Boston'da 'Ata' rüzgarı

14. Boston Türk Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Boston Güzel Sanatlar Müzesi ve Boston Üniversitesi'nde düzenlenen uluslararası belgesel ve kısa film yarışmasının sonuçları açıklandı.

Yayınlanma: 12.12.2009 - 17:22
Abone Ol google-news

Festival komitesinden yapılan açıklamada, yarışmada, En İyi Kısa Film Ödülü'nü, yönetmen Çağla Zencirci ve Guillaume Giovanetti'nin, Fransa'da bir Türk kızıyla bir Uygur Türkü'nün hikâyesini anlatan Türkiye-Fransa ortak yapımı "Ata" filmi aldı. En İyi Belgesel Ödülü'nü, yönetmenliğini Can Diker'in yaptığı maden işçilerinin az bilinen öyküsü, "Karanlığın Gözleri" kazandı.

Festivalin kurucusu ve direktörü Erkut Gömülü verdiği bilgide, yarışmayla genç yönetmenlerin yurtdışına açılmalarını teşvik etmeyi amaçladıklarını ve yarışmanın bir anlamda Türkiye'nin sinema alanında ABD'ye açılan bir penceresi olduğunu söyledi. Gömülü, Türk sinemasının geleceğinden ve genç yeteneklerinden çok ümitli olduklarını ve A.B.D.'de uluslararası bir yarışmaya öncülük etmekten de büyük bir gurur duyduklarını belirtti.
Yarışmada seyirciler de "En İyi Belgesel" ve "En İyi Kısa Film" tercihlerini belirlemek için oy kullandılar. Seyirci Ödülleri'ni Kısa Film dalında L. Rezan Yeşilbaş'ın "Hüküm" ve Belgesel dalında Alkım Ün'ün "Karsardahan" adlı filmleri aldı.

Ayrıca yarışmada bu yıl ilk kez özel mansiyonlar da verildi. Kısa Film dalında Cenk A. Ertürk'ün "Pencereler Ardında", Neslihan Siligür'ün "Siyah", Onur Yiğit'in "Ayaz", Müjde Arslan'ın "Tohum" adlı filmleri ile Belgesel dalında Celal Vecel'in "Kayıp Kavmin Pekmezi" ve Rüya Arzu Köksal'ın "Son Kumsal" adlı filmleri mansiyonlara değer bulundu.

Yarışma jürisinde Harvard Film Arşivi Başkanı Haden Guest, Boston Phoenix gazetesinin film editörü ve eleştirmeni Peter Keough, Boston Güzel Sanatlar Müzesi Film Küratörü Carter Long gibi isimlerin yer almasının film çevrelerinde yarışmanın saygınlığını arttırdığına işaret eden Gömülü, bu nedenle yalnız Türkiye'den değil ABD, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Ermenistan, Fransa, İngiltere, İran, Hollanda, Kanada, KKTC, Kore, Nepal ve Norveç gibi farklı ülkelerden de başvurular aldıklarını ve yarışmanın giderek uluslararası bir nitelik kazanmaya başladığını bildirdi.

Yarışmaya katılan filmlerin sayısında ciddi bir artış olduğunu belirten Gömülü, kısa film ve belgesel yönetmen ve yapımcılarını 2010 yılında yapılacak 15. Boston Türk Kültür ve Sanat Festivali Belgesel ve Kısa Film Yarışması'na katılmaya davet etti. 2010 yarışmasının başvuruları 1 Şubat 2010'dan itibaren kabul edilecek.

Festival Direktörü Erkut Gömülü festivalin ana sponsorları olarak başta Türk Kültür Vakfı'na, New York Kültür ve Turizm Ataşeliği'ne ve Türk Hava Yolları'na tesekkür ettiklerini söyledi.Yarışma programı ve filmler hakkında daha fazla bilgiye www.BostonTurkishFestival.org internet adresinden ulaşılabiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler