Biret, Makü'ye konuk oldu
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin (MAKÜ) konuğu olan piyanist İdil Biret, ''Müzikle ilgilenenler, uzun süre kötü çalışmak yerine, kısa süreli, kaliteli egzersiz yapmalı'' dedi.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, dünyaca ünlü piyanist İdil Biret'i ağırladı. Yaklaşık bir saat süren söyleşide katılımcıların sorularını yanıtlayan İdil Biret, Türkiye'de müzik başta olmak üzere birçok sanata büyük ilgi olduğunu söyledi.
İnsanların yeteneklerinin farkında olmaları gerektiğini ifade eden Biret, aksi halde bunun anlam ifade etmediğini kaydetti. Ne kadar müzik yapılırsa ülkede o kadar dengeli ve güzel ortam olacağına inandığını bildiren Biret, genç meslektaşlarına tavsiyelerde bulundu.
Bir şeyden memnun kalınmadığı anda hemen şikayet edilmesi yerine bunun nasıl düzeltileceği yönünde çaba harcanması gerektiğini vurgulayan Biret, ''Geçmiş bir şeyin üzerinde fazla durmayın. Olanlardan ders çıkarmak lazım ama yıkıcı olmadan. Herkes hata yapabilir. Çok eleştiri kabiliyetine sahip olmak lazım'' dedi. Boş zamanlarında çok kitap okuduğunu, çok sık yüzdüğünü, gezdiğini söyleyen Biret, herkese bunları yapmalarını tavsiye etti.
İnsanın her zaman öğrenci olduğunu ve yeni şeyler öğrenebildiğini bildiren Biret, ''Hayatınızda 'Bundan fazla bir şey yapamam' dediğiniz anda öldünüz demektir. Bir söyleşimde '119 yaşına kadar yaşamak istiyorum' demiştim, çünkü hayatta doğru şeyler yapmak lazım, dikkat etmek lazım. Şansınızın da olması gerek tabii ki. Böyle düşünmek insana faydalı oluyor'' diye konuştu.
Çok küçük yaşta devletin yurt dışına gönderdiği ilk kişi olduğu hatırlatılan Biret, hakkında kanun çıkmasına neden oluşunu ve çocukluk dönemini hiç hatırlamadığını söyledi.
Evde annesinin ve akrabalarından çoğunun müzikle uğraştığını belirten Biret, onlardan çok etkilendiğini aktardı.
Daha 5 yaşına gelmeden birçok yerli ve yabancı hocayla çalıştığını söyleyen Biret, ''Bütün bunlar 4-5 yaşlarındayken oldu. Sonra bir kanun çıktı ve yurt dışına gönderildim. Bunları çok net olarak anlatamıyorum çünkü çocuktum. Çocukluğumu okuduğum kadarıyla biliyorum. 'Hiçbir şey hatırlamıyorum' desem daha doğru olur'' dedi.
Müziği sadece meslek olarak görenlere seslenen Biret, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bunu meslek olarak görsem bir yerde sıkılıp bırakabilirdim. Bu işi meslek olarak yapmaya başlayanların, 'Sıkıldım' diyenlerin bırakmasında fayda var. Benim için müzik bir yaşam tarzı olduğu için bırakmayı düşünmedim. Bazen 10 saat çalıştığını ve kolunun tutmadığını söyleyen kişiler var, bu yanlış. Önemli olan çok çalışmak değil fizik ve ruhen kendini hazır hissettiğin dönemde kaliteli çalışmak. Bazen çocukları görüyorum. Önüne kitap koyuyor bir yandan onu okuyor, bir yandan çalmaya çalışıyor. Bence bu kötü bir çalışma yöntemi. Müzikle ilgilenenler, uzun süre kötü çalışmak yerine, kısa süreli, kaliteli egzersiz yapmalı.''
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'