'Boyun eğmeyeceğiz' (04.02.2015)

Hükümetin grevlerini ertelediği Birleşik Metal-İş’e bağlı metal işçileri başkent sokaklarını inletti.

'Boyun eğmeyeceğiz' (04.02.2015)
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.02.2015 - 21:58

Hükümetin grevlerini ertelediği Birleşik Metal-İş Sendikası’na bağlı metal işçileri başkent sokaklarını inletti. Çalışmave Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yürüyen işçiler, Danıştay’ın önünde de açıklama yaptı. G-20 kapsamındaki Emek 20 (L-20) toplantısında DİSK Başkanı Kani Beko ile Birleşik Metal-İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a tepkilerini dile getirdi.

İşçiler dün ilk olarak L-20 başlangıç toplantısının yapıldığı otelin önünde protesto eylemi gerçekleştirdi. İçeride ise TİSK, Türk-İş, Hakİş ve DİSK başkanlarının, Başbakan Yardımcısı Babacan ile gerçekleştirdikleri toplantıda grev ertelemesi gündeme geldi. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow’un da bulunduğu toplantıya Adnan Serdaroğlu da katıldı. Alınan bilgiye göre DİSK Başkanı Beko ile Serdaroğlu, Babacan’a grevin ertelenmesi nedeniyle tepki gösterdi. Bunun üzerine Babacan, metal sektörünün ekonomi ve ihracat için çok önemli olduğunu, bu nedenle grevi ertelediklerini söyledi.

Serdaroğlu, bu gerekçenin kabul edilmesi halinde bundan böyle metal işkolunda grev yapılamayacağına dikkat çekti. Metal işkolunda işçilerin yüzde 75’inin açlık sınırının altında ücret aldıklarını dile getiren Serdaroğlu, “Madem 150 milyar dolarlık ihracat yapılıyor, grevi erteleyeceğinize 1300 lira ücret alan işçilere zam yapılması için işverenleri zorlasaydınız” dedi. Serdaroğlu ayrıca erteleme kararının da Bakanlar Kurulu toplanmadan alındığına dikkat çekti.

ITUC Genel Sekreteri Burrow da bu yasakları dünyaya anlatamadıklarını vurguladı. Burrow, Türkiye’de grev hakkının tehdit altında olduğunu belirterek “Türkiye hükümetini uyarıyoruz. Milli güvenlik ve halk sağlığı gerekçesiyle grevlerin ertelenmesi işçilerin güvenliğini tehdit etmektedir. Sosyal diyaloğun bittiği yerde grev hakkı başlar. Bu demokrasi ve sosyal adaletin olmazsa olmazıdır. Grev hakkı olmazsa işçiler sömürüye ve iş kazalarına karşı kendilerini koruyamazlar. Hükümetin işçilerin taleplerini kabul etmesi için uluslararası dayanışmayı büyüteceğiz” dedi.

DİSK Başkanı Beko, L20’de yaptığı konuşmada, “Bu yaşanan bir darbedir” dedi. 12 Eylül darbesini gerçekleştirenlerin grev hakkını toplusözleşme görüşmelerinde yaşanan uyuşmazlıklarla sınırladıklarını, diğer bütün grev türlerini yasakladıklarını anlatan Beko, AKP’nin ise bir adım öteye giderek grev hakkının kullanılmasını da tamamen engellediğini vurguladı.

 

Dayatma ile masaya oturmayız

Metal işçileri öğle saatlerinde Ankara’da Milli Kütüphane’den Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yürüdü. “Ekmeğimizden elinizi çekin, grev hakkımız yasaklanamaz” pankartı açan işçiler, “Gün gelecek devran dönecek, AKP işçiye hesap verecek”, “Metal işçisi köle değildir” sloganları attı. Eyleme KESK, TMMOB başkanları ile avukatlar ve sivil toplum örgütleri de destek verdi. Birleşik Metal-İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu, Türkiye’de bir ayıp yaşandığını belirterek “Yalıda yaşayan Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) patronları Kasımpaşalı ağabeylerini yardıma çağırdı” diye konuştu. Serdaroğlu, grev yasaklama kararının altında “sarayda yaşayan Erdoğan’ın” da imzasının bulunduğunu söyledi. Serdaroğlu, “Saraylarda yaşayan sizler, işçilerin hakkını yalıda yaşayan patronlara peşkeş çektiniz” dedi. Serdaroğlu, metal işçilerinin “kellelerinin kesileceğini bilseler bile boyun eğmeyeceklerini” vurguladı. Fabrikalarda barış olmayacağını dile getiren Serdaroğlu, dayatmalar devam ettiği sürece MESS’le masaya oturmayacaklarını söyledi. İşçilerin eylemine CHP milletvekilleri Süleyman Çelebi, Kadir Gökmen Öğüt, Aytuğ Atıcı, Musa Çam, İzzet Çetin ile HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü de katıldı.

 

Grevleri erteleyemezsiniz

Bu arada 143 ülkede madencilik, enerji ve imalat sektörlerinde çalışan 50 milyondan fazla işçiyi temsil eden IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreteri Jyrki Raina Başbakan Ahmet Davutoğlu’na mektup gönderdi.

Raina mektubunda grev erteleme kararının geri çekilmesini istedi. Grevin, “milli güvenlik” gerekçesiyle yasakladığına inanmakta güçlük çektiklerini belirten Raina, “Meşru grevleri bu şekilde yasaklıyor olmanızı şiddetle protesto ediyoruz. Biz bu durumu, işçilerin en temel haklarından biri olan ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, uluslararası sözleşmeler ve ILO kararları ile güvence altına alınmış olan grev hakkının açık ihlali olarak görüyoruz” dedi. Hükümetin işçi haklarını korumaktansa iş dünyasının çıkarlarını gözettiğine işaret eden Raina, ILO’ya yeni bir şikayette bulunacaklarını da söyledi.

 

Sendikalar büyük baskı altında

Türkiye’nin dönem başkanı olduğu G-20 kapsamındaki Emek 20 (L-20) kapsamında Türk-İş, Hakİş ile DİSK’in L-20 Türkiye Bildirisi’ni açıklandı. Bildiriyi L-20 Türkiye Organizasyon Komitesi Başkanı ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay okudu. Bildiride özetle şu değerlendirmeler yapıldı:

- Dünyada ve Türkiye’de yaşanan ekonomik gelişmeler, krizler ve alınan tedbirler; işçiler başta olmak üzere emeği ile geçinen, üreten tüm kesimleri olumsuz etkilemektedir.

- Taşeronlaştırma, örgütsüzleştirme, güvencesizleştirme, özel istihdam büroları aracılığıyla geçişi iş ilişkisi kurma,kayıt dışı çalıştırma, düşük ücretlerle çalıştırma ve benzeri nedenlerle işçiler ve onların örgütlü gücü olan sendikalar baskı altındadır.

- Toplumun ağırlıklı bölümünü oluşturan ücretlilerin çalışma ve yaşama şartları giderek kötüleşmekte, buna karşın sermaye kesiminin egemenliği ve gücü daha da pekişmektedir.

- Dünyayı birkaç küresel firma yönetir hale gelmiştir. Yaratılan pembe tablolar ile toplumlar aldatılmaktadır. Tablolarda yer alan büyüme oranları istihdama ve çalışanların refahına yansımamaktadır.

- İnsanca bir yaşam için gerekli olan asgari ücret baskı altındadır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler