Berlin'de 17 okulda verilen Türkçe dersi askıya alındı
Almanya- Türkiye ilişkilerindeki siyasi gerginlik, Türkiye kökenli öğrencilere verilen Türkçe derslerine de yansıdı. Berlin'de 17 okulda verilen Türkçe dersi askıya alındı.
Berlin'de bazı ilçe belediyelerinin, Türkçe dersler için okul binalarının kullanımı nedeniyle kira talep etmesi, Türk ve Alman makamları arasında yeni bir krize yol açtı. Alman yetkililer her ne kadar resmi açıklamalarında, belediyelerin yaşadığı mali zorluklar nedeniyle böyle bir talepte bulunulduğunu söylese de, siyasi kulislerde bir süredir 'Ankara'nın öğretmenler üzerinden Almanya'daki Türkiye toplumuna nüfuz etmeye çalıştığı' iddia ediliyor. Almanya-Türkiye ilişkilerindeki gerilimin de son gelişmelere kaynaklık ettiği belirtiliyor.
Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre; Berlin'in Mitte ilçesinin Türk tarafından kira talep etmesinin ardından, Friedrichshain-Kreuzberg ilçe belediyesi de dersliklerin ücretsiz kullanımına gelecek yıl son verileceğini duyurdu.
BÜYÜKELÇİ MEKTUP GÖNDERDİ
Görüşmelerde bir uzlaşıya varılamaması, Berlin'deki 17 okulda 571 öğrenciye Türkçe dersi verilememesi üzerine, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, Berlin eyaleti Başbakanı Michael Müller'e bir mektup göndererek Berlin'deki 140 okulda ücretsiz konsolosluk dersi verilmeye devam edilebilmesi için destek istedi.
DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Berlin Eğitim Senatörlüğü Sözcüsü Beate Stoffers, kira talebi ile ilgili anlaşmazlıkla ilgili olarak, "Bu Anayasa'da açıkça düzenlenmiş, ilçe belediyelerinin yetki alanına giren, ilçe belediyeleri ile konsolosluk arasındaki bir mevzu" demekle yetindi.
'BAZI NOKTALARA DİKKAT ÇEKMİŞTİK, DEĞERLENDİRMEMİZ SÜRÜYOR'
Konsolosluk derslerinin yanı sıra Berlin'de 28 Türkçe öğretmeni ile ders vermeye başlayacaklarını açıklayan Stoffers, "Berlin eyaleti koalisyon hükümeti sözleşmesinde de yer aldığı gibi çok dilliliğin desteklenmesi bağlamında eğitim yılının ikinci döneminde dersleri vermeye başlayabileceğiz" diye konuştu.
Alman basınına çıkan haberlerde, Berlin Eğitim Senatörlüğü'nün Türk tarafına, Türkçe derslerinde yer alan dini ve siyasi içeriklerin çıkartılması talebini ilettiği kaydedilmişti. Ders içeriği konusunda Türk tarafıyla görüşmelerin sürdüğünü söyleyen Sözcü Stoffers, "Biz bazı noktalara dikkat çekmiştik, Türk tarafı yeni bir çalışma yapıp bize iletti, değerlendirmemiz devam ediyor" açıklamasını yaptı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması