Bira sektöründen kamuya 1.6 milyar Avro gelir

Türkiye'de 2009 yılında 1,3 milyar avro olan bira sektörü kanalıyla elde edilen toplam devlet gelirinin 2010'da 1,6 milyar avroya yükseldiği bildirildi.

Yayınlanma: 05.10.2011 - 13:13
Abone Ol google-news

Ernst & Young'ın Bira ve Malt Üreticileri Derneği (BMÜD) adına hazırladığı ''Türkiye Bira Sektörünün Ülke Ekonomisine Katkıları'' başlıklı rapor, düzenlenen basın toplantısında BMÜD Genel Sekreteri Nejat Eren ve Hollandalı pazar araştırmaları firması Regioplan'ın Ekonomi Departmanı Başkanı Bram Berkhout tarafından açıklandı.

Rapora göre, 2010 yılında Türkiye'de bira üretim miktarı 10 milyon 278 bin 536 hektolitre, ihracat 1 milyon 77 bin 333 hektolitre, ithalat 13 bin 800 hektolitre, tüketim miktarı 9 milyon 215 bin hektolitre, üretim değeri 752 milyon avro, tüketim harcamaları ise 2,7 milyar avro oldu. Türkiye'de 7 şirket ve 11 fabrikanın, 37 farklı marka ile bira ürettiği belirtilen rapora göre, 2010 yılında ihracat, 2009'a kıyasla yüzde 9 artışla 1 milyon 77 bin 333 hektolitreye çıktı ve bunun tutarı 51 milyon 617 bin 521 avro olarak belirlendi. En fazla ihracat yapılan ülkeler Almanya, Lübnan, Irak ve Azerbaycan olarak sıralanırken, yapılan bira ithalatının tutarı da 1 milyon 19 bin 581 avro oldu.

Rapora göre Türkiye'de bira tüketimi 2010 yılında 9 milyon 215 bin hektolitre seviyesinde kalırken, bir önceki yıla göre tüketim yüzde 0,22 oranında azaldı. Kişi başına bira tüketimi ise 75,3 litre olan Avrupa Birliği (AB) ortalamasının çok altında kalarak 12,7 litre seviyesinde gerçekleşti. Raporda, bira tüketiminin azalışını açıklayan nedenler, biradaki vergi yükünün artması, biranın popülaritesinin azalması, Türkiye'de alkol tüketim alışkanlıklarının değişmesi, ekonomik kriz, alkollü içki tüketimine karşı bazı eğilimler ile promosyon ve reklam olanaklarının sınırlandırılması olarak sıralandı.
 

Biradaki ÖTV 8 kez arttı

Rapora göre, 2002 yılından bu yana Türkiye'de bira üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) 8 kez artırıldı ve kümülatif olarak bu artış yüzde 900 oldu. Türkiye'de biraya uygulanan ÖTV'nin AB ülkeleri ortalamasından çok daha yüksek olduğu ifade edilen rapora göre, biraya en yüksek ÖTV uygulayan ülkeler arasında Türkiye, Finlandiya'dan sonra ikinci sırada yer alıyor.

Türkiye'de her bir şişe biranın perakende satış fiyatının yüzde 62'sinin, ''açık nokta'' olarak adlandırılan turizm ve eğlence sektöründeki bira satış fiyatının ise yüzde 47'sinin KDV ve ÖTV olarak devlete aktarıldığı belirtildi. Rapora göre Türkiye'de tüketilen biranın yüzde 77'si süpermarketlerden ve diğer perakende satış noktalarından, yüzde 23'ü ise umuma açık yerlerden (turizm ve eğlence sektörü) satın alınıyor.
 

Devlet Gelirleri

Rapora göre, 2009-2010 yılları arasında bira sektöründen elde edilen yıllık toplam devlet gelirleri 1,3 milyar avrodan 1,6 milyar avroya yükseldi. Bu gelirler, kurumlar vergisi, ücret gelirleri üzerinden alınan gelir vergisi, KDV, ÖTV ve sosyal güvenlik katkı paylarını içeriyor. Raporda, aynı miktardaki bira üretiminden elde edilen kamu gelirleri mukayese edildiğinde, Türkiye'de bira üretiminden elde edilen gelirin, satın alma standardına göre kişi başı GSYH tutarı Türkiye ile kıyaslanabilir AB ülkelerinin gelirlerinden daha yüksek olduğuna işaret edildi.

Türkiye'nin kamuya aktardığı gelirin, seviye olarak, alkollü içkilerin en yüksek oranda vergilendirildiği AB ülkeleri arasında yer alan İrlanda ve İsveç'e yakın olduğu kaydedilen raporda, bira satışıyla yaratılan katma değerin sektörel dağılımı da yer aldı. Buna göre bira sektörünün doğrudan katkısı 371 milyon avro iken, tedarik, turizm ve eğlence ile tedarik sektörü dahil toplam katma değer 818 milyon avro olarak belirlendi. Bira üretim ve satışının doğrudan istihdama etkisinin de ele alındığı raporda, bira şirketlerinin doğrudan istihdama katkısının 2.400 kişi olduğu, diğer sektörlerle birlikte oluşturulan istihdamın ise toplam 53 bin 570 kişi olduğu bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler