Biraya bandrol uygulaması geliyor
Gelir İdaresi Başkanlığı, 1 Ocak 2010'dan itibaren kutu ve şişe bira dışında tutulmak üzere, 50 litre ve 50 litrenin altında olan bira ambalajlarına bandrolü zorunlu hale getiriyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı 6 Seri No'lu Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerde Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Genel Tebliği'ni Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.
Tebliğe göre şişe ve kutu bira hariç olmak üzere, 5 bin cl ve 5 bin cl'den (50 lt) küçük ambalajlı bira üretim ve ithalatında bandrol uygulaması başlatılacak. Böylece, 15 Ocak 2009 tarihinden itibaren bira hariç olmak üzere alkollü içki üretim ve ithalatında başlayan; mevcut diğer güvenlik özelliklerinin yanı sıra gözle görünür ürün ambalaj hacmi ve GTİP grup bilgisi üzerine eklenmiş bandrol uygulaması, 01 Ocak 2010 tarihinden itibaren 5 bin cl ve 5 bin cl'den küçük ambalajlı biraları da (şişe ve kutu ambalajlı bira hariç) da kapsayacak şekilde genişletilmiş oldu.
Yıllandırma amacıyla üretilen şarapların bildirimde bulunmak şartıyla bandrolsüz bekletilmesine ilişkin esasların belirlendiği Tebliğ'e göre, sistem dahilindeki üretici ve ithalatçı firmaların faaliyetlerinin sonlanması üzerine kullanılmamış bandrollerin ve sistem bileşenlerinin geri alınmasıyla fire ve kullanılmamış bandrollerin tespitine ilişkin düzenlemeler yapılacak.
Alkollü içki ithalatçılarının fermente veya distile alkollü içki bandrolü siparişi bildirimi öncesinde TAPDK' den uygunluk onayı alınması şartı getirilecek. Böylece yıllandırma işlemi için bekletilecek şişelenmiş şaraplara 01 Ocak 2010 tarihinden itibaren bekletilme süresince bandrol kullanılmayacak.
Söz konusu Tebliğ'in konusunu, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerde Bandrollü Ürün İzleme Sistemi ile ilgili olarak; 5 bin cl ve 5 bin cl'den küçük ambalajlı bira (şişe ve kutu ambalajlı bira hariç) üretim ve ithalatında fermente alkollü içki bandrolü uygulamasına geçiş, yıllandırma amacıyla üretilen ve bekletilen şaraplarda bandrol uygulaması ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından verilen izin, satış veya yetki belgelerinin; üretici ve ithalatçıların işi bırakmaları veya mevzuat ihlali nedeniyle TAPDK'ce iptali suretiyle faaliyetlerinin sonlanması üzerine geri alınmasını takiben, kullanılmamış bandrollerin geri alımına ilişkin düzenlemeler oluşturacak. Tebliğ'le, 1 Seri No'lu Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerde Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Genel Tebliği ile 5 Seri No'lu Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerde Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Genel Tebliği'nin bazı bölümlerinde değişikliğe gidilecek.
Tebliğ'e göre seri üretim yapan tütün mamulleri üretim tesisleri ile seri üretim yapan alkollü içki üretim tesislerinde üretilen ürünlere (şişe ve kutu ambalajlı bira hariç) bandrol yapıştırılması, bandrolün ürün üzerinde varlığının ve güvenlik unsurlarının kontrol edilmesi, bandrolün aktive edilmesi, bira üretim tesislerinde üretilen şişe ve kutu ambalajlı bira ürünlerine kod, 5 bin cl ve 5 bin cl'den küçük ambalajlı biraya (şişe ve kutu ambalajlı bira hariç) bandrol uygulanması,ithal edilecek alkollü içkiler (şişe ve kutu ambalajlı bira hariç) ve tütün mamullerinde yurtdışı üretim mahallinde bandrol uygulanması, ithal edilecek şişe ve kutu ambalajlı birada yurtdışı üretim mahallinde kodlanmış etiket yapıştırılması gerekecek.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke