"Bu Meclis'ten sivil anayasa çıkmaz"

Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, TBMM'deki ortamın sivil bir Anayasa meydana getirmeye uygun olmadığını belirterek, "Sivil Anayasanın doğrudan mecliste partilerin bölünmüşlüğü ve kavga ortamında şekillenmesi sağlıklı değil. Süreç baştan itibaren bir uzlaşmayı bünyesinde taşımadığı takdirde Anayasa mantığına uygun bir metin ortaya çıkmaz" dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.02.2010 - 13:09

Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, "Anayasa değişikliği için fırsat kaçırıldı" sözlerini haklı buldu. Türkiye'nin sivil bir Anayasaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Şener, Türkiye'deki bütün Anayasaların 'müdahale Anayasası' olmasının Türkiye'ye yakışmadığını ifade etti.

Şener, "Şu anda da 1982 müdahale döneminin Anayasası yürürlükte, pek çok değişiklik yapılmış olsa da, 1982 Anayasasının özü, mantığı değişmemiştir. Özgürlüklerin sınırlanmasını esas alan bir mantıkla var olan bir Anayasa, bazı maddelerindeki değişikliklerle sivil bir Anayasa hüviyetini elde edemez. Bu konuda yasama organına büyük görevler düşüyor. Ancak Anayasalar mutabakat metinleridir, çoğunluğun görüşünü yansıtan metinler değil, aksine azınlık haklarının gözetilmesini önceleyen metinlerdir. Bu niteliği itibariyle de uzlaşmanın sağlanmadığı bir Anayasa metni, Anayasa olmaz, sivil Anayasa hiç olmaz" dedi.

Bu açıdan bakıldığında şu andaki siyasi ortamın değerlendirmesi gerektiğini belirten Şener, iktidar ve muhelefeti, toplumu ayrışmaya götürmekle suçladı.

Şener şöyle devam etti:
"Şu andaki siyasi ortam kavganın, partiler arasında çekişmelerin, karşılıklı hakaretlerin derinleştiği, ayrışmanın topluma yansıtıldığı bir ortamdır. Bu ortamı ortaya çıkaran iktidarıyla, muhalefetiyle mevcut siyasi partilerdir. Bu ortam bir sivil Anayasa meydana getirmeye uygun değildir. Öncelikle iktidar ve muhalefet medeni bir diyalog ortamını sağlamasını lazım, topluma yansıttıkları ayrışmayı ortadan kaldırmaları lazım ve medeni bir süreç içinde de bir sivil Anayasanın hazırlanması lazım. Ama bize göre bir sivil Anayasanın doğrudan mecliste partilerin bölünmüşlüğü ve kavga ortamında şekillenmesi sağlıklı değil. Bu nedenle Anayasayı hazırlayan bir 'kurucu meclisin' oluşması lazım, tüm partilerin belirleyeceği isimlerden oluşan. Süreç baştan itibaren bir uzlaşmayı bünyesinde taşımadığı takdirde Anayasa mantığına uygun bir metin ortaya çıkmaz. Bu bakımdan Cumhurbaşkanın temel vurgusu nedir bilmiyorum ama bu açıdan haklı görünüyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler