Bilim kurulu, Atatürk ve eserleri üzerinde çalışacak

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Bilim Kurulu, Türk dili, kültürü, tarihi ve bütün yönleriyle Atatürk ve eserleri üzerinde çalışmalar yapacak.

Bilim kurulu, Atatürk ve eserleri üzerinde çalışacak
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.07.2012 - 08:38

AKDTYK Bilim Kurulu Çalışma Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. AKDTYK ve bünyesindeki kurumlarda, bilimsel araştırma, bilgi ve çeviri üretimi, yönetimi ve kültür faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere kurulan Bilim Kurulu ve çalışma gruplarının görevlerini, çalışma usul ve esaslarını belirleyen yönetmeliğe göre, Bilim Kurulu, Kurum Başkanı, Başkan Yardımcısı ile 20 asli üyeden oluşacak. Bilim Kurulu üyeleri, aynı anda alanlarıyla ilgili en fazla 4 çalışma grubu ve komisyonda görev alabilecek. Kurumun ilmi çalışmalarının etkili bir biçimde yerine getirilmesi için ilke kararları alacak, çalışma grupları oluşturacak. Kurumun bilgi ve çeviri üretimi ile kültür faaliyetleri konusunda görüş bildirecek olan Kurul, Kurumun stratejik planı ile yıllık bilimsel ve kültürel çalışma programlarının hazırlanmasına katkıda bulunacak. Kurul ayrıca Kurumun vereceği bilim, hizmet ve teşvik ödüllerinin kimlere verileceğini ve miktarlarını belirleyecek.

Başkanın oyu ağır basacak

Bilim Kurulu, Kurum Başkanının başkanlığında, bir sonraki yılın faaliyetlerinin planlanması ve yıllık faaliyet raporunun değerlendirilmesi amacıyla Mayıs ve Kasım aylarında yılda iki kez toplanacak. Toplantı gündemi, Kurum Başkanı tarafından hazırlanacak ve toplantıdan en az 15 gün önce üyelere gönderilecek. Bilim Kurulu, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanacak ve katılan üyelerin salt çoğunluğuyla karar verecek. Oylamalarda çekimser oy kullanılamayacak. Oyların eşitliği hâlinde Başkanın oyu yönünde karar verilecek.

Yönetmeliğe göre, kurum içi ve kurum dışı kapsamlı araştırma projelerine dayalı ilmi çalışmalar yapmak ve yaptırmak, her dil ve disiplinden bilim, düşünce ve sanat eserlerini tercüme etmek ve ettirmek, ilmi araştırmaları ve yapılan tercümeleri değerlendirmek, takip etmek, sonuçlandırmak, yayımlamak, kültür etkinlikleri düzenlemek ve bu yolla bilgi ve çeviri üretimi ve yönetimi faaliyetlerini gerçekleştirmek için Türk dili, kültürü, tarihi ve bütün yönleriyle Atatürk ve eserleri üzerinde çalışmalar yapmak üzere, Kurumun teklifi ile değişik alanlarda Bilim ve Uygulama Kolları, ve Çalışma Grupları kurulabilecek. İlmi araştırmalar ve çeviri hareketleri öncelik sırasına göre, Yüksek Kurumun Bütünleşik Bilgi Sistemi çerçevesinde genel ağ üzerinden elektronik ortamda ve Kurumlarla işbirliği hâlinde yürütülecek. Bilgi üretimi, çeviri hareketi ve kültür faaliyetlerinin teknik altyapısının hazırlanması ve eşgüdümü, Bilimsel Çalışmalar Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından sağlanacak.

Burs alan öğrenciler çalışma gruplarına katılabilecek

Bilim ve Uygulama Kollarının başkan ve üyelerinin görev süreleri 3 yıl olacak, süre sonunda tekrar seçilebilecekler. Komisyonlar ve çalışma grupları, Yüksek Kurum ve ilgili Kurumun görev alanıyla ilgili konularda çalışan bilim adamları ve alanında yetkin kişilerden belirlenecek. Komisyonlar ve çalışma grupları bilim adamlarından bir başkan ve en az 2 üyeden oluşacak. Kurumlardan burs alan yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile doktora sonrası araştırmacılar, alanlarıyla ilgili çalışma gruplarına katılabilecek.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler