Belçika yarın sandık başına gidiyor

Sık sık yaşanan bölünme tartışmaları her seçim öncesinde şiddetlenen Belçika, yeni koalisyon hükümetini belirlemek için yarın sandık başına gidiyor.

Belçika yarın sandık başına gidiyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.06.2010 - 13:40

Flaman Hristiyan Demokrat Yves Leterme başkanlığındaki 5 partili koalisyon hükümetinin 22 Nisan'da istifasıyla alınan erken seçim kararının ardından, ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ını oluşturan Hollandaca konuşan Flaman ve yüzde 40'ını oluşturan Fransızca konuşan Valon toplumları arasında artan gerginliğin aşırı sağ partilerin oyunu patlatması bekleniyor. Seçim öncesinde anketler Flaman bölgesinde, 2007 genel seçimlerine Hristiyan Demokratlarla (CD&V) ortak listeyle girmelerine rağmen daha sonra yollarını ayıran Yeni Flaman İttifakı'nın (N-VA) yüzde 25 civarında oyla ilk sırayı alacağını gösteriyor. Bir geçiş sürecinin ardından Belçika'nın bölünmesini savunan Flaman İttifakı'nı Hristiyan Demokratlar'ın, Sosyalistler (SP-A) ve Liberallerin (Open VLD) izlemesi bekleniyor. Aşırı sağın uç kanadını temsil eden Flaman Menfaati (VB) partisinin ise son dönemde yaşadığı iç kavgaların ardından yüzde 12 civarındaki bir oyla beşinci sıraya ineceği tahmin ediliyor. Flamanların bağımsızlığını ve Müslümanların Belçika'dan kovulmasını savunan VB, haziran 2007 seçimlerinde yüzde 19 oyla Flaman bölgesinin ikinci büyük partisi olmuştu.

Belçika'nın Fransız kesiminde ise anketler Sosyalistleri (PS) yüzde 30 civarında oyla açık ara ilk sırada gösterirken, ikincilik için Liberallerin (MR), Yeşillerin (ECOLO) ve Hristiyan Demokratların (CDH) yarışacağına işaret ediyor. Belçika'da her iki toplum partilerinden oluşan koalisyon hükümetlerinde başbakanlık makamının Flamanlarca üstlenilmesi yazılı olmayan anayasa kuralı gibi kabul ediliyor. Bu durumda Yves Leterme'in geri çekilmesiyle Flaman Hristiyan Demokratların liste başı Marianne Thyssen'in Belçika'nın ilk kadın başbakanı olma ihtimali ağırlık kazanıyor. Seçim sonrasında bazı tavizler vermesi halinde aşırı sağ söylemler benimseyen Yeni Flaman İttifakı öncülüğünde bir koalisyon hükümetine de ihtimal veriliyor.

Belçika'da Flaman Menfaati dışında, barajı aşarak meclise girmesi beklenen bütün siyasi partiler 31 Türk kökenli aday gösterirken bunlardan en az 2'sinin federal milletvekili seçilmesi bekleniyor. Halen federal milletvekili olan Anvers seçim bölgesinde Flaman Yeşiller (Groen!) partisinin ilk sıradaki adayı Meryem Almacı ve Valon Sosyalistlerin önde gelen isimlerinden Brüksel bölge hükümeti Devlet Bakanı Emir Kır'ın Brüksel seçim bölgesinden parlamentoya girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bakan Kır'ın yüksek bir oyla seçilmesi halinde yeni koalisyon hükümetinde federal bakanlık üstlenebileceği belirtiliyor.

Yeni Flaman İttifakı'nın Anvers'te 4'üncü sıradaki adayı Zuhal Demir'in, Limburg seçim bölgesindeki Hristiyan Demokratların 4'üncü sıra adayı Ali Çağlar'ın ve Sosyalistlerin 4'üncü sıra adayı Ahmet Koç'un, Doğu Flandre seçim bölgesinde Sosyalistlerin 6'ncı sıra adayı Gent Belediye Başkan Yardımcısı Resul Tapmaz'ın da federal parlamentoya girme ihtimalleri bulunuyor. Parlamentoyla eşzamanlı yapılacak Senato seçimlerinde ise Flaman Sosyalistlerin 4'üncü sıra adayı Selahattin Koçak'a şans veriliyor. Belçika'da hükümete girenlerin milletvekilliğinin düşmesi nedeniyle yedek listelerdeki bazı Türk kökenlilerin de sonradan partileri tarafından milletvekilliğine atanma ihtimali bulunuyor. Belçika'da 2007 yılında yapılan son genel seçimlerde, Yeşillerin Anvers'teki liste başı Meryem Almacı'yla birlikte Limburg bölgesinden Hilal Yalçın, Hristiyan demokratların yedek listesinden federal parlamentoya girmeyi başarmıştı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler