"Bizden beklentiniz çok yüksek olmasın"
AB dönem başkanlığını 1 Temmuz'da Çek Cumhuriyetinden devralacak İsveç, Türkiye'nin AB müzakere sürecine verdiği tam destekle biliniyor. Dolayısıyla Türkiye'nin altı aylık İsveç dönem başkanlığından beklentisi yüksek. Ancak İsveç uyarıyor, "Bizden beklentiniz çok yüksek olmasın."
İsveç'i dönem başkanlığında genişleme konusundan önce, küresel ekonomik kriz, iklim değişikliği ve çevre konuları, İrlanda'da referanduma takılan Lizbon anlaşmasının bu ülkede ikinci kez referanduma sunulma olasılığı, Avrupa Parlamentosunda Haziran ayında yapılacak seçimler gibi konular bekliyor.
İsveç Başbakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, Türk gazetecileri, üstlenecekleri dönem başkanlıkları öncesi başkent Stockholm'de ağırladı. Bu ülkenin AB üyesi olarak yaşadığı tecrübeler, üstleneceği dönem başkanlığındaki öncelikler ve bu dönem için yaptığı hazırlıklar konularında görüşmek üzere Türk gazeteciler dört gün boyunca, İsveçli akademisyenler, siyasiler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi.
İsveç'in AB dönem başkanlığının önceliklerini anlatan bu ülkenin AB İşleri Bakanlığı Müsteşarı Maria Asenius, genişleme konusunun birincil konuları olamayacağını şu sözlerle anlattı: "Bizim için genişlemenin yolunda gitmesi önemli. Bu konuda çok fazla şey beklenmemeli."
Asenius, İsveç Başbakanlığındaki ofisinde Türk gazetecilerle yaptığı görüşmede, ülkesinin AB'nin genişlemesine verdiği önemden ve genişlemenin AB'ye sağlayacağı yarardan bahsetti.
Ülkesini "genişleme yanlısı ülkelerden biri" olarak tanımlayan Asenius, Türkiye'nin müzakere sürecine de değindi ve bu süreçte reformların yavaş ilerlediğini kaydetti. İsveçli yetkili, Türkiye'nin AB açısından stratejik önemini vurgulayarak, "Ancak Türkiye'nin AB için önemli olması, kriterleri yerine getirmeden ve reformları uygulamadan Türkiye'ye fazladan kredi vereceğimiz anlamına gelmiyor. Türkiye bir futbol takımına katılmıyor. Reformların uygulanması çok önemli" diye konuştu.
Türkiye ile çok sayıda müzakere başlığının dönem başkanlıkları sırasında açılmasının zorluğuna işaret eden Asenius, bütün farklı öncelikli konulara rağmen dönem başkanlıklarında Türkiye ile müzakere sürecinde ilerleme kaydetmeyi umduklarını söyledi. "İsveç'le ilgili beklentiler yüksek ancak İsveç zor bir zamanda AB dönem başkanlığını yürütecek, yapması gereken birçok iş olacak" diyen Asenius, Haziran ayında Avrupa Parlamentosunda yapılacak seçimlere dikkati çekti.
"İyi sinyaller göndermenin zamanı geldi"
2001 yılında AB dönem başkanlığı görevini yürüten, bu görevi ikinci kez yapacak olan 9 milyon nüfuslu bu kuzey Avrupa ülkesinin parlamentosundaki tüm siyasi partiler de Kopenhag kriterlerinin karşılanması durumunda Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini destekliyor. Parlamento dışında yer alan ve "ırkçı görüşleriyle" bilinen İsveç Demokratlar Partisi ise Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan tek siyasi grup.
İsveçli parlamenter ve parlamentodaki AB İşleri Komitesinin Başkanı Anna Kinberg Batra Türk gazetecilere, Türkiye'nin özellikle müzakere sürecinde "iyi sinyaller vermesinin ve ilerlemesinin zamanının geldiğini" belirtti. Batra, "Bize artık güzel haberler ve iyi sinyaller gönderin" dedi ve Ankara protokolünün yanı sıra reformların uygulanmasının önemine işaret etti.
"İsveç'in yardım edebilmesi için, Türkiye de İsveç'e yardım etmeli"
İsveç Dışişleri Bakanlığı da Türkiye'nin Ankara protokolünü ve reformları en kısa zamanda uygulaması gerektiği görüşünde. Bakanlıktan üst düzey bir yetkili, Ankara Anlaşması ek protokolünün yani "Türkiye'nin havaalanlarını ve limanlarını Rumlara açmasını" öngören anlaşmanın bir an önce uygulanmasının önemini vurguladı.
Kıbrıs sorununun çözümü durumunda bunun, Türkiye'nin AB ile yürüttüğü müzakere sürecinde "önemli bir hamle ve başarı" olacağını kaydeden İsveçli yetkili, adada taraflar arasında devam eden müzakere sürecinin "olumlu bir süreç olduğunu ve bu sürecin taraflara güven verdiğini" bildirdi.
Ülkesinin Türkiye'nin AB sürecine verdiği destekten de bahseden İsveç Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisi, dönem başkanlıkları sırasında ve genel çerçevede, "İsveç'in Türkiye'ye yardım edebilmesi için, Türkiye'nin de İsveç'e yardım etmesi gerektiğini" söyledi. Yetkili ayrıca, Türkiye'nin AB sürecinde ilerlemesinin, AB değer ve kurallarını tam kabul etmesine ve uygulamasına bağlı olduğunu sözlerine ekledi.
İsveç dönem başkanlığı yoğun gündemi ve ev sahipliği yapacağı 100'ü aşkın önemli toplantının yanı sıra uygulayacağı kültürel programlar çerçevesinde 12-14 Ağustos tarihleri arasında "Türk temalı" bir kültürel etkinlik de düzenleyecek. Bu etkinlik çerçevesinde İsveç, müzik grubu Athena, klarnet virtüözü Selim Sesler gibi sanatçıları ağırlayacak. İsveç'in dönem başkanlığındaki amaçlarına, faaliyetlerine ve her türlü bilgiye ise 1 Temmuz'dan itibaren www.se2009.eu internet adresinden ulaşılabilecek.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Ahmet Özer soruşturmasında yeni gözaltılar