Bilanço ağırlaşıyor

Japonya'nın kuzeyinde 8.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından tsunami oluştu... Dev dalgalar karada ilerledi. Japon Kyodo ajansının haberinde, ''Ölü sayısı muhtemelen binden fazla'' ifadesi kullanıldı. Depremde 544 kişi yaralandı ve yüzlerce kişi kayıp. Artçı sarsıntıların sürdüğü ülkede 6,6 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldi.

Yayınlanma: 11.03.2011 - 06:55
Abone Ol google-news

Depremin büyüklüğü önce 7.9 olarak açıklanmıştı, ancak ABD Jeoloji Merkezi depremin büyüklüğünün 8.9 olduğunu duyurdu. Merkez üssünün Honşu adasının Sendai bölgesinin 130 kilometre doğusu, başkent Tokyo'nun ise 380 kilometre kuzeydoğusu olduğu bildirildi.

Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi, Japonya'nın kuzeydoğu kıyısı açıklarında meydana gelen depremin yerin 24 kilometre altında oluştuğunu duyurdu.

Depremin merkez üssünün Honşu adasının Sendai bölgesinin 130 kilometre doğusu, başkent Tokyo'nun ise 380 kilometre kuzeydoğusu olduğu ve yerin 24 kilometre altında oluştuğu bildirildi.

Japonya'da son 7 yılın en büyük depreminin ardından büyük tsunami uyarısı yapıldı. Uyarının ardından Tokyo'nun kuzey kıyısını tsunami vurdu.

Deprem ve depremin yol açtığı dev dalgalarda 300'ü aşkın kişi yaşamını yitirdi.

Depremden sonra, Sendai plajında 200-300 ceset bulunduğu bildirildi.

100 yolcunun bulunduğu bir gemi tsunamiye kapıldı. Geminin, ülkenin kuzeydoğusunu vuran tsunamide sürüklendiği belirtildi.

 

Japonya yeniden sallandı

Japonya'da 6,6 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldi.

Meteoroloji ajansının bildirdiğine göre, 6,6 büyüklüğündeki bu deprem, sabah saatlerinde meydana gelen deprem ve tsunaminin yıktığı Pasifik kıyısına aksi yönde, ülkenin kuzeybatısındaki Niigata'da kaydedildi.

 

FOTOGALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

NÜKLEER SANTRALDE YANGIN

DÜNYA'DAKİ 1980 SONRASI BÜYÜK DEPREMLER

JUDO ULUSAL TAKIMI JAPONYA'DA DEPREMİ YAŞADI

DEPREMDEN BİR DAKİKA ÖNCE HABERDAR OLDULAR

 

Tsunami alarmı genişletildi

Depremin büyüklüğü nedeniyle, Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, başlangıçta sınırlı tuttuğu tsunami alarmını daha sonra neredeyse Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan bütün ülkeler için genişletti.

Tsunami uyarısı yapılan ülkeler arasında ABD nın bazı kıyıları, Kanada da, British Columbia'nın bazı bölgeleri, Rusya, Tayvan, Endonezya, Papua Yeni Gine, Avustralya, Yeni Zelanda, Fiji, Meksika, Guatemala, El Salvador, Kosta Rika, Nikaragua, Panama, Honduras, Şili, Ekvador, Kolombiya ve Peru da bulunuyor.

Daha önce tsunami uyarısı veren Filipinler'de ise Devlet Başkanlığından yapılan açıklamada, tsunami uyarısının kaldırıldığı ifade edildi.

 

California'da tahliye başladı, dalgalar Oregon sahiline ulaştı

Depremin yol açtığı tsunami nedeniyle ABD'nin California eyaletinin bazı bölgelerinde tahliye işlemlerinin başladığı bildirildi.

Depremin yol açtığı tsunaminin ise  eyaletin kuzeyini vurmaya başladığı bildirildi.

Yetkililer, ilk tsunami dalgalarının, Oregon sahiline ulaştığını söylediler.

 

Hawai büyük hasar görmedi

Japonya'da bugün meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremden sonra oluşan tsunami dalgalarının vurduğu ABD'nin Hawai eyaletinde, büyük bir hasar meydana gelmediği bildirildi.

Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Bill Daley, Hawai'ye ulaşan tsunami dalgalarının bölgede çok önemli etkileri olmamışa benzediğini ve bunun cesaret verici olduğunu söyledi.

ABD'nin batı kıyısının hala tehlike altında olduğunu da belirten Daley, ancak saatler önce duyulan korkuların büyük oranda azaldığını belirtti.

 

Dalgalar Meksika'da

Japonya'da meydana gelen şiddetli deprem ve tsunaminin ardından dev dalgaların Meksika'nın kuzeybatısına ulaştığı bildirildi.

Yerel Ensenada Araştırma Merkezi'nden Modesto Ortiz, ''Dev dalgalar Ensenada'ya ulaştı bile. Deniz seviyesinde yarım metre kadar bir yükselme saptadık. Ancak dalgaların boyu bir ya da iki metreye kadar yükselebilir'' dedi.

Meksika, Pasifik kıyılarında alarma geçmişti.

 

Tsunami yıktı

Dev deprem dalgası, depremin merkez üssü yakınındaki sahilde bulunan araçların sularla sürüklenmesine, binaların yıkılmasına ve yangınlara neden oldu.

100 kişiyi taşıyan bir gemi de tsunamiye kapıldı.

Dalgaların boyunun bazı adalardan daha yüksek olduğu belirtildi.

Miyagi kıyılarını 6 metre yüksekliğindeki dev dalgalar vurdu ve Miyagi'de birçok kişiye ulaşılamıyor.

Daha önce yapılan açıklamada, dalga yüksekliğinin 3 metre olabileceği belirtilmişti.

Kyodo haber ajansı, ülkenin kuzeydoğusunda bulunun, depremin merkez üssüne yakın Fukuşima bölgesinde bir barajın yıkıldığını duyurdu.

Haberde, barajın yıkılması sonucu bazı evlerin sulara kapıldığı belirtildi.
 

Rusya, 11 bin kişiyi tahliye etti
 
Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, tsunaminin Pasifik'teki bazı sahil kasabalarını ve köyleri vurma olasılığının bulunduğu belirtilerek, bu yüzden söz konusu bölgelerden 11 bin kişinin tahliye edildiği kaydedildi.

Açıklamada, Pasifik'teki Malo-Kurilks köyüne ulaşan tsunami dalgasının 50 santimetre yüksekliğinde olduğu aktarıldı.

Rusya, İkinci Dünya Savaşı'nın son döneminde ABD'nin attığı atom bombası ile savaşı kaybeden Japonya'ya ait Kuril adalarını işgal etmişti. Söz konusu adaların iadesi konusu, iki ülke arasındaki ilişkilerin dönem dönem gerilmesine neden oluyor.

 

Kentte hayat durdu

Depremden sonra Japonya'nın başkenti Tokyo ve civarında 4 milyon evin elektrikleri kesildi, kentte 14 yangın çıktı. Tokyo'nun merkezinde tüm tren seferleri durduruldu.
Japonya'nın kuzeyindeki Tohoku otobanının bazı bölümleri hasara uğradı, Tokyo yakınlarındaki Chiba rafinerisinde ise büyük bir yangın çıktı. Kuzeydeki tren seferleri durduruldu, hükümet depremden etkilenen bölgelere 900 kurtarma görevlisi gönderdi. Narita havaalanı kapatıldı, yolcular ise tahliye edildi. Öte yandan; 13 bin kişinin beklediği, daha çok iç hat uçuşlarının yapıldığı Haneda havalimanında ise 10 bin yolcunun beklediği bildirildi.

Tokyo metrosu ve banliyö trenleri durduruldu. Kuzeydeki Sendai havaalanını ise su bastı.
Japonya'daki tüm limanlar tsunami tehdidi dolayısıyla kapatıldı.

 

Japonya Başbakanı: Birbirinize yardımcı olun

8 askeri uçak ise depremin verdiği hasarı gözlemlemek üzere havalandı. Japonya Başbakanı Naoto Kan, "Japon halkından birbirine yardımcı olmalarını bekliyoruz. Hükümet olarak afetle mücadelede elimizden
geleni yapacağız"
dedi.

 

İngiltere'den ve Amerika'dan telefon

ABD Başkanı Barack Obama şiddetli depremin ve tsunaminin ardından Japonya Başbakanı Naoto Kan'ı aradı.

Obama'nın sözcüsü Tommy Vietor, Obama'nın Kan'ı deprem ve tsunamiyi konuşmak için aradığını söyledi ancak başka ayrıntı vermedi.

Sözcü, Obama'nın yardımcılarıyla yaptığı toplantıda, Japonya ve Pasifik'teki gelişmelerle ilgili bilgi aldığını da kaydetti ve bu yüzden daha önce açıklanan basın toplantısının saatinin değiştirildiğini sözlerine ekledi.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Başbakanı David Cameron ve Dışişleri Bakanı William Hague, Japonya'ya depremle ilgili "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

Kraliçe 2. Elizabeth, Japonya İmparatoruna gönderdiği mesajda, Japonya'yı vuran depremde hayatını kaybedenler olduğunu duymaktan üzüntü duyduğunu belirterek, "Dualarımız ve düşüncelerimiz bu felaketten etkilenenlerle birlikte" dedi.

 

Artçılar devam ediyor

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi'nden yapılan açıklamada da depremin ardından, Japonya'nın Honşu adasının doğu sahili açıkları ve yakınlarında büyüklükleri 5,8 ile 7,1 arasında değişen 20 artçı deprem olduğu kaydedildi.

Açıklamaya göre, depremden sonra meydana gelen en büyük artçı şok Honşu adasının doğu sahili açığında, depremden yaklaşık 45 dakika sonra oluşan 7,1 büyüklüğündeki artçı deprem oldu. Ana şoktan yaklaşık 6 saat sonra, Honşu adasının doğu sahili yakınında 6,5 büyüklüğünde bir artçı deprem daha meydana geldi. Japonya'da bugün meydana gelen depremin, 1872'den bu yana en büyük deprem olduğu bildiriliyor.

Japonya'da 1923'te Canto'da meydana gelen depremde ise 143 bin kişi hayatını kaybetmişti. Japonya'da sol yıllarda en fazla can kaybına neden olan deprem ise 1996'da 5 bin 500 kişinin öldüğü Kobe depremi olmuştu.

Depremin yerin 10 kilometre altında, doğu kıyısına 125 kilometre uzaklıkta olduğu kaydedildi.

 

Depremin ardından...

Şiddetli deprem ülkede büyük maddi hasara da yol açtı.

Japonya'da ilk bilgilere göre bazı büyük maddi hasarlar şöyle:
-Çok sayıda ev dev dalgaların neden olduğu çamura gömüldü.
-Araçlar ve binalardan kopan parçalar, depremin merkez üssüne yakın kırsal alanlara sürüklendi.
-Başkent Tokyo'nun İşiyara bölgesinde bulunan bir petrol rafinerisinde yangın çıktı.
-Tokyo'nun merkezinde, 600 üniversite öğrencisinin diploma aldığı sırada bina çöktü, çok sayıda kişi yaralandı.
-Tokyo'da 6, depremden etkilenen bölgede toplam 80 yangın çıktı.
-Tokyo ve çevresinde 4,4 milyon ev elektriksiz kaldı.
-Japonya genelinde demiryolu, havayolu ve karayolu ulaşımı durdu. Tokyo'da milyonlarca kişi evine gidemedi.
-Sendai Havaalanı pisti sular altında kaldı.

 

BM hazır

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM'nin Japon halkının arkasında olduğunu belirterek ''Bu zor zamanda Japonya'ya yardım için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız'' dedi.

Birleşmiş Milletler de, 30 uluslararası arama kurtarma ekibibnin hazır olduğunu ve talep halinde Japonya'ya gidebileceğini açıkladı.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nden (OCHA) Elisabeth Byrs, İsviçre'nin Cenevre kentinde basına yaptığı açıklamada, ''Bunun gibi olağanüstü durumlar için hazır durumdayız. 30 uluslararası arama ve kurtarma ekibi alarm durumunda, gelişmeleri izliyoruz ve gerekli olduğunda destek vermeye hazırız'' dedi.

Olağanüstü durumlarda felaketzedeleri bulmak ve tedavi etmek amacıyla görev yapan BM afet değerlendirme ve koordinasyon ekipleri sağlık birimi ve özel eğitimli köpeklerden oluşuyor.

Öte yandan; Uluslararası Kızılhaç Federasyonu, Japonya'da meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremden sonra oluşan dev dalgaların yoksul bölge ülkelerini vurmasından endişe duyulduğunu açıkladı.

 

Japonya'da yakınları olanlar...

Deprem ve tsunamiden sonra, bu ülkede yakınları bulunanların, Dışişleri Bakanlığı Çağrı Merkezinden bilgi alabileceği bildirildi.

Bakanlıktan yapılan duyuruda, yakınlarına ulaşmakta güçlük çeken vatandaşların Çağrı Merkezinin (0312) 292 29 29 numaralı telefonunu 24 saat arayabileceği belirtildi.
Dışişleri Bakanlığının duyurusu şöyle:
"Japonya'da meydana gelen deprem dolayısıyla bu ülkede yaşayan yakınlarına ulaşmakta güçlük çeken vatandaşlarımızın 24 saat hizmet veren Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Çağrı Merkezinin 0312-292 29 29 numaralı telefonunu arayarak yakınlarının bilgilerini kayıt ettirmeleri mümkündür. Japonya'daki mevcut koşullar ışığında imkanlar dahilinde Tokyo Büyükelçiliğimiz kanalıyla akıbetleri tespit edilen vatandaşlarımız hakkında yakınlarına Bakanlığımızca bilgi verilecektir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler