Bilirkişi, 16'ncı kattan düşerek ölen işçileri 'kusurlu' buldu

Kartal'da 16 katlı bir inşaatın en üst katında çalışırken iskelenin çökmesi sonucu hayatını kaybeden 3 işçinin ölümüne ilişkin inşaat firması sahipleri ve şantiye şefi hakkında 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın görülmesine devam edildi.

Yayınlanma: 22.12.2015 - 13:24
Abone Ol google-news



Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz 3 sanık da katılmazken tarafları avukatları temsil etti.  Dava dosyasının bilirkişilerden döndüğünü belirten mahkeme heyeti, bilirkişi heyetince sanıklar ve işçilerin kusur durumuna ilişkin alınan raporun dava dosyasında yerini aldığını kaydetti. Rapora karşı diyecekleri sorulan işçi ailelerinin avukatlarından Mustafa Kiraz bilirkişi raporunu kabul etmediklerini belirterek, "İşler acısı bir rapor. Çok üzüldük, böyle bir rapor beklemiyorduk. Bu rapor aileyi çok derinden yaraladı. Bu insanlar bir yıldır buraya gidip geliyor" dedi. Ailelerin bir diğer avukatı Saime Dalyan ise, "İşçiler tali kusurlu olarak gösteriliyor. Biz işçilerin kusursuz olduğunu savunuyoruz" diye konuştu. Mahkeme heyeti taraf avukatlarına bilirkişi raporuna karşı beyanda bulunması için süre vererek duruşmayı erteledi.  

"İŞÇİLERE GÜVENLİ ÇALIŞMA ORTAMI SAĞLANMALI"

İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi Öğretim Üyeleri tarafından hazırlanan 6 sayfalık bilirkişi raporunda, "İş Kanunu ve İş Güvenliği Tüzüğü'nce her işverenin işinin gerektirdiği ekipmanları işçisine sağlamalı, işçilerine güvenli bir çalışma ortamı sağlamalı, işçilerini tam bir denetim ve kontrol altında çalıştırılmalıdır. İşçiler de bu hükümlere uygulamalıdır. İş yerinde iş güvenliğinin sağlanması ve güvenli ekipmanların bulundurulması işverenin sorumluluğundadır" denildi. 

"SAĞLAM VE GÜVENLİ BİR ÇALIŞMA ORTAMI SAĞLAMADI"

3 bilirkişi tarafından hazırlanıp dava dosyasına sunulan raporda, MG İnşaat Firması sahibi sanık Mehmet Gültekin'in iş yeri olan şantiyede iş güvenliği bakımından etkin bir sistem kurmadığı belirtilirken,  Gültekin'in işçilere sağlam ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamadığı için asli kusurlu olduğu ifade edildi. Yine aynı rapora göre sanıklar şantiye şefi Betül Batmaz ve Metsan firmasının ortağı aynı zamanda sorumlu yöneticisi Mehmet Celalettin Satoğlu'nun iş güvenliği bakımından sorumlu olmadıkları gerekçesiyle kusursuz olduğu kaydedildi. 

İŞÇİLER DE KUSURLU...

Ölen 3 işçinin tali kusurlu olduğu belirtilen raporda, "Yüksekte çalışmalarına rağmen emniyet kemeri takmadıklarından ve kendi can güvenliklerine yeteri kadar dikkat ve özen göstermediklerinden olayda her biri ayrı ayrı tali kusurludur" denildi. 

İDDİANAMEDEN

İstanbul Kartal, Hürriyet Mahallesi Erler Sokak'ta 31 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen olayda, Metsan Nexus  isimli inşaatın yapımı sırasında C bloğunun 16. Katında kurulu olan iskele çöktü.

İskelede çalışan Salih Karayalı, Sinan Doğan ve Hasan Doğan'ın hayatını kaybetti. Şüpheliler şantiye şefi Betül Batmaz, Metsan firmasının ortağı ve sorumlu yöneticisi Mehmet Celalettin Satoğlu ve MG inşaat firması sahibi Mehmet Gültekin hakkında "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan toplamda 3'er yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler