Besteci Kodallı, son yolculuğuna uğurlandı
Mersin'in Erdemli ilçesinde önceki gün geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden besteci ve kompozitör Nevit Kodallı, son yolculuğuna uğurlandı.
Devlet Sanatçısı Nevit Kodallı'nın cenazesi, bekletildiği Özel IMC Hastanesi'nden alınarak cenaze aracı ile Mersin Kültür Merkezi'ne getirildi.
Kodallı'nın eşi Olcay ile oğulları, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğretim görevlisi Prof. Dr. Nihat Kodallı ve İstanbul Opera ve Balesi Şefi Murat Kodallı, salonda taziyeleri kabul etti. Burada düzenlenen tören bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.
Kodallı'nın öz geçmişinin okunduğu törende, sanatçının daha önce Mersinlilere yönelik yaptığı konuşma sinevizyon eşliğinde salondakilere izletildi.
Kodallı'nın oğullarından Nihat Kodallı, törende yaptığı konuşmada, ''Onun yaratıcılığını ve hayatını devam ettirmesi, geliştirmesi ve daha mutlu olması için yardımcı olan başta Polifonik Korolar Derneği olmak üzere İçel Sanat Kulübü'ne, akrabalarımız ve dostlarımıza onun adına teşekkür ediyorum. Babam lafı ne eksik, ne de fazla söyleyen insandı. Böyle durumda da söyleyeceği tek şey 'hakkınızı helal' edin olacaktı. Bizi kucaklayan ve destekleyen Mersinimize teşekkür ediyoruz'' diye konuştu.
Vali Aksoy
Mersin Valisi Hüseyin Aksoy da önemli bir değeri kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi.
Mersin'in yetiştirdiği ve Cumhuriyet'le yaşıt sayılabilecek Kodallı'yı son yolculuğa uğurlamak için bir araya geldiklerini belirten Aksoy, şöyle konuştu:
''Kodallı, kültür ve sanat faaliyetlerinin daima içinde yer alan ve her türlü etkinlikte yapabileceği katkıyı sunmak için büyük bir özveri içerisinde çalışan değerli bir büyüğümüzdü. Eserleri, besteleri, çalışmaları, çocuk yaşta ilgi duyduğu müziği geliştirme adına verdiği mücadele sonrasında geldiği nokta, Mersinliler olarak bizleri gururlandırıyor.''
Devlet Sanatçısı Kodallı'nın kentte kültür ve sanatın gelişmesinde, opera ve balenin daha ileri noktaya taşınmasında önemli katkılar sunduğunu vurgulayan Aksoy, ''Onun eserleri ve çalışmalarını yaşatmak bizlerin görevi olacak. Mersinli olarak böyle bir sanatçıya sahip olduğumuz için gururluyuz, ancak böyle bir değeri kaybettiğimiz için de üzgünüz'' dedi.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen de Nevit Kodallı'nın güçlü bir kişi olduğunu, bu gücünü de bilimsel ve sanatsal birikiminden aldığını söyledi.
Kodallı'nın Büyük Önder Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyet yolunda unutulmaz bir lokomotif olduğunu ifade eden Gökmen, şunları kaydetti:
''Bazı noktalarda ona karşı eksik kaldığımızı düşünüyorum. Oysa ki o, görevini yerine getirmiş bir sanatçıydı. Biz ise ona karşı görevimizi tam olarak yapabildik mi? Bundan sonra onun eserlerini yaşatarak ona olan eksik görevimizi tamamlamaya çalışacağız. Onun yapmış olduğu hizmetlerin 10'da birini gerçekleştirebilirsek, sanıyorum büyük iş yapmış olacağız.''
Kodallı'nın Türk Bayrağına sarılı tabutunu selamlayan Gökmen, ''Sayın hocam, bize öğrettikleriniz için şükranlarımızı sunuyoruz. Bütün opera ve bale sanatçıları adına önünüzde saygıyla eğiliyoruz'' dedi.
Adını yaşatma girişimi
Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ise Kodallı'nın kentte kültür ve sanatın gelişmesine önemli katkılar sunduğunu söyledi.
Kodallı'nın özellikle Uluslararası Mersin Müzik Festivali'nin gelişmesinde önemli payı olduğunu belirten Özcan, adının yaşatılması adına bir caddeye isminin verilmesi ve heykelinin dikilmesi için Valilik ile istişare içinde çalışacaklarını kaydetti.
MDOB Müdürü Hasan Alptekin, eski MDOB Müdürü Selman Ada, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Faik Burakgazi ve Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Doğan'ın konuşma yaptığı törene katılanlar sahne ortasına yerleştirilen Kodallı'nın naaşını selamladı.
Polis mangası eşliğinde cenaze aracına konularak Müftü Camine götürülen Kodallı'nın cenazesi, öğleyin kılınan cenaze namazının ardından Mersin Şehir Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Nevit Kodallı
1924 yılında Mersin'de dünyaya gelen besteci ve kompozitör Kodallı, 1939 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümünü kazandı. Ankara'da ismi Türkiye sınırlarını aşan Necil Kazım Akses, Ferhunde Erkin, Ernst Preatorius ve Hasan Ferit Alnar gibi çok sayıda kişiden farklı branşlarda eğitimler alan Kodallı, 1948'de devlet bursuyla Fransa'ya gönderildi. Paris'te Ecole Normale'de kompozisyon ve orkestra şefliği öğrencisi olarak çalışan besteci, burada aldığı özel derslerle de kendisini geliştirdi.
Türkiye'ye 1953'de yeniden dönen Kodallı, aynı yıl Ankara Devlet Konservatuvarında kompozisyon öğretmenliğine başladı. Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde orkestra şefliği ve yönetmenlik, Ankara Konservatuvarının müzik ve müzikoloji bölümü başkanlığı yapan Kodallı, bir dönem ise Kültür Bakanlığında ''bakan danışmanı'' olarak görev aldı.
Yükseköğrenim Kurulunca 1986'da ''profesörlük'' unvanı verilen Kodallı, emekli olduktan sonra doğduğu kent olan Mersin'e yerleşti. Bu sürede Çukurova Devlet Konservatuvarında derslere girerek, kentin değişik noktalarındaki sanat ve kültür faaliyetlerinin organizasyonunda aktif olarak yer alan Kodallı, sanat yaşamı süresince çok sayıda esere hayat vererek, Anadolu Üniversitesi ile Cumhuriyet Üniversitesi'nden 2 fahri doktora unvanı elde etti.
Kodallı, 1 Eylül'de Erdemli ilçesi Limonlu beldesindeki ODTÜ Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsüne ait plajda denize girmek isterken aniden fenalaşmış, hastaneye götürülürken yaşamını yitirmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- 9 aydır raporluydu...
- Akaryakıt tankeri patladı!