Beşhaki Festivali'nden renkli kareler

Pakistan'da hac ibadetini yerine getirmek ve kutsal bayramları "Beşhaki" kutlamalarına katılmak için ülkeye gelen binlerce Sih, başkent İslamabad yakınlarındaki Hasanabdal kasabasında bulunan "Penca Sahip" (Beş parmak) hac merkezinde bir araya geldi.

Yayınlanma: 15.04.2011 - 08:28
Abone Ol google-news

312. Başhaki kutlamaları için günler öncesinden kutsal mabetlerinin bulunduğu Hasanabdal kentinde toplanmaya başlayan Sih hacıların büyük bölümü Hindistan'dan gelirken, Amerika, Avustralya, Kanada ve İngiltere'den de çok sayıda Sih kutlamalara katıldı.
Hacılar, üç gün süren festival boyunca orijinalı Sanskritçe olan kutsal kitapları Guru Granth Sahib'den bölümler okudu, dualar etti, müzik eşliğinde düzenlenen korteje katılarak tapınak çevresinde yürüdü ve kaynağı tapınağın içinde bulunan "Kutsal Su"da yıkandı.

 

FOTOGALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

Sih inancı gereği erkeklerin başlarına sardıkları kalın türbanlar, sağ bileklerine taktıkları demir bilezikler ve taşıdıkları hançerler; kadınların geleneksel kıyafetleri, süs, takı, el ve ayaklarına yaktıkları kınalar, renkli görüntülerin ortaya çıkmasına neden oldu.

Kutsal değerleri ve haksızlığa uğrayan mazlumlar uğruna savaşmaktan kaçmadıkları için "savaşçı" olarak bilinen Sihler, festival boyunca sık sık kılıç ve kalkanlarla savaş oyunları düzenlendi; konuşmacılar barış ve kardeşlik çağrısı yaptı.

Tapınak içine inşa edilmiş odalarda ve tapınağın bahçesine kurulmuş çadırlarda kalan hacılara dev kazanlarda hazırlanan yemekler ikram edildi, sıcak havada ibadet eden hacılara gönüllüler tarafından soğuk su, süt ve meşrubat dağıtıldı.

Pakistan'daki Sihlerin temsilcisi Sohan Singh,  Sih inancını benimsemiş 10 binden fazla kişiyi misafir ettikleri için Pakistan halkına şükranlarını dile getirdi.

Pakistanlıların kendilerine gösterdiği hoşgörüyü memnuniyetle karşıladıklarını belirten Singh, hac ibadeti için gerekli önlemleri alan Pakistan hükümetine de teşekkür etti.
Bu arada Hasanabdal'da mabede çıkan cadde ve sokaklara Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ve Başbakan Yusuf Rıza Gilani'nin Sihlerin kutsal bayramını kutlayan mesajlarının yer aldığı afişler asıldı. Bazı afişlerde, Sihlerin ibadetlerinin Pakistan devletinin güvencesi altında bulunduğuna dair ifadeler dikkat çekti. Polisin sıkı güvenlik önlemleri aldığı kentte mabede giren herkes detektörlerle arandı.

Festival, bu akşam yapılacak akşam duasından sonra sona erecek, hacı olan Sihler, dinlerinin Pakistan sınırları içinde bulunan diğer kutsal mekanlarını ziyaret ettikten sonra ülkelerine dönecek.

Sihizm

Hindistan'ın Pencap bölgesinde 1496-1539 yılları arasında yaşamış Sihizmin kurucusu Guru Nanak'ın, doğruluk, temizlik, merhamet, fedakarlık gibi öğütlerini rehber edinen Sihlerin 1430 sayfadan oluşan, "Guru Granth Sahib" isimli kutsal kitabı bulunuyor.
Sih, Sanskiritçe "öğrenci" anlamına geliyor ve bütün Sihler, "Üstad Guru Nanak'ın öğrencisi" olduklarına inanıyor.

Tek tanrıya inanan Sihler, inançları gereği makas ve jilet kullanmıyor. Erkekler uzattıkları saçlarını başlarının ön tarafına toplayarak, kalın bir türbanla kapatıyor, sakallarını kesmiyor, kama veya kılıç taşıyor, sağ bileklerine demir hakla takıyor ve dizlerine kadar uzanan iç çamaşır giyiyor. Kadınlar ise temizliğe, bakıma önem veriyor ve kor denilen kıyafet giyiyor.
İnsanları din, ırk veya cinsiyet ayrımı yapılmaksızın eşit gören Sihler, bütün insanların "Waheguru'nun (Tanrı) kız ve erkek evlatları" olduğuna inanıyor.

Dünyada büyük dinlerden sayılan Sihizmin 23 milyondan fazla inananı bulunuyor, bunlardan 20 milyonu Hindistan'da yaşıyor. Dünyadaki en önemli merkezi Hindistan'ın batısındaki Amistar kenti olan Sihizmin, bu kentte "Altın Tapınak" isimli mabedi bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler