BESYO sınavlarında sistem tartışması

Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulları (BESYO) yetenek sınavlarında farklı uygulamaların önüne geçilmesi için üniversiteler arasında ortak çalışma başlatıldı.

Yayınlanma: 04.09.2009 - 07:34
Abone Ol google-news

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve BESYO Müdürü Prof. Dr. Gazenfer Doğu, Sınav Komisyonu ve Jüri Başkanı olarak bulunduğu Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) BESYO yetenek sınavlarında, BESYO'nun çok tercih edilen bölüm olduğunu söyledi.

Spor altyapısı bulunmayan öğrencilerin BESYO'ya girme konusunda ısrarcı davranmalarını doğru bulmadığını ifade eden Doğu, şöyle devam etti:
''Çok sayıda öğrencinin girmek isteği BESYO yetenek sınavlarında okulların farklı sistem uygulamaları torpil unsurunu devreye sokuyordu. Okulların büyük bölümünün bir araya gelerek standart uygulamaya geçmesi, sınavların herkesin huzurunda, bilgisayar ortamında kameraya alınarak yapılması bu olumsuzluğa son verdi. Uygulama ile öğrenci atletik ve koordinasyon sınavında ne yapacağını ve hangi sürede tamamlayacağını biliyor ve buna göre hazırlanıyor. Standart uygulama caydırıcı oldu. Geçtiğimiz yıllarda milletvekili ve bakan gibi 'torpil' arayanlar azaldı. Yıllardır kanayan yaramız olan 'adamcılık' ve 'kayırmacılık' büyük oranda bitti. Öğrencinin aldığı not ve sıralaması da anında bildiriliyor. Sınavlarda insan faktörünü ne kadar aza indirirseniz. Şaibeyi önleme şansınız yüksek olur.''

Bir üniversitenin yetenek sınavlarında başarısız olan öğrencinin, çantasını sırtına alarak aynı sezonda bir kaç farklı üniversitenin BESYO yetenek sınavlarına girmesini de doğru bulmadığını belirten Doğu, bununla ilgili yasak bulunmadığını, ancak belirli kriterlerle kısıtlamak gerektiğinin altını çizdi.


"BESYO mezunlarının istihdamı"

Geçmiş yıllarda BESYO'larda sadece Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü bulunduğunu, son 10 yıldır buna spor antrenörlüğü, spor yöneticiliği ve rekreasyonun da eklendiğini anımsatan Doğu, ''Bunların yetenek sınavlarının ayrı ayrı yapılması gerekir. Üzülerek söylemek gerekirse bunda ortak noktayı bulamadık. 4 bölüme giren öğrenciler aynı yetenek sınavına tabi tutuluyorlar'' dedi.

Her yıl Türkiye genelinde BESYO'lardan 10-12 bin öğrencinin mezun olduğunu, ancak alanlarında istihdam konusunda sorunlar yaşadıklarını ifade eden Doğu, şunları kaydetti:
''Türkiye'de mevcut üniversitelerin 61'in de BESYO bölümü açıldı. Fiziki altyapısı, spor tesisleri ve öğretim elamanı bulundurmadan bölüm açılması doğru değil. BESYO mezunları istihdam konusunda büyük sorunlar yaşıyor. 4-5 yıl spor eğitimi alan BESYO mezunları iş bulamayınca diplomalarının bir şeye yaramayacağı endişesi yaşıyor. Bunalıma girerek toplumsal krizlere neden oluyorlar. Bunu aşmak için, başta spor federasyonları ve spor kulüpleri olmak üzere, belediyeler, turizm ve tatil köyleri, terapi ve rehabilitasyon merkezleri, 500'den fazla işçi veya memur çalıştıran özel veya kamu kuruluşları mutlaka BESYO mezunlarını istihdam etmeleri için yönetmelik çıkarılmalı.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler