Bilgisayarlarda inceleme yapılmamış

OYAK Güvenlik çalışanlarının delil kararttıkları iddiasıyla yargılandıkları davanın görüldüğü mahkemeye gönderilen yazıya göre, Danıştay saldırısının ardından, Danıştay Genel Sekreteri ve sekreter yardımcılarının odalarında bulunan kayıt cihazlarının bağlı olduğu bilgisayarlarda herhangi bir inceleme yapılmadığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 12.10.2012 - 14:27
Abone Ol google-news

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Orhan Çoban, Mustafa Tarık Özyılmaz, Yavuz Selim Kavaklıoğlu ve Barış Demirtaş ile tutuksuz sanıklar katıldı. Duruşmada savunma yapan tutuksuz sanıklardan montaj bakım elemanı Murat Ünal, Danıştay saldırısından 3 ay önce, Danıştay binasının kayıt cihazında arıza olması nedeniyle binaya bir kez gittiğini söyledi. Danıştay Genel Sekreter Yardımcısı Engin Çakmak’ın cihazda sürekli arıza meydana geldiğini söylediğini aktaran Ünal, örgüt üyesi olduğu yönündeki suçlamayı kabul etmediğini söyledi. Sanık savunmalarının tamamlandığı oturumda, Mahkeme Başkanı Ali Alçık, dosyaya gelen belgeleri okudu.
 

Şalterler kapatıldı mı?

Başkan Alçık, Danıştay’dan daha önce gelen bir yazıya göre, Danıştay binasında 2006 yılının Mayıs ayında şalterlerin, sivil savunma uzmanı olan nöbetçi memurlar tarafından kapatıldığının belirtildiğine dikkat çekti. Yeni gelen Sivil Savunma Müdürlüğü yazısına göre ise, “yalnızca binadaki katların şalterinin kapattıldığı, güvenlik kameralarının bulunduğu ana giriş katındaki şalterlerin kapatılmadığı”nın ifade edildiğini belirtti. Sanık Demirtaş ile Özyılmaz’ın bilgisayarlarından alınan imaj raporlarının da mahkemeye ulaştığını belirten Başkan Alçık, bu raporlara ilişkin sanıklara sorular yöneltti. Raporda, “Danıştay”, “takip edilecekler” ve “Elazığı Süryani” başlıkları altında, “Beyaz renkli araç evin önündeydi takip edilecek” gibi cümlelerin olduğunu ifade eden Alçık, etnik gruplar, cemaatler, gazetecilerle ilgili özel bilgilerin yer aldığı yazıların ne olduğunu sordu. Demirtaş ise, “Bunların tamamı OYAK Güvenlik kullanıcılarının kendi notlarıdır. Bana ait değildirler” dedi. Özyılmaz da “Dosyaların tamamı 2002 yılından itibaren, OYAK Güvenlik’te yürüttüğüm görevle ilgili evraklardır. Dönemin şartları gereği hazırlanmış evraklardır ve hiç birinde suç unsuru yoktur.  Bilgi alışverişi yapılıyor. Bu da özel güvenlik şirketi hizmetinin gereğidir. İfşa edilmeyen, benimle çalıştığım kurum arasındaki sırları içeriyor” diye konuştu. Ankara Emniyet Müdürlüğü’nden gelen yazıda, Danıştay Genel Sekreterlik ve sekreter yardımcılarının odasındaki bilgisayarlarda herhangi bir inceleme yapılmadığını bildirdi.
 

Silinen dosyaları geri getirdim

Sanık avukatlarının talebi üzerine, bilirkişi Çağlar Ülküderner, dünkü oturumda tanık olarak dinlendi. Danıştay'daki silahlı saldırının olduğu 17 Mayıs 2006’dan bir gün önce silindiği iddia edilen kamera kayıtlarını geri getirdiğini söyleyen Ülküderner, “Bir görüntüyü geri döndürülemez biçimde silmek çok zor ve bunun için çok pahalı cihazların kullanılması gerekiyor” dedi. Davayı 9 Kasım’a erteleyen Makeme Heyeti, dönemin Danıştay Genel Sekreter Yardımcısı Engin Çakmak’ın da aralarında buulnduğu, 6 kişinin bir sonraki celse “tanık” olarak çağrılmasına karar verdi. Heyet, Ergenekon davasının görüldüğü İstanbul 13. ağır Ceza Mahkemesi’nden aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle, dosyaların birleştirilmesi için görüş sorulmasına da hükmetti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi olumlu görüş bildirirse Oyak davası da Ergenekon davası birleştirilecek. Tahliye talepleri ise kuvvetli suç şüphesi gerekçesi ile reddedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler