonra biz bunu tartışalım dediğimizde, Türk milletine bir anayasa yapıldığı ve bunun bu ülkeyi böleceği dile getiriliyor komisyonda. Biz bunun paranteze alınamayacağını, en genel ilke olarak hürriyetlerin birleştireceğini, yasakların böleceğini bu ülkede komisyonda dile getirdik."
"Biz bu anayasa çalışmasından asla ve asla çekilmeyeceğiz"
"Bu iklimde nasıl bir anayasa yapılır doğrusu merak içindeyiz" ifadesini kullanan Önder, "Biz bu anayasa çalışmasından asla ve asla çekilmeyeceğiz. Böyle bir tavrımız, tarzımız, şimdilik bugünkü koşullarda kesinlikle yok ama bunu yetkili kurullarımızda da değerlendirmeye şiddetle ihtiyacımız var. Ne zaman bir ana dil meselesi geldiğinde otomatik bir refleks, katılmıyoruz, katılmıyoruz, katılmıyoruz" diye konuştu.
"Biz bir ara istedik"
BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş da, bir ara istediklerine dikkat çekerek, "Biz yeni bir anayasa yapıyoruz diye yazıyoruz diye Uzlaşma Komisyonunda temsil ediliyoruz diye dışarıda yaşanan gelişmelere, hak ve özgürlüklerin gasbına ve komisyonda bize karşı ayrımcı tutumu sessizce izlemeye bugün itibarıyla olanak olmadığı yönündeki kanaatimizle biz bir ara istedik ve bunu yetkili kurullarımızda değerlendirme ihtiyacımızı söyledik" dedi. Beştaş, şöyle devam etti:
"Biz orada kendi düşüncelerimizi ifade edemeyeceksek, özgürce savunamayacaksak orada bulunmamız sıkıntı bir hale geliyor. Gerçekten git gide imkansız hale geliyor. Bu masadan kalkmayacağız. Ama bugün bu basın toplantısını biraz da şu gaye ile yapıyoruz. Diğer siyasal partilerin masadaki konumlarını gözden geçirmelerini eğer özgürlük aleyhine evrensel standartların altına düşen 82 Anayasasını aratan hükümlerin gerisine düşen bir anayasa yapacaksak bunu kamuoyuna açıklamaları gerekiyor.
Hem MYK hem grubumuzda yetkili organlarımızda bu durumu değerlendireceğiz, asla çekilmedik, bu masadan kalmadık ve kalkmayacağız ama kendilerini bu masanın önemini bir kez daha düşünemeye davet ediyoruz."
Sorular
Toplantı devam ediyor mu" sorusuna Önder, "Yok dağıldı" dedi.
"Tıkanmaya doğru mu gidiyor, bu işin çıkmayacağı anlamında mı anlamalıyız?" sözüne de Önder, "Yok öyle bir noktada değiliz. Biz bugüne kadar anayasa toplantısıyla ilgili karşınıza bir kere çıkmadık. Uzlaşma ruhuna uygun olarak yürüttük. Fakat şerhimizde vardı, biz bunu kamuoyuyla paylaşacağız diye. Bu şerhimizi bu hakkımızı ilk defa kullanıyoruz. Niye biraz gına gelme durumu var. Bıktık usandık artık, halka şikayet ediyorum. Hepsine itirazımız var. Nerdeyse utanılmasa aile terbiyesi de diyecekler. Anayasa böyle yapılmaz" yanıtını verdi.
"20 Temmuz'a kadar izinli sayılmamız gereğini anlatan bir dilekçe verdik"
"Ara talebiniz var, ne kadar ara verilecek?" sorusuna da Önder, "Bizim 17 ve 20 Temmuz arasında BDP Grubu'nun bir değerlendirme kampı olacak. Bu kampta meseleyi enine boyuna orada değerlendireceğiz. O tarihe kadar da partimizin MYK'sında ve partimizin Anayasa Çalışma Komisyonu'nda değerlendirilecek. Bir hal hareket tavrı belirlememiz gerekiyor. Buna 20'sine kadar izin istedik biz. Bu konudaki dilekçemizi de bugünkü oturumu modere eden Sayın Ahmet İyimaya'ya teslim ettik. Bu bir izin talebidir, bu tıkanmayı yetkili kurullarımızda değerlendirmek için 20 Temmuz'a kadar izinli sayılmamız gereğini anlatan bir dilekçe verdik" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Ölü ve yaralılar var!
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!