"Ben devrimden yanayım, o yüzden Atatürkçüyüm"

''Balyoz Planı'' iddiaları soruşturması kapsamında tutukluyken tahliye edilen eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, ''Benim bulunduğum yerde darbe konuşulmaz, konuşulmamıştır. Darbelere karşıyım, çünkü darbelerin en fazla Türk insanına, ulusuna zarar verdiğini, orduya zarar verdiğini gördüm'' dedi.

Yayınlanma: 18.06.2010 - 16:36
Abone Ol google-news

Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Silivri Cezaevinden tahliye edildikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, soruşturma kapsamında sorgulanan kişilerden hiçbirinin, seminerde darbe lafı edildiğine ilişkin bir ifadede bulunmadığını söyledi.

Seminerdeki tüm konuşmaların kendi emriyle kayıt altına alındığını söyleyen Doğan, ''Bunlardan tutuyorlar birkaç CD yapıyorlar. Ne imza var, hiçbir şey yok. Siz atıyorsunuz içeriye. Kaçma tehlikesi yok. Niye yok? Daha çıktığı gün ben televizyonların başına geçtim. Öyle bir suçluluk kompleksi içinde olsaydım ne olurdu? Kaçar giderdim'' diye konuştu.

Amerika'ya ve Avrupa'daki tüm ülkelere vizesi bulunduğunu, Amerika'da kızı olduğunu, ama kendisinin burada kaldığını ve davanın sonuna kadar kalmaya devam edeceğini kaydeden Doğan, savcılardan, belgelere konulan kısıtlama kararlarını kaldırmalarını talep etti.
Çetin Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu belgelere konulan kısıtlama kararlarını kaldırsınlar, bunları kimin tertiplediğini, onları da biz çıkartalım. Suçsuzluğumuzu biz ispat ediyoruz. Balyoz Darbe Planı ile ilgili, sahteliğini, bunun çakma bir plan olduğunu, nereden alıntılar yaptığını biz ilan ediyoruz. Şimdi de bize belgeleri verdikleri takdirde bunun ucunu bulmak da bizim boynumuzun borcu olsun. Devletin yahut savcıların bulması lazım, ama demek ki çıkmazdalar. Onları da biz buluruz, yeter ki bu dava üzerindeki kısıtlamalar kaldırılsın. Şimdiye kadar ifadelerimiz, arkadaşlarımızın ifadeleri ve bilirkişi raporları dışında elimize resmen geçen bir şey yok. Tabii bir silahşörün yayınladığı meşhur çöp tenekesine benzeyen bir kitap var. Ama bunların hepsinin adalet yerini buluncaya kadar mücadelesi yapılacak. Sakinlikle yapılacak, kavgasız yapılacak. Herkes, halkımız anlayacak. Bizim derdimiz adalet. Türkiye'de adaletin hakim olması lazım. 'Mülkün temeli adalet' diyoruz, o zaman bütün ulusumuzun bu adalete sahip çıkması lazım.''

Bir gazetecinin, ''Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ile bir polemik yaşadınız, kırgın mısınız kendisine?'' şeklindeki sorusu üzerine Doğan, ''Ben insanlara kırgın olamam. Ben bana karşı olanlara da kırgın olamam. Ben ulusuma ihanet edenlere kırgınım. Tertip içinde olanlara, bu tertibe göz yumanlara, gerçekleri bildikleri halde açıklamayanlara kırgınım'' diye konuştu.

Özkök ile zamanın Kara Kuvvetleri Komutanının da seminere katılacağını, ancak son dakikada vazgeçildiğini ifade eden Doğan, ''Ankara'da çıkan meşhur tezkere ve Amerikalıların gelmesi, onlarla yapılan müzakere, ondan dolayı son anda gözlemcilerini gönderdiler. Gözlemcileri kendilerine raporlarını verdi. Bunu en başından anlattım. Şimdi bunu çıkıp da 'Efendim, her şeyi ben biliyorum' deyip de bazıları kenara çekilip de kendileri bir şey söylemiyorsa, bu utanılacak bir şeydir'' dedi.
 

Cihaner'in tahliyesi

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in tahliyesiyle kendi tahliyesi arasında paralellik olup olmadığı sorulan Doğan, öyle bir zamanlamanın söz konusu olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

''Cihaner'in tahliyesine en az benim tahliyem kadar sevindiğime inanın. Yürekli bir savcımız, gerçek Cumhuriyet savcısı. Bugüne kadar bu davalarla ilgili düşüncelerim fluydu. Başımdan geçeni gördükten sonra artık kesin olarak neler yapıldığını, nasıl tertipler içinde olunduğunu görüyorum. Bu korkunç bir şey. Buna ulusumuzun müsaade etmemesi lazım. Yargı demek ki belli kimselerin eline tam geçtiği zaman Silivri benzeri kampüsler yurt sathında yayılacak. Bunu önleyelim. 'Adalet' diyoruz. Ben ilk defa bu konularla ilgili ortaya çıkıp konuşmaya başladığım zaman Sayın Başbakan dedi ki; 'Bir Orgeneral televizyon televizyon dolaşıyor, bir şeyler söylüyor. Sanmayın ki biz onların ne yaptığını bilmiyorduk. Onlar bildiklerini yaptılar, biz bildiklerimizi yaptık'. Çıksın ortaya koysun. Devletin kuruluşları var. Benim bulunduğum yerde darbe konuşulmaz, konuşulmamıştır. Ben darbelere karşıyım, çünkü darbelerin en fazla Türk insanına, ulusuna zarar verdiğini, orduya zarar verdiğini gördüm. Ben devrimden yanayım. Atatürk devriminden yanayım. O yüzden Atatürkçüyüm. Atatürk devrimlerine yürekten sadık bir kimsenin darbeci olmasına olanak yok. Biz darbeci değiliz, Türk ordusu da darbeci değildir.''

 

İLGİLİ HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ

Çetin Doğan'a tahliye


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler