Beykoz'daki fidanlık yapılaşmaya açıldı
Beykoz'da 120 bin metrekarelik 'escilli fidanlık alanı' Türk- Alman Üniversitesi2ne tahsis edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 14 Ocak tarihli meclis kararı ile ormanlık alanın imara açılması tepkilere yol açtı. Beykoz Belediyesi Meclis Üyesi Halit Kılıç, yapılaşmaya açılan fidanlığın şehirleşmiş bölge ile orman arasında koruma kuşağı gibi olduğunu, buraya üniversite yapılmasının başka inşaat projelerini de tetikleyeceğini söyledi.
Türkiye ile Almanya arasında “Türk-Alman Üniversitesi”nin kurulması 1 Nisan 2009 tarihinde TBMM tarafından onaylanmasıyla anlaşma şartları kapsamında İstanbul’da uygun yer aranmaya başlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beykoz Belediyesi, ilçenin Merkez Mahallesi’nde bulunan ve 353 ada, 1 parsel sayılı 265 bin metrekarelik arazinin 120 bin metrekarelik kısmının imar planında “Üniversite Alanı” ilan edilmesi için çalışmalara başladı. Söz konusu fidanlığın “Türk-Alman Üniversitesi Kampus Alanı” olarak tahsis edilmesi konusu 14 Ocak günü İBB Meclisi’nin gündemine geldi. İmar planında “fidanlık alanı” olarak görünen arazinin üniversite kampusuna tahsis edilmesi CHP’li meclis üyeleri İbrahim Doğan, Gökhan Zeybek, Bülent Soylan ve HAS Partili Ahmet Sadıkoğlu’nun muhalefine karşın oy çokluğu ile kabul edildi.
Fidanlık alanı yapılaşmaya açılamaz
Meclis kararında plana dair görüş bildiren Şehir Planlama Müdürlüğü’nün yazısında sözkonusu parselin 1/5000 ölçekli Beykoz Boğaziçi Alanı Gerigörünüm ve Etkilenme Bölgeleri Koruma Amaçlı Revizyon Nazım İmar Planı’nda “Fidanlık Alanı” lejantında kaldığına dikkat çekildi. Plan Hükümleri’nde,“Mülkiyeti kısmen hazine, kısmen de orman statüsünde olan, planda hemen çevresinde yer alan orman alanları ile bir bütünlük teşkil eden Fidanlık Alanı’nda mevcut kullanım aynen korunacak olup hiçbir şekilde yeni yapı yapılmayacaktır” denildiği kaydedildi. 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nun 5. Maddesi’nde ise “Boğaziçi Alanı’nda orman sayılmayan kamu kurum ve kuruluşlarına veya özel mülkiyete ait koru, koruya katılacak alan, çayır, mesire yeri, bostan ve benzeri alanlar yeşil alan sayılır ve bitki varlıkları geliştirilerek muhafaza edilir. Bu alanlardaki ağaç varlıklarının yok edilmesi veya tahrip edilmesi yasaktır” ibaresinin yer aldığı vurgulanarak plan değişikliği teklifinin yasa ve yönetmelikler kapsamında değerlendirilmesi istendi. İSKİ Genel Müdürlüğü de yazısında söz kosunu sahadan Melen İsale hattının geçtiğini inşaat, kazı yapılabilmesi için DSİ 14. Bölge Müdürlüğü’nden görüş alınması gerektiği belirtildi.
Yapılaşma Riva’ya kadar uzanır
Fidanlığın yapılaşmaya açılmasına tepki gösteren Beykoz Belediye Meclis Üyesi Halit Kılıç, tahsisin Anıtlar Kurulu kararlarına ve Boğaziçi İmar Planı’na aykırı olduğunu söyledi. Fidanlığın içinde tarihi bir yapı dışında hiçbir bina bulunmadığını dile getiren Kılıç “Arazinin hemen yanında Dereseki köyünde 350 dönümlük basın sitesi denilen ormanlık alan var. Şimdi burası da yapılaşmaya açılır ve bunun önüne geçilemez. Karadeniz’e Riva’ya kadar gidecek gibi görünüyor yapılaşma. Zaten burası Acaristanbul’a da komşu” dedi. Üniversiteye tahsis edilen alanın yeni araziler de ekleneceğine ilişkin duyumlar aldığını ifade eden Kılıç “Yapılaşmaya açılan alan 120 bin mekrekare ile sınırlı kalmayacak 400 bin metrekareye kadar çıkacak” uyarısında bulundu. Kılıç, konunun Alman basınına da yansıdığını ve oradaki çevrecilerin tepkilerine yol açtığını söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!