Beyza Buldağ, yönetmediği bir sosyal medya hesabından tutuklandı

İzmir'deki evinden polis baskınıyla gözaltına alındıktan sonra İstanbul’a getirilen Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü öğrencisi Beyza Buldağ, savcılık ifadesinin ardından çıkarıldığı İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından “Suç işlemeye alanen tahrik” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” suçlamasıyla tutuklandı. Buldağ’ın, Twitter’da Boğaziçi Dayanışması hesabını kurup, yönettiği öne sürülürken, bu durum suçlama konusu yapıldı. Ayrıca, Buldağ’ın Boğaziçi eylemleri dolayısıyla tutuklanan öğrencilere destek olarak yaptığı sosyal medya paylaşımları da dosyada delil olarak yer aldı.

Yayınlanma: 07.02.2021 - 12:19
Beyza Buldağ, yönetmediği bir sosyal medya hesabından tutuklandı
Abone Ol google-news

Buldağ, Twitter’da Boğaziçi Dayanışması isimli hesaptan paylaşılan “12. Cumhurbaşkanı'na açık mektup” bildirisi gerekçe gösterilerek “Cumhurbaşkanına hakaret”, aynı hesaptan yapılan diğer paylaşımlar için ise, “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” suçlamasıyla gözaltına alınarak İstanbul’a getirildi. Savcılık ifadesinin ardından İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Buldağ, tutuklandı.

‘HESABI DEVRETMİŞTİM’

Hâkimlikte ifade veren Beyza Buldağ, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti. Buldağ, “Boğaziçi Dayanışması hesabı Şubat 2020’de açılmıştır. Ben o zamanlar Boğaziçi Üniversitesi öğrencisiydim. Ama şuanda Mimar Sinan Üniversitesi’nde öğrenim görmekteyim. Üniversiteme geçmeden önce hesabı devretmiştim. Çok uzun süredir kullanmıyorum. Hesabı bir gruba devretmiştim” dedi.

‘SINAVLARIM VAR’

Okulunu çok sevdiğini belirten Buldağ, “Sınavlarım var. Okuluma devam etmek istiyorum. Söz konusu paylaşımları ben yapmadım. Bir yıl önce kullanmıştım bu hesabı. Bu nedenle istesem de bu paylaşımları ben yapamam. Sabit ikametgâh sahibiyim. Kaçma şüphem yoktur. Serbest bırakılmayı talep ediyorum” diye konuştu. 

Buldağ’ın ve avukatların beyanlarının ardından kararını açıklayan Hâkimlik şu gerekçelerle tutuklama kararı verdi: “Boğaziçi Dayanışması isimli Twitter hesabına yönelik yapılan çalışmalarda söz konusu hesabın şüpheliye ait olabileceği şeklinde siber suçlarla mücadele şube müdürlüğünün yaptığı tespit, hesap içerisindeki paylaşımlar, şüphelinin savunmaları, üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesini gösteren somut delillerin bulunması, şüphelide ele geçirilen dijital materyaller üzerinde hala incelemenin gerçekleştirilememiş olması, delillerin henüz tam olarak toplanmamış olması, şüphelinin kaçma ve saklanma şüphesini uyandıran somut olguların bulunduğu, bu nedenle adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı anlaşıldığından tutuklanmasına karar verilmiştir” denildi. 

TOPLAM TUTUKLU SAYISI 9'A ÇIKTI

Boğaziçi Üniversitesi'ne AKP'li Melih Bulu'nun rektör atanmasına karşı tepki amacıyla düzenlenen ve rektörün seçimle belirlenmesi çağrısı yapılan gösterilerde, toplam tutuklu sayısı 9'a çıktı.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler