Beçin Kalesi'ndeki kazılarda ortaya çıkanlar

Beçin Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Rahmi Hüseyin Ünal, kaledeki kazılarda seramikler bulduklarını belirterek, ''Bu seramikler, Türk dönemi öncesi kalede yerleşim olduğuna işaret ediyor'' dedi.

Yayınlanma: 24.08.2009 - 08:58
Abone Ol google-news

Prof. Dr. Ünal:"Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan Beçin Kalesi'nde yaptıkları çalışmalarda önemli tarihi eserlere ulaştık"dedi. Çalışmaların kaledeki Lokman Zaviyesi ve Seymenlik alanında yoğunlaştığını belirten Ünal, şöyle konuştu:
''Bu yıl iki alanda çalıştık. Birincisi Lokman Zaviyesi. 3 hafta bu bölgede çalıştık ve olumlu sonuçlar aldık. Lokman Zaviyesi'nin, zaviyeden çok zaviyeli cami olduğu ortaya çıktı. Buradaki yapı Osmanlı'nın kuruluş ve beylikler döneminde ortaya çıkan bir tür. Kısacası özel bir yapı. Bu mekanların ibadet yeri olmadıkları ve sadece belirli din adamlarının konaklaması için düşünüldüğünü anladık. Bu din adamları, Müslümanlığı yaymaya çalışan din adamlarıydı. Lokman Zaviyesi'nin 16. yüzyılda kayıtlarda adı geçiyor ama bu zaviyede konservasyon çalışması yapamadık.''



Seramikler bulundu


Kazı Başkanı Prof. Dr. Ünal, Beçin Kalesi'nin üç giriş kapısı olduğunu ifade ederek, ''Ancak ayakta kalan tek kapı Seymenlik alanındaki kapı. Bu kapının temelini ortaya çıkarmak için yaptığımız çalışmalarda surlara bitiştirilmiş bir dizi mekan ortaya çıktı. Bu mekanlar, muhtemelen 13. ve 15. yüzyıllar arasında yapılmış. Kapıların yer aldığı Beçin Kalesi'ndeki kazılarda, seramikler bulduk. Bu seramikler, Türk dönemi öncesi kalede yerleşim olduğuna işaret ediyor. Burada bronz kemer tokalar ve çift başlı ejderhalı kemer takısı da ortaya çıktı. Bu eserler bizim için oldukça önemli'' diye konuştu.

Kaledeki çalışmalarda, şimdiye kadar beylik yapıları kazdıklarını ifade eden Prof. Dr. Ünal, bu yıl ilk kez sivil yapılarda çalışma yaptıklarını vurguladı. Prof. Dr. Ünal, bu yılki kazıların ardından kazı başkanlığı görevinden ayrılacağını da açıkladı.

Bu arada kazı ekibinde 1 profesör, 2 öğretim görevlisi, 4 öğrenci ve 14 işçinin görev aldığı bildirildi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler