''Bu ise anayasanın eşitlik ilkesine aykırı''

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, ''4/b kapsamındaki esnaf ve sanatkarlarımıza doktor tarafından rapor verilerek evinde tedavi edildiği hallerde, iş göremezlik ödeneği verilmemektedir. Bu ise anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır'' değerlendirmesinde bulundu.

''Bu ise anayasanın eşitlik ilkesine aykırı''
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.04.2012 - 09:47

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'un Sosyal Güvenlik (SGK) çatısı altında norm birliği sağlanması amacıyla birleştirildiğini, ancak bu birleşmeye rağmen uygulamada birçok eşitsizliklerin yaşandığını ileri sürdü.
''Memur ve işçi kadınlara sağlanan doğum borçlanması hakkından esnaf kadınlar yararlanamıyor'' ifadesini kullanan Palandöken, şunları kaydetti:

''4/a kapsamında bulunan sigortalı işçilerin hastalık sebebiyle iş göremezliğe uğraması halinde; iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla geçici iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere her gün için geçici iş göremezlik ödeneği ödenmesine rağmen aynı primi ödeyen esnaf ve sanatkârlarımız ayaktan tedavileri süresince geçici iş göremezlik ödeneği alamamaktadır. En önemlisi bugün esnafımız sosyal güvenlik primini ödemediği zaman hizmet alamıyor. Ancak, SGK hizmet vermemesine rağmen ödenmeyen primi cezasıyla birlikte alıyor. Bununla birlikte memur ve işçi kadınlarımıza sağlanan doğum borçlanması hakkından esnaf kadınlarımız yararlanamamaktadır. Yine en önemlisi norm birliği denilmesine rağmen halen esnaf ve sanatkar emeklisi bugün asgari ücretin altında maaş almaktadır.''

''Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı''


Uygulamanın Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ileri süren Palandöken, şunları belirtti:

''4/b kapsamındaki esnaf ve sanatkarlarımız sadece iş kazası veya meslek hastalığı ya da analık halinde ve her türlü borçlarının ödenmiş olması şartıyla yatarak tedavi süresince Geçici İş Göremezlik ödeneği alabilmektedirler. Fakat doktor tarafından rapor verilerek evinde tedavi edildiği hallerde, iş göremezlik ödeneği verilmemekte. Bu ise anayasanın eşitlik ilkesine aykırı. Halbuki evde tedavi süresince dükkanı kapalı kalmakta, bir geliri olmamakta. Ama ödemekle yükümlü olduğu, vergi, prim, çek ve senetleri ödeme beklemektedir.''

Palandöken, esnafın 25 yıl prim ödediği halde tazminat da alamadığını belirterek, ''İşleri bozulduğunda yararlanacağı işsizlik sigortası da yok. Esnaf ve sanatkarımız, zor günlerini atlatmasında ve yeni bir iş yeri açıncaya kadar geçimini sağlaması için İşsizlik Sigortası kapsamına dahil edilmeli'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler