Borçlar Kanunu görüşülüyor

TBMM Genel Kurulu'nda, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmelere başlandı.

Borçlar Kanunu görüşülüyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.10.2009 - 18:41

Temel yasa olarak görüşülen tasarı üzerinde, CHP Grubu adına söz alan Ordu Milletvekili Rahmi Güner, 83 yıldır yürürlükte olan Borçlar Kanunu'nun kaldırılarak, yerine dili sadeleştirilmiş ve günün koşullarına göre değiştirilmiş yeni bir kanunun hazırlandığını belirtti.

Tasarının komisyonda görüşülmesi sırasında katılımcı ve katkı sağlayıcı görev yaptıklarını ifade eden Güner, kanunun, Türkçeleştirilmesi ve madde numaralarının değiştirilmesi nedeniyle uygulamada bazı sorunlara neden olacağını iddia etti.

Güner, uluslar arası düzenlemelerin dikkate alınmaması, yasal faiz oranlarının yasayla belirlenip özel mevzuata bırakılması, alacaklarda zaman aşımı, iş yeri devrinde sınırsız sorumluluk yüklenmesi gibi konuların, sıkıntı yaratabileceğini ileri sürdü.
Türkiye'de yaşanan en büyük sorunlardan birinin de hukukun üstünlüğü konusunda olduğunu ileri süren Güner, ''Türkiye'de eğer hukukun üstünlüğü yoksa, yargı teminatı, hakim teminatı, yargıç güvencesi yoksa, hakim atamaları Bakan Müsteşarı tarafından yapılıyorsa, hangi bağımsızlıktan söz edilebilir? Önceden ne imtihan ne de mülakat vardı. Üniversiteyi başarıyla bitirenlerden şartları yerine getiriyorsa hakimliğe alınıyordu. Şimdi sınavda eleniyor, bazı sıfatlar aranıyor. Bu büyük bir haksızlık. Bu yasayı uygulayacak hakim ve savcıların daha bağımsız olması gerekiyor. Bağımsız yargı yoksa, hakim etki altındaysa, o memlekette hukukun üstünlüğünü kimse savunamaz. Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu, bir bakan, bir müsteşarı katılmadığı zaman görevini yapamadığını görüyoruz. Parlamento çıkaracağı kanunlarda, hakim teminatını, hukukun üstünlüğünü göstermelidir'' diye konuştu.

Kanunun dilinin Türkçeleştirilmesi

MHP grubu adına söz alan Konya Milletvekili Faruk Bal da Borçlar Kanunun, özel hukukun en temel yasalarından biri olduğunu ve herkesi ilgilendirdiğini söyledi.

İhtiyaç ve zaruret olması halinde, gelişmelere uygun bir şekilde yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade eden Bal, yürürlükte olan Borçlar Kanunun ihtiyaç duyulan yerlerinde değişiklik yapılabileceğini, ancak yeni bir kanun hazırlanmasına gerek olmadığını ileri sürdü.

Kanun dilinin önemine değinen Bal, tasarının gerekçesinde ''arılaştırılmış Türkçe'' ibaresine yer verildiğini, ''arılaştırılmamış Türkçe'' ifadesinin hangi anlama geldiğini sordu.
Kanundaki ''hata'' yerine ''yanılma'', ''hile'' yerine ''aldatma'', ''muayene'' yerine ise ''gözden geçirme'' kelimelerinin tercih edilmesini eleştiren Faruk Bal, ''Türkçe'yi kısırlaştırmaya kimsenin hakkı da haddi de yoktur'' dedi.

Bal, tasarının görüşmeleri sırasında sivil toplum örgütlerinin ve halkın katkısının alınması gerektiğini, kamuoyunda yeterince tartışıldıktan sonra tasarının yasalaşması gerektiğini savundu.

DTP grubu adına söz alan Hakkari Milletvekili Hamit Geylani ise halen yürürlükte olan Borçlar Kanunun, günün ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu söyledi.
Konuşmasında, ''Kürt açılımı'' çalışmalarına değinen Geylani, ''Türkiye gündemine pompalanan açılım söylemleri, havada kalıyor. İçi boşaltılmış bir açılımı bile sindiremeyen muhalefetin tepkileri manidardır. Açılımla tezkere, birbiriyle bağdaşmıyor'' dedi.

Sivil bir Anayasa ile seçim ve siyasi partiler kanunlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini savunan Geylani, ''Türkiye'de barış ve huzur ortamı yaratılmadan ekonomik ve hukuk alanında yapılan düzenlemeler sonuç vermeyecektir'' iddiasında bulundu.
Genel Kurulda, tasarının tümü üzerindeki görüşmelere devam ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon