'Bize önerdiklerini tam anlayabilmiş değiliz'

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Washington'ın Avrupa'ya kurmayı planladığı füze kalkanı konusundaki son önerisine cevabı en kısa zamanda vereceklerini söyledi.

Yayınlanma: 14.11.2011 - 12:22
Abone Ol google-news

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Honolulu'da dün düzenlediği basın toplantısında, füze kalkanı konusunda ABD ile aralarında şu ana kadar bir anlaşma olmadığını belirterek, "Ne yazık ki şu ana kadar bir anlaşma yok ve ayrıca partnerlerimizin bize ne önerdiklerini tam anlayabilmiş değiliz" dedi.

Avrupa'daki füze kalkanıyla ilgili tavırlarını yakın zamanda netleştireceklerini kaydeden Medvedev, "Mevcut gelişen duruma hem şimdi hem de 2012'den sonra Rusya'nın nasıl tepki göstereceğine dair kapsamlı değerlendirmemizi çok yakın zamanda tamamlayacağız" diye konuştu.

ABD Başkanı Barack Obama ile geçen yıl yaptığı görüşmelerden memnun olduğunu ve bu sayede Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliği dahil bir çok olumlu gelişme sağlandığını belirterek, "Ancak Avrupa'daki füze kalkanı konusuna gelince, buradaki durum çok daha zor" dedi.

Washington, Moskova'yı kendi radarlarını kullanarak "Şer Ekseni" diye tanımladığı ülkelere karşı bölgeye yerleştireceği füze kalkanının performansını gözlemlemesi çağrısında bulunmuştu.

Rusya, ABD'nin füze kalkanının nükleer potansiyeline yönelik tehdit oluşturduğunu savunarak, bu kalkanın güvenliğine yönelik tehdit oluşturmayacağına dair yasal bağlayıcılığı bulunan yazılı belge istiyor.

Tacikistan ile ilişkiler

Medvedev, bir gazetecinin sorusu üzerine, Tacikistan'ın Rus pilot Vladimir Sadovniçi'nin kaderiyle ilgili kararı verirken Rusya ile ilişkilerinin seviyesini de gözönünde bulundurmasını ümit ettiğini belirterek, "Tacik dostlarımızın bizi duyacağını veya duymuş olmalarını gerçekten ümit ederim. Bu konudaki kararlarını sadece genel incelemelerle değil aynı zamanda Rusya ile ilişkilerinin genel seviyesini gözönünde bulundurarak almasını ümit ederim" dedi.

Sadovniçi'nin kaderiyle ilgili kararın Tacikistan Cumhuriyeti kanunlarına göre alınması gerektiğini ifade eden Medvedev, "Ancak biz bu davayı görmezden gelemeyiz çünkü sözkonusu kişi Rusya Federasyonu vatandaşı. Genel olarak bu durumun kendisi son derece iğrenç" diye konuştu.

Medvedev, Rusya'da yasadışı şekilde çalışan 100 Tacik işçinin sınırdışı edilmesi olayının bir defaya mahsus bir uygulama olmadığını ve bunun düzenli şekilde yineleceğini kaydetti. Adı açıklanmayan bir Rus diplomat Rus haber ajansı RİA Novosti'ye yaptığı açıklamada, yaklaşık 100 Tacik işçinin sınırdışı edilmesinin Moskova'nın Sadovniçi davasına yönelik tepkisi olduğunu kaydetti.

Sadovniçi ve Estonyalı meslektaşı Aleksiy Rudenko, insani yardım götürdüklerini belirttikleri Afganistan dönüşünde Tacikistan hava sahasını ihlal etmek ve kaçakçılık yaptıkları gerekçesiyle 8 kasımda 8,5 yıl hapis cezasına çarptırılmışlardı.

RİA Novosti iki pilotun Tacikistan üzerinden uçuş izinlerinin bulunduğunu ancak Tacik hava kontrolörlerinin bu durumu teyit etmeyerek pilotlardan Kabil'e geri dönmelerini istediğini belirterek, yeterli benzini olmayan uçakların Tacikistan topraklarına inmek zorunda kaldıklarını kaydetti.

Tacik yetkililer, kaçakçılık mahkumiyetini pilotların yedek parça olarak kullandıklarını belirttiği uçakta bulunan monte edilmemiş motor parçalarının bulunmasına dayandırmıştı. Moskova söz konusu mahkumiyet kararının siyasi olduğunu savunarak 200 Tacik göçmen işçiyi sınır dışı etme tehdidinde bulunmuştu. Rusya ayrıca Tacikistan Büyükelçisini de danışmalarda bulunmak için geçen hafta merkeze çağırmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler