Beyin felçli çocuklar yürüsün diye
Patika Engelsiz Yaşam Gönüllüleri Derneği, beyin felçli çocukların tedavisinde kullanılan pediatrik lokomat cihazının alınması için ''Beyin Felçli Çocuklar Yürüsün Diye!'' sloganıyla kampanya başlattı.
Dernek Başkanı Levent Benal, yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 2,5 milyon Serabral Palsi yani beyin felçli veya beyin hasarlı hasta olmasına rağmen, küçük yaştaki hastaların tedavisinde kullanılan cihazın bulunmadığını söyledi.
Yetişkinlerin tedavisinde kullanılan pediatrik lokomat cihazından da Türkiye genelinde iki adet bulunduğunu, 4 cihazın da Bakanlık tarafından yeni alınarak montaj aşamasında olduğunu kaydeden Benal, küçük yaştaki çocukların tedavisinde kullanılan cihazı kampanyadan elde edilecek gelirle satın alarak Alanya Devlet Hastanesi'ne bağışlayacaklarını belirtti.
Düzenlenen çeşitli etkinliklerle 60 bin avro gelir elde ettiklerini anlatan Benal, cihazın alınabilmesi için 270 bin avroya ihtiyaçları olduğunu söyledi.
Kampanya kapsamında PTT Genel Müdürlüğü ile anlaşma yaparak şarkıcı Burak Kut'un yer aldığı tanıtım afişlerinin Türkiye genelindeki PTT ofislerine asıldığını vurgulayan Benal, derneğin internet erişim adresi www.patika.cc adresinden kampanyaya destek vermek isteyen vatandaşların banka ve hesap numaralarını öğrenebileceğini bildirdi.
Beyin felçli çocukların tedavi sürecini ve ailelerin yaşadığı zorlukları anlatan Benal, şu bilgileri verdi:
''Hastaların tedavisi kolay bir süreç değil. Aileyi maddi ve manevi anlamda zora sokabilecek oldukça uzun bir süreç. Tedavi sürecinde aile de, çocuk da yıpranabiliyor. Çocukların yanı sıra ailelerin de psikolojik tedaviye ihtiyacı oluyor. Hastaların kesinlikle fizik tedavi rehabilitasyon merkezlerinde ve özel eğitim kurumlarında destek almaları gerekiyor. Bu tedavi sürecinin bir bölümü devlet imkanlarıyla karşılanıyor ancak bazı konularda ailenin kendi imkanlarıyla da karşılaması gerekiyor. Beyin felci hastalığında kişinin hastalık durumuna göre uygulanması gereken tedavi söz konusu. Fizik tedavi, rehabilitasyon hastanın ömür boyu alması gereken tedavi türü. Beyin felçli hastaların kimisi bacaklarını, kimsi kollarını, kimisi de vücudunun hiçbir yerini kullanamıyor. Bu nedenle hastalığın türüne göre fizik tedavinin haricinde psikolojik destek amacıyla iş kolları eğitimi veya konuşma sıkıntısı gibi konularda eğitime ihtiyaç duyuluyor.''
"Robotik sistemle yürümeyi sağlıyor"
Beyin felçli hastaların tedavisinde kullanılan pediatrik lokomat cihazının faydalarını da aktaran Benal, hastalığın durumuna göre cihazın iki aydan maksimum altı aya kadar hastanın gelişimine gözle görünür katkı sağladığını belirtti.
Pediatrik lokomat cihazıyla tedavi süreci hakkında bilgi veren Benal, şöyle konuştu:
''Bu cihazın yetişkinlerin tedavisinde kullanılanından Türkiye'de 2 tane mevcut. 4 tane de yeni alındı ve montaj aşamasında. Bu cihazla tedavi sürecinde yürüme bandı ve paraşüt sistemiyle ağırlığı alınan hastanın, bacaklarına takılacak robotik sistemle normal yürümesi sağlanıyor.
Hastanın iki ile maksimum altı aylık süreçten sonra yürümesi planlanıyor. Hastalık durumunun farklı olması nedeniyle de bu tedaviden faydalanan herkesin yürüyebileceği kesin değil ama moral motivasyonu ve fiziksel anlamda tedavi sürecine katkısı bulunmaktadır.''
Pediatrik lokomat cihazıyla tedavi masraflarını dar gelirli ailelerin karşılamakta zorlanacağına dikkati çeken Benal, Sağlık Uygulama Tebliği'nde lokomat cihazının hasta tedavisindeki masrafların karşılanmasını öngören madde bulunması gerektiğini savundu.
Sağlık Bakanlığı'ndan teoavi masrafı için destek talebi
Sağlık Bakanlığı'na, hasta masraflarının karşılanması için görüşlerini ilettiklerini ifade eden Benal, şunları söyledi:
''Alınacak lokomat cihazıyla tedavi merkezlerindeki masrafların aile tarafından karşılanmaması amacıyla çalışma yapıyoruz. Bu konuda maalesef bir boşluk söz konusu. Çünkü Sağlık Uygulama Tebliği'nde lokomat cihazının hasta tedavisindeki masraflarının karşılanmasını öngören madde bulunmamakta. Bu nedenle masraflar hasta tarafından karşılanmaktadır. Hastanın her gün bu tedaviyi alması gerektiği düşünülürse orta gelirli bir ailenin karşılayamayacağı bir rakam ortaya çıkıyor. Bu cihazın Türkiye'ye kazandırılması amacıyla çok büyük çaba harcıyoruz. Sadece çocuklar için değil büyüklerin tedavisinde de birden fazla olmasını istiyoruz. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı ile temaslarımız devam ediyor. Önümüzdeki yılın ilk aylarından itibaren devletin de desteğiyle almayı hedeflediğimiz lokomat cihazını hastalarımızın tedavisi amacıyla Alanya Devlet Hastanesi'ne bağışlamayı planlıyoruz.''
Benal, derneğin merkezi Alanya'da olduğu için cihazı bağışlamak için Alanya Devlet Hastanesi'ni seçtiklerini sözlerine ekledi.
Alanya'daki özel bir fizik tedavi merkezinde doğuştan gelişim bozukluğu hastalığı bulunan çocuğunun tedavisini gerçekleştiren Aynur Candan da, şunları söyledi:
''Kızım Ceren'in beyin hasarı hastalığı nedeniyle doğuştan gelişim bozukluğu var. İlk zamanlar oturup, yürüyemiyordu, boyun hareketi sınırlıydı. İki yıllık fizik tedavi süreci boyunca kızım boynunu hareket ettirmeye ve yürümeye başladı. Hastalığında fizik tedavinin faydasını gördük ve gelişimi devam ediyor. Lokomat cihazının Ceren ve diğer hasta çocukların tedavisinde kullanılmasıyla ailelere ve çocuklarımıza faydası olacağına inanıyorum.''
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi