'Bir Dönem, İki Kadın'
Oya Baydar ve Melek Ulagay, yaşadıkları dönemi kendi gerçeklerinin aynasına yansıyan yüzüyle anlattılar. "Bir Dönem İki Kadın" adlı kitap Can Yayınları'ndan yayımlandı. Baydar ve Ulagay, "Tarihi sadece erkekler yazmamalı; tarih, erkeklerin insandan çok siyasete odaklı resmi tarihi olmamalı. Bizimki bir başlangıç, geçmişi yansıttığımız ayna da bizim kendi aynamız. İki kadının hikayesi işte" diyorlar.
Oya Baydar ve Melek Ulagay... Dünyanın ve Türkiye’nin, 1940’lardan günümüze uzanan macerasına tanıklık etmiş, tanıklıkla kalmayıp olayların içinde yaşamış iki kadın. Gençliği, umudu, devrimci mücadeleyi, sol örgütleri, hapishaneleri, işkenceleri, sevdiklerini yitirmenin acısını, mülteciliği, sürgünü, eve dönüşleri, İstanbul’dan Filistin kamplarına, Güneydoğu’dan Avrupa kentlerine savrulan yaşamlarını anlatıyorlar.
Oya Baydar ve Melek Ulagay'ın "Bir Dönem İki Kadın" adlı kitapları Can Yayınları'ndan yayınlandı. 1968’de tanışan Baydar ile Ulagay’ın, Türkiye’nin ve dünyanın fırtınalı bir çağında farklı sol hareketler içinde yaşadıklarını, ülkemizde ve yabancı ülkelerde geçen çalkantılı yaşamlarını, yaşamlarında yeni sayfalar açtıkları günleri kapsıyor.
“Bir Dönem İki Kadın”, 27 Mayıs’a, 68 olaylarına, ‘sol’un yükselişine, 1 Mayıs’lara, 12 Mart ve 12 Eylül darbelerine, Kürt hareketinin başlangıç günlerine, kontrgerillaya, Ortadoğu’da ABD ve İsrail’in Filistin halkını yok etme planlarına, Doğu Bloku’ndaki yaşama, Berlin Duvarı’nın yıkılışına, sosyalist sistemin çöküşüne tanıklık etmiş Baydar ile Ulagay’ın “birbirlerinin aynasında” anlattıkları yaşamöykülerinin kitabı.
Günümüz Türkiyesi’nde ve dünyada adları bilinen, bugün hâlâ önemli konumlarda, siyaset sahnesinde ya da yaşamın türlü alanlarında karar noktalarında olan pek çok insanı yakından tanımışlar. Dostluğu, yoldaşlığı, sevgiyi, aşkı, örgüt ve parti içi sorunları yoğun duygularla yaşamışlar. Ve şimdi kendileriyle, geçmişle, tarihle hesaplaşarak o günleri anlatırken, geleceğe sesleniyorlar.
“Tarihi sadece erkekler yazmamalı, tarih erkeklerin insandan çok siyasete odaklı resm tarihi olmamalı. Bizimki bir başlangıç, geçmişi yansıttığımız ayna da bizim kendi aynamız. Umarız devamı gelir, başkaları da kendi aynalarını tutarlar tarihimize,” diyor Melek Ulagay ve Oya Baydar:
“Bunca insan geçti hayatımızdan, acı tatlı bunca olay, anlatılanlar ve anlatılamayanlar, hatırlananlar hatırlanmayanlar, unuttuklarımız, unutmak isteyip de unutamadıklarımız ya da unutmaktan korktuklarımız. Bizimki; farklı duygular, farklı dürtülerle, farklı ortamlarda ama aynı amaca doğru, paralel çizgiler gibi kesişmeden akıp geçen iki yaşam; iki kadın hikâyesi işte...”
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!