'Bu darbe gerçekten hangi tarihte oldu?'
İP Merkez Karar Kurulu üyesi Mehmet Bedri Gültekin, "Davada yargılanan sanıkların suç tarihleri farklı. Bu darbe gerçekten hangi tarihte oldu?" diye konuştu.
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 66'sı tutuklu, 275 sanıklı Ergenekon davasının 302. duruşması başladı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Prof. Dr. Mehmet Haberal, Tuncay Özkan, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve Alparslan Arslan'ın da aralarında bulunduğu 42 tutuklu sanık katıldı.
Duruşmada, tutuksuz yargılanan Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu ile 3 tutuksuz sanık da hazır bulundu. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Ankara GATA Hastanesinde tedavi gören Yüksek Askeri Şura (YAŞ) Üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün de aralarında yer aldığı tutuklu 24 sanık ise duruşmaya gelmedi.
Duruşmada esas hakkındaki savunmasını yapan İşçi Partisi (İP) Merkez Karar Kurulu üyesi Mehmet Bedri Gültekin, “Davada yargılanan sanıkların suç tarihleri farklı. Bu darbe gerçekten hangi tarihte oldu? Darbe teşebbüsü hangi tarihte oldu? Ben ve arkadaşlarım 2011;de, diğer arkadaşlar ise 2009;da tutuklandı. İddianamede ve delil klasörlerinde bu tarihlerde hangi darbe girişiminden söz ediliyor. Kim hangi teşebbüste bulunmuş? Bizimle ilgili belirttiğim durum bütün sanıklar için de geçerlidir. Dava çürük bir zemine dayanmaktadır. Bu dava geçersizdir" diye konuştu.
Yargılamaların İstanbul;a 90 kilometre uzaklıktaki bir duruşma salonunda yapıldığını, duruşmaların istemelerine rağmen televizyonlarda naklen yayınlanmadığını ifade eden Gültekin, “Bu dava milletten kaçırılmıştır. Aleniyet ilkesi çiğnenmiştir" dedi.
Gültekin, 130 milyon sayfa evrak olduğunu, bunlarla ilgili 15 dakika konuşma süresi verildiğini belirterek, delillerin hakkıyla incelenmediğini, davanın sakat olduğunu, haklı ve hukuki bir karar çıkmasının beklenemeyeceğini savundu.
Ses kayıtları
Gültekin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat arasında 2004 yılında geçtiği iddia edilen ses kaydını basın toplantısında dağıtması nedeniyle suçlandığını ifade ederek, bu kayıtların sadece kendilerine değil, bütün basın yayın organlarına servis edildiğini söyledi.
Tutuklandığında İP Başkanvekili olduğunu ifade eden Gültekin, siyasi parti yöneticisi olması nedeniyle yaptığı çalışmaların, katıldığı toplantıların suç sayıldığını, ses kayıtlarını basın toplantısıyla açıklaması nedeniyle AKP Hükümeti'ni devirmek için faaliyetlerde bulunduğunun iddia edildiğini anlattı. Gültekin, “Evet AK Parti kapatılmalıdır. Bu benim siyasi parti yöneticisi olarak olarak görüşümdür" şeklinde konuştu.
Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, konuşması sırasında davanın siyasi bir yargılama olduğunu belirten Gültekin;e, “Biz bu davaya hukuki bir dava olarak bakıyoruz. Burada kanunlara göre yargılama yapılıyor. Bu dava siyasi bir dava değil" uyarısında bulundu.
Gültekin'in “Bu dava siyasi davadır" sözleri üzerine Özese, hakaret içermemek kaydıyla savunma yapmasını istedi. Duruşma, Gültekin'in mütalaaya ilişkin beyanlarının alınmasıyla devam ediyor.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!