Bernadette’in suçu ne?
Barok öğelerle zenginleştirilmiş İtalyan-Flaman Neo-Rönesans üslubu ile dikkat çeken tarihi Schaerbeek belediye binasında düzenlenen 2012-2018 döneminin son belediye meclisi oturumu bir tür veda töreniydi.
Girdiğimde Schaerbeek Belediye başkanı Bernard Clerfayt, “eğitim, kültür ve sosyal yardım konularında verdiği örnek mücadele ve muhalefet” nedeniyle Bernadette Vriamont’a övgüler düzüyordu. 14 Ekim 2018 belediye seçimlerine kendi listesiyle katılan ve yine güçlü çıkan başkan, tekrar aday olmayan ya da seçilemeyenlere içten, kısa ve sevimli veda konuşmaları yapıyor, sembolik bir hediye ile hizmetleri için teker teker teşekkür ediyordu.
Ezilenlerin yanında...
Frankofon Sosyalist Partisi (PS) listesinden Schaerbeek belediye meclisine girmiş 55 yaşında bir Flaman Sosyalist Partisi (Sp.a) üyesi Bernadette. Yıllarca sosyal amaçlı derneklerde faaliyet gösterdi. 12 yıl boyunca, asıl tam zamanlı işi yanında sosyal yardım kurumu yönetiminde ve belediye meclisinde ezilen kesimlerin hakkını korudu. Türk toplumuna çoğu Türk politikacıdan daha fazla katkısı oldu. Yılan hikâyesine dönen, 2006 yılında dikildikten sonra kaderine terkedilen Nasrettin Hoca heykelinin yaptırılması konusunu gündeme getirdi ve ilgilenilmesini sağladı.
Faslıların camisinin bulunduğu sokakta oturan Bernadette, bayram namazlarında müslümanların sokakta namaz kılmak zorunda kaldığını görünce bunu kafasına taktı. “Artık kullanılmayan ve boş duran kiliselerin cami olarak tahsis edilmesi gerekir” önerisiyle geldi. Böyle bir öneriyi hiçbir Türk kökenli yapamazdı! Salonda bulunan oğlu ve kızı da çocukluklarında kendilerine ayırması gereken zamanı sosyal aktivitelere, eylemlere ve partiye ayırdığı için kızdıkları anneleriyle şimdi gurur duyuyorlardı. Bernadette’in yüzünde buruk bir sevinç vardı. 13. sırada girdiği seçimlerde, onca hizmete rağmen sadece 268 oy alabilmiş, seçilememişti. Bırakın Bernadette’i, 2. sıradaki, üstelik Brüksel milletvekili de olan Hannelore Goeman bile 465 oy alabildi ve belediye meclisine giremedi. Peki Hannelore ve Bernadette’in suçu neydi?
Türklerin özellikle de Emirdağlıların yoğun olduğu belediyede Sosyalist Partiler ittifakının çıkardığı 9 belediye meclisi üyesinden 4’ü Türk, 4’ü de Fas kökenli. Türklerin ve Fas kökenlilerin çoğunun, birden fazla kişiye tercih oyu verilebilen seçimlerde blok halinde tercih oyu kullanması, yani tanıdık gelen isimlerin hepsine tercih oyu vermesi nedeniyle Matthieu Degrez dışında hiçbir Belçikalı seçilemedi sosyalistlerden. Emirdağ kökenli Hasan Koyuncu 2 bin 581 oy aldı ve 1442 oy alabilen liste başı Matthieu Degrez’i neredeyse ikiye katladı.
Başkanın listesinde de Türkler blok halinde tercih oyu kullandı. Mehmet Bilge 1071 oy alıp 39. sıradan 6. sıraya fırladı ve seçildi. Blok tercih oyları sayesinde başkanın listesinden beş Türk birden meclise girdi. Belediye başkan yardımcısı olmasına kesin gözüyle bakılan Sadık Köksal 2 bin177 gibi yüksek bir oy aldı. Yüzde 79.1’i yabancı kökenlilerden oluşan Schaerbeek’te 47 üyeli belediye meclisindeki dağılım henüz nüfusun çeşitliliğini yansıtmıyor. 9 Türk ve 6 Fas kökenli üye var. Ancak yabancı kökenlilere kucağını sonuna kadar açan sosyalistler, Türk ve Faslıların kendi vatandaşlarını öne çıkarması nedeniyle meclise girmekte zorlanıyor.
Gürcan Gürsel ile bir karikatürümüzde bu duruma gönderme yapmıştık: Bir Türk-Belçikalı politikacı, Pierre ile Emirdağlıların Brüksel’deki tanınan siması Metin Edeer’e geliyor ve “Abi Pierre Emirdağlılığa geçmek istiyormuş. Böyle bir şey mümkün mü” diye soruyor. Edeer de “Müslümanlığa geçmek ya da vatandaşlığa geçmeyi biliyorum da bu hemşeriliğe geçme işini ilk kez duydum. Emirdağ belediye başkanına bi sorayım” diye telefona sarılıyor. Seçilmek istiyorlarsa Hannelore ve Bernadette de Metin Edeer’i arayıp Emirdağlı olmanın yollarını mı arasalar acaba?
Rue Gallait’de eski yıkık dökük devasa Nasrettin Hoca heykeli kendi haline terkedilirken, 14 Ekim seçimlerinden hemen önce Türk caddesi diye nitelendirilen Chaussée de Haecht üzerine geçici olarak bronz dökümden yapılma yeni bir heykel dikildi. Şu anda Brüksel’de iki Nasrettin Hoca heykelimiz var. Başkan Bernard Clerfayt’ya bu acayip durumu sordum. “Schaerbeek sakinlerine, heykelin nereye dikilmesini istediklerini, sorduk. Tercihlerine göre eski heykelin yeri, yeni heykelin yeri ya da Place de La Reine ile Ch.D’Haecht kavşağı arasına dikeceğiz. Yer belirlenip izin alınınca eski heykel de yerinden kaldırılacak” dedi. Kaldırmasalar da olur aslında. Brüksel’de birden fazla Nasrettin Hoca’ya yetecek kadar “Nasrettinlik” vaziyet var!
erdincutku@binfikir.be
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!