Beynimizdeki "yeme freni"

Max-Planck Kalp ve Akciğer Araştırmaları Merkezi bilim insanları beyinde cinselliği çalıştıran sinir hücrelerinin, beden ağırlığı üzerinde de etkili olduğunu buldu. Sonuç birçok kadının menopozdan sonra niçin kilo aldığını da açıklıyor.

Beynimizdeki
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.08.2013 - 11:22

Hatta erkekler de ellili yaşlardan sonra kilo alabiliyor. Ancak onlardaki daha yavaş işleyen bir süreç. Bugüne dek aşırı şişmanlığın verimliliği kısıtladığı biliniyordu. Farelerle deneyler yapan Max-Planck bilim insanları, şimdi bu ilkenin aksi bir şekilde de işlediğini söylüyor. Verimlilik düştüğü zaman beden ağırlığı artıyor. İşin özü insanda da bulunan çok özel bir gene uzandığı için sonuç insanlar için de geçerli diyor enstitü sözcüsü Matthias Heil. Deneyler sırasında belli başlı bir beyin hücresindeki Nsci-2 geni devre dışı bırakılmış. Bu gen birçok sinir hücresini çeşitli görevler için uyarır. Mesela ergenliğin başlangıcında cinsel organların olgunlaşmasını ve cinsel arzudan sorumludur.

Fakat araştırmacıların son bulgularına göre başka bir sinir hücre tipiyle etkinleşerek metabolizma etkinliğini de çalıştırıyor. Bu şekilde uyarılan sinir hücreleri beyne örneğin ulaşılabilir yağ rezervleri hakkında bilgi veriyor ve bu şekilde açlık hissini ayarlıyor. Anlaşıldığı üzere yaşlanma sürecinde bu gen insanda doğal olarak devre dışı kalıyor. Bu gen artık etkinleşmiyor ya da hiç bulunmuyor. Kadınlar bu yüzden değişim yıllarından sonra yemek yerken nerede duracaklarını bilemez hale geliyorlar. Ancak kadınlarda eksilen bu “yeme freni” ilerleyen yaşla birlikte erkekleri de koruyamıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler