Bir keşfin hikâyesi...

“Asi’deki Antakya, Mozaikler Şehrinde İlk Araştırmalar” sergisi Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde açıldı. Arkeolog Murat Akar’ın küratörlüğünü üstlendiği sergide, Helenistik Doğu’nun önemli siyasal ve kültürel merkezlerinden ve Roma İmparatorluğu’nun büyük metropollerinden biri olan Antakya’nın en parlak dönemine ait bulguların ortaya çıkarılma öyküsü anlatılıyor.

Bir keşfin hikâyesi...
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.03.2014 - 11:30

Mozaik denince akla Roma İmparatorluğu zamanında yaratılan eserler gelir. O döneme ait mozaik eserler Antakya’daki ilk arkeolojik kazı çalışmalarına ait fotoğrafların yer aldığı “Asi’deki Antakya, Mozaikler Şehrinde İlk Araştırmalar” sergisi 1930’lara götürüyor bizi...
Sergi aslında bir keşfin hikâyesi. O dönemde ortaya çıkarılan Antakya Mozaikleri’nin ortaya çıkarılışının hikâyesi. Arkeolog Murat Akar’ın küratörlüğünü üstlendiği sergide, Helenistik Doğu’nun önemli siyasal ve kültürel merkezlerinden ve Roma İmparatorluğu’nun büyük metropollerinden biri olan Antakya’nın en parlak dönemine ait bulguların ortaya çıkarılma öyküsü anlatılıyor.
Antakya’da gerçekleştirilen klasik ve geç dönemler üzerine yoğunlaşan Princeton Üniversitesi’nin 1930’lu yıllarda yürüttüğü ilk arkeolojik araştırmalara ait bir serginin hazırlanması, AnaMed Direktörü Scott Redford’un arzuladığı bir projeymiş. Hayat bölgesinde uzun yıllardır görev yapan ve arkeoloji fotoğrafçılığı üzerine de çalışmaları olan Akar’a sergi küratörlüğü teklifi Redford’tan gelmiş.
Akar, “İlk aşamada Scott Redford (Koç Üniversitesi), Hatice Pamir (Mustafa Kemal Üniversitesi) ve Shari Kenfield (Princeton Üniversitesi) tarafından, Princeton Üniversitesi fotoğraf arşivindeki 5700 fotoğraf arasından seçtikleri 65 fotoğraf üzerine çalıştık. Bu fotoğraflara eşlik edebilecek ve o dönemin arkeolojik kazı hikâyesini oluşturabilecek alıntıları, dönemin kazı ekip üyelerinin yazdığı makalelerden derleyip metinsel ve görsel bir uyum yakalamaya özen gösterdik. Sergide seçilen fotoğraflardan 20’si yer alıyor” diyor.
65 fotoğrafın tamamı ise Koç Üniversitesi Yayınları tarafından sergiyle eş zamanlı olarak yayımlanan katalogda bulunuyor.
Sergide yer alan mozaik fotoğrafların asıllarının birçoğu Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Ekip, fotoğrafları seçerken insan ve arkeoloji teması üzerinde durmaya özen göstermiş.
Kazı ekibinin ve Antakya’nın yerel sakinlerinin hissettiklerini ve arkeolojik kazıların 1930’ların Antakya’sında yarattığı etkiyi de göstermek istediklerini söyleyen Akar, fotoğrafların 1930’lardan kalmış olmasından dolayı baskı öncesi uzun saatler süren fotoğraf temizliği dışında bir zorluk yaşamadıklarını da ekliyor sözlerine...
Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde (AnaMed) açılan sergi 20 Nisan’a kadar görülebilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon