Birol Erdem siyasi ayağı anlatacak mı?
Adalet Bakanlığı’nda uzun yıllar bürokratlık ve HSYK üyeliği de yapan Birol Erdem’in gözaltına alınması, yargıdaki cemaatçi yapılanmada “siyasi ayağı” gündeme getirdi. Erdem’in vereceği ifade, gözleri cemaatin yargıda etkin konuma geldiği dönem Adalet Bakanı olan Sadullah Ergin’e çevirecek.
Eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem’in FETÖ üyeliği iddiasıyla gözaltına alınması, Ankara Adliyesi’nde yaşanan başsavcı değişiminin ardından geldi. Eski Başsavcı Harun Kodalak, üniversite döneminde ev arkadaşı olan Erdem’in ifadesini bütün baskılara rağmen şüpheli değil, tanık olarak alınca görevden alındı. Adalet Bakanlığı’nda uzun yıllar bürokratlık ve HSYK üyeliği de yapan Erdem’in gözaltına alınması, yargıdaki cemaatçi yapılanmada “siyasi ayağı” gündeme getirdi. Erdem’in vereceği ifade, gözleri cemaatin yargıda etkin konuma geldiği dönem Adalet Bakanı olan Sadullah Ergin’e çevirecek.
Hâkim kökenli olan Birol Erdem, AKP döneminde yargının yönetiminde etkin rol alan isimlerin başında geliyor. Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü yapan Erdem, 2010 HSYK seçimlerinde cemaat-hükümet ortak listesiyle kurul üyesi oldu. 2011’de Yargıtay’a yapılacak 160 üye seçiminde cemaatle yapılan pazarlıkta Birol Erdem de yer aldı. İbrahim Okur, savcılık ifadesinde Birol Erdem’in kendisi kadar cemaatle mücadele etmediğini söyledi. Cemaat evinde yapılan toplantıda, cemaatçi üyelerin 160 üyeden 140’ını istediği iletilen dönemin Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman, “Gidin anlaşın, ortaklığı bozamayız” dedi. Bunun sonucunda cemaate Yargıtay’da 110 kontenjan verildi.
Birol Erdem, Kahraman’ın hayatını kaybetmesinin ardından 21 Kasım 2011 tarihinde Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı’na getirildi ve 17 Aralık operasyonundan sonra 1 Ocak 2014 tarihinde görevden alındı. Cemaatin yargıya hâkim olduğu dönemde aktif görev yapan Erdem’in 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında şüpheli olarak gözaltına alınması gündeme geldi.
Bizzat Erdoğan...
Hatta yargı kulislerinde bizzat Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Erdem’in şüpheli yapılmasını istediği sıkça konuşuldu. Ancak dönemin Ankara Başsavcısı Harun Kodalak, eski ev arkadaşı olan Erdem’in tanık sıfatıyla ifadesini aldı. Erdem’in ifadeleriyle birçok hâkim ve savcı tutuklandı. Kodalak’a görev süresi boyunca bir çok kez “Erdem’in şüpheli yapılması” baskısı geldi. Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek’in de bunda rol aldığı öğrenildi.
Erdem şüpheli yapılmayınca HSYK, Ankara Başsavcısı Harun Kodalak’ı görevden alarak Yargıtay’a düz savcı olarak gönderdi. Kodalak, Deniz Feneri yolsuzluğunda örgüte ve dolandırıcılık suçuna takipsizlik veren ve bu nedenle hükümetin desteklediği bir isimdi. Yerine Yüksel Kocaman geldi ve Erdem şüpheli sıfatıyla gözaltına alındı.
Halen gözaltında bulunan Birol Erdem’in sorguda anlatacakları yargıda cemaatçi yapılanmasının siyasi boyutunu ortaya çıkaracak. Cemaatin HSYK’de ve yargıda etkin olduğu dönemde Sadullah Ergin Adalet Bakanı olarak görev yapıyordu. Erdem’in HSYK ve Yargıtay üyeliği seçimlerinde yapılan pazarlıklardan Sadullah Ergin’in bilgisi ve onayı olup olmadığını söyleyeceği belirtiliyor. İbrahim Okur, savcılık ifadesinde yapılanlardan dönemin hükümeti ve Adalet Bakanı’nın bilgisi olduğunu açıklamıştı.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!