Betül’e ilik kardeşi gerek
9 yaşında lösemi hastası Betül’ün ailesi çağrı yapıyor: Uygun iliğin bulunması için kan verin, bir donör bir hayat.
9 yaşındaki Betül Tongal’a 3 ay önce Akut Myeloid Lösemi (AML) tanısı konuldu. Doktorlar tedavisi için kemik iliği nakli olması gerektiğini söyledi. Önce kardeşi, anne ve babası, ardından yakınları tarandı ancak uygun ilik bulunamadı. Türkiye’deki ve dünyadaki kemik iliği bankalarında da uygun ilik çıkmadı. Baba Duran Tongal, sosyal medya üzerinden seslerini duyurmak için harekete geçti. Kızlarına destek için ailecek saçlarını kazıttıklarını anlatan baba Tongal, “Kızıma hastalığının teşhisi doğum gününden 2 gün önce konuldu. Uygun ilik bulunması için bekliyoruz. Çocukların hayallerindeki kahraman olabilirsiniz. Kök hücre bağışı yapın” dedi.
İnsanlığa çağrı...
İstanbul Kâğıthane’de yaşayan İsmihan-Duran Tongal çiftinin iki çocuğundan büyüğü olan ve 3. sınıfa giden Betül Tongal, tekvando sporu ile de uğraşıyordu. Vücudunda morluklar çıktı. Aile başta bunu pek önemsemedi. O sıralarda geniz eti ve bademcik ameliyatı da olacaktı. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ameliyat öncesi yapılan testlerde anormallik gören doktorlar, tetkikler sonucu Betül’e AML teşhisi koydu. 23 Kasım’da İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi’ne yatırılan Betül, uygun iliğin bulunmasını bekliyor. Baba Duran Tongal, “İnsanlar kemik iliği bağışı konusunda ne yazık ki çok bilinçsiz, dönör bağışında bulununca ameliyat olacağını sanıyorlar. Basit bir kan verme işlemi aslında. Ben de hastalık ortaya çıkmadan önce bilinçsizdim. İnsanlara çağrım şu: Daha çok kemik iliği bağışı yapılsın, yetkililer daha bilinçli bu işlemi anlatsın. Bir dönör bir çocuk, bir hayat demek” diye konuştu.
100 bin çocuktan 5’i lösemi Pediatrik Hematolog- Onkolog Doç. Dr. Müge Gökçe, Türkiye’de yaklaşık her 100 bin çocuktan 5’inin lösemi olduğunu belirterek “Solukluk, halsizlik, yorgunluk, kanamalar (burun, diş eti kanaması gibi), vücutta morluklar, kemik ağrıları gibi belirtilerden bir veya birkaçı varsa ve uzun süreli devam ederse vakit kaybetmeden hekime gidilmeli. Tedavide ise genellikle ilk seçeneği çoğunlukla kemoterapi oluşturuyor. Lösemililerin yüzde 15-20 kadarı ALL (Akut Lenfositik Lösemi) ve AMS (Akut Miyeloid Lösemi). Bu durumda kemik iliği nakli yapılması gerekir” dedi. Gökçe, Betül’ün durumunu ise şöyle anlattı: “Betül bize geldiğinde kemoterapiye başladık. 1. kemoterapi kürüne verdiği yanıttan dolayı nakil koduna aldık. Aileden taramalar yaptık. 280 bine yakın verici bilgisinin olduğu Ulusal Kemik İliği Bankası Türkök’e başvurduk. Dünya kemik iliği bankalarından TRAN’a başvurduk. Uygun verici çıkmadı. Daha çok verici olmalı ve taramalar yapılmalı. İlik nakli bir kan verme işlemi gibi. Bir ameliyat gibi değil. İlik kendi kendini yenileyebilen bir organ. Bugün ilik toplasak 3 hafta sonra kendini yeniliyor. Dönör olmak da çok basit. 3 tüp kan verilerek kemik iliği vericisi olabilirsiniz. 18-55 yaş arası sağlıklı her birey verici olabilir.” |
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!