Beyoğlu'nda masa müjdesi

Beyoğlu’nda özellikle Asmalımescit’te eğlence hayatını sokağa taşıyan ve bir gecede toplanarak büyük tartışma yaratan ‘ünlü masalar’ yeniden gün ışığına çıkıyor.

Yayınlanma: 25.05.2012 - 07:56
Abone Ol google-news

3500 alkollü işletme ile yaklaşık 17 bin kişilik istihdam yaratan Beyoğlu’nun eğlence esnafı mağduriyetin giderilmesi için belediyenin kapısına gide gele sonunda ‘masaya kavuşmayı’ başardı. Esnafın anlattığına göre, Beyoğlu Belediyesi ‘kentsel dönüşüme’ destek adı altında binasını güzelleştiren, yenileyen, boyayan işletmeye masalarını yeniden dışarı çıkartma izni veriyor. İlk uygulama ise binalarını belediyenin istediği gibi boyayan Mis Sokak’ta başladı.

Radikal Gazetesi'nden Nuriye Doğu'nun haberine göre, Beyoğlu’nda masa operasyonu öncesi kalitenin düşmeye başladığını belirten Turizm, Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı olan Kaya Demirer, belediyenin yaz öncesi başlattığı ‘sınırlı masa izni’ ile bölgede kalitenin yeniden artacağını söylüyor. Öncesinde birçok işletmenin sokaklara haksız yere yayıldığını ifade eden Demirer, belediyenin yapılan görüşmeler sonucu yasağı yumuşatma kararı aldığını ve bunun planlamasını yaptığını söylüyor. Eğlence sektörünün özellikle İstanbul ’da patlama yaptığını belirten Demirer, 3.5 milyar dolarlık bir eğlence dünyasına hükmeden İstanbul’da 225 bin kişinin istihdam edildiğini belirtiyor.

 
Binayı boyadı, izni kaptı


Beyoğlu’nda birçok mekân işleten Engin Yaşar da, masaların geri döndüğünün sinyalini veriyor. Yaşar, yaz yaklaşırken belediye ekiplerinin mekânları gezerek, ‘kentsel dönüşüme’ destek amaçlı binaların boyanması, iyileştirilmesi koşulu ile masalara izin vermeye başladığını söylüyor. Mis Sokak’ta birkaç işletmenin binasını boyadığı ve masa iznini kaptığı konuşuluyor.

Bu süreçte masalara özgürlük için defalarca belediye ile görüşen, istekleri yapılmayınca tüm üyeleri ve Beyoğluseverlerle meydanlara taşan Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER) ise masaların geri verilmesinde kime neye göre izin verildiği konusunda karışıklık yaratıldığını iddia ediyor. Belediyenin binasını boyayana masa izni verdiğini, tam karşısındaki esnafa ise ‘sokak dar’ gerekçesi ile yasağı sürdürdüğünü iddia eden BEYDER, gelinen bu durumun Beyoğlu’nda daha büyük kaosa yol açabileceği görüşünde. Hatta BEYDER, bunun esnafı birbirine düşürdüğü ve haksız rekabete yol açtığı gerekçesi ile dava açmaya bile hazırlanıyor.

 
Uygulama Mis Sokak’ta başladı

Hemen hemen tüm mekânların kapısına tek sıra halinde masaları çıkarttığı Mis Sokak’ta eski ve yıpranmış binalar belediyenin dış cephede onarım ve boya koşulu ile masalarına kavuştu. Belediyenin belirlediği şekilde binasının rengini ve dış cephesini düzenlemeyenler için ise yasak sürüyor. Kendi binası yeni ve sorunsuz olduğu için belediyenin bir koşul sunmadığını belirten bir cafe sahibi, tam da yaz öncesi üç beş masa da olsa yasağın kalkmasının işleri yeniden açacağını söylüyor. Mis Sokak’ta 1.5 ay önce başlayan ‘masalara özgürlük’ esnafın yüzünü güldürmüş.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler