'Bedelini öderler'

AKP'nin başkanlık sistemi dayatmasıyla yeni anayasa yapım sürecini tıkadığını belirten Rıza Türmen, "Masadan kalkmak isteyen varsa bunun bahanesini bulur ve kalkarsınız. Ama bu kalkmanın bedelini de siyaseten ödersiniz" dedi.

'Bedelini öderler'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.12.2012 - 08:01

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Rıza Türmen, AKP yöneticilerinin yeni anayasa yapım sürecinin tıkanmasından muhalefeti sorumlu tutarak “Tek seçenek bu komisyon değil, başka yollar da var” tehdidinde bulunmalarına “Masadan kalkan bedelini öder” yanıtını verdi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Uzlaşma Komisyonu üyesi Mustafa Şentop ve bazı AKP yöneticilerinin, yeni anayasa konusunda muhalefete “gözdağı” niteliğindeki açıklamalarına yanıt veren CHP’li Türmen, AKP’yi süreçle ilgili “tek belirleyici olmaya çalışmakla” suçladı. Türmen’in AKP’li Şentop’un eleştirilerine verdiği yanıtlar ana başlıklarıyla şöyle:

Uzlaşmaz olan AKP: Şu ana kadar 59 madde görüştük, 21 maddede uzlaşma sağlandı. Ancak uzlaşma sağlanamayan birçok maddede çok küçük uzlaşmazlıklar var. Bunlar da yeniden ele alınarak uzlaşma sağlanabilir. Mustafa Şentop, 3 muhalefet partisinin tavrını uzlaşmaz olarak nitelendiriyor. Oysa özellikle başkanlık önerisini getirmekle en büyük uzlaşmazlığı yaratan AKP’nin kendisidir. Çünkü bütün uzlaşmazlık olan konularda uzlaşma sağlanabilir. Ama başkanlık konusunda uzlaşma sağlanamaz.

Yola devam:
Bütün siyasi partilerin bunu görmesi lazım ki, masadan kalkmakla kaybedecekleri şeyler, masada oturmakla kazanacakları şeylerden daha fazladır. Bizim için önemli olan katılımcı, uzlaşmacı, demokratik bir anayasa yapmaktır.

Bedelini öderler:
Biz büyük bir enerjiyle iyimserlikle yola devam etmekten yanayız. Kalkmak isteyen varsa, kalkmak için bahane aranıyorsa bulunur. Ama bu kalkmanın bedelini de siyaseten ödersiniz.

Seçilmiş krallık: Zaten getirdikleri, başkanlık rejimi de klasik başkanlık rejiminin çok ötesinde, seçilmiş bir krallık getiriyorlar. Bir kere başkan 3 devre seçilecek. Mutlaka kendi adayları seçilecek, başkanın parlamentoyu fesih yetkisi olacak, kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi olacak, Meclis denetimi olmayacak. O zaman sistem tıkanacak, yasama çalışmayacak. Bu seçilmiş krallık olur.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler