'Bordo bereliler göz kamaştırdı'

TSK Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı bordo bereliler, Afganistan ve Pakistan özel kuvvet timleriyle ortak yaptıkları tatbikatta, sahip oldukları üstün imkan ve kabiliyetleriyle göz doldurdu.

Yayınlanma: 09.11.2012 - 13:27
Abone Ol google-news

Türkiye, Afganistan ve Pakistan Özel Kuvvet ve Doğal Afet Arama ve Kurtarma (DAK) timleri, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı Tümgeneral Daniş Karabelen Kışlası'nda tatbikat gerçekleştirdi. Şiddetli rüzgar ve yağmur altında yapılan tatbikata, Türkiye bir özel kuvvet timi, 2 DAK timi ve 2 helikopter ile Afganistan ve Pakistan toplam 58 kişiden oluşan özel kuvvet ve DAK birliği ile katıldı.

 

 

Türkiye, Afganistan ve Pakistan özel kuvvet ve DAK birlikleri arasında işbirliğini güçlendirmek, bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmak amacıyla icra edilen tatbikat, 4 gün sürdü. Tatbikatta, senaryo gereği, terör örgütü lider kadrosundan yönetici pozisyonundaki iki teröristin kırsal alanda bir çiftlikte, örgütün yeni eylemlerinin hazırlık planları için toplantı yapacağı istihbaratı üzerine, Türkiye-Afganistan-Pakistan özel kuvvet timlerinden oluşan ''Birleşik Özel Harekat Görev Grubu''na, teröristleri yakalama görevi verildi. İstihbaratın teyit edilmesi üzerine harekete geçen timler, toplantının yapılacağı çiftliği keskin nişancılarla gözetim altına aldı.

Öncü birliklerin ardından, Kobra ve Skorsky helikopterlerle bölgeye sevk edilen bordo bereliler, havadan açtıkları yoğun ateşle hedefi baskı altında tuttu. Daha sonra, teröristlerin bulunduğu binanın çatısına ve çiftlik arazisine indirilen bordo bereliler, sis ve el bombalarıyla otomatik tüfek atışlarıyla binayı ele geçirdi. Tatbikat senaryosunda yer alan terör örgütünün lider kadrolarından birini sağ, diğerini de yaralı ele geçiren özel kuvvet timleri, bölgeyi güvenlik altına aldıktan sonra olay yerinden yine helikopterlerle uzaklaştılar.

 

DAK timleri umut veriyor

Geçmişinde depremin yıkıcı etkilerini en acı boyutlarıyla yaşayan ülkelerden olan Türkiye, Afganistan ve Pakistan, doğal afet arama ve kurtarma faaliyetlerine verdikleri önemi, ordularının bu alanda sahip olduğu yetkinlikle gözler önüne serdi. Üç ülkenin DAK timleri, ortak tatbikatta, doğal afet arama ve kurtarma konusundaki profesyonelliklerini de ortaya koydu. Yıkıcı bir depremin ardından ortak arama ve kurtarma çalışmaları yapmak üzere görevlendirilen DAK timleri, uyguladıkları senaryo kapsamında, karayoluyla hızlı ulaşım yapılamadığından bölgeye helikopterlerle intikal etti.

Modern arama kurtarma ekipmanlarıyla donatılan DAK timleri, helikopterlerden iple enkaz alanına inerek, arama kurtarma köpekleriyle çalışmalara başladı. Enkaz altı görüntüleme ve hareket algılayıcı sistemlerle sürdürülen canlı tespiti işlemleri sırasında, enkazda bulunanlara ulaşan birlikler, ayırıcı, kesici, kırıcı ve hava yastık sistemleri kullanarak depremzedeleri kurtardı. Yaralılar, helikopterler ve ambulanslarla sağlık kuruluşlarına nakledildiler.

'Dost ülke birlikleriyle işbirliği sürecek'

TSK Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Abdullah Barutcu, tatbikatın ardından yapığı konuşmada, Afganistan ve Pakistan'ın seçkin birlikleriyle ortak bir tatbikatı başarıyla gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti. Üç ülkenin önemli bir faaliyete imza attığını belirten Barutcu, bu dost ülkelerin birlikleriyle bu tür askeri işbirliklerinin gelecekte de devam etmesi temennisinde bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler