"Bu tablo değişecek

Türk Eczacılar Birliği'nin (TEB) Başbakanı Erdoğan Çolak, hükümetin eczacıyı tamamen dışarıda bırakarak, 3.3 milyar TL'lik tasarrufu 2.5 milyar TL'ye indirdiğini aradaki 800 milyon TL'ninde sanayiye ikram edildiğini iddia etti.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.12.2009 - 12:13

Türk Eczacılar Birliği'nin (TEB) 37. Olağan Büyük Kongresi milletvekilleri, siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin de katılımıyla bugün Ankara Hilton Otel'de başladı.
TEB Merkez Heyeti Başkanı Erdoğan Çolak, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, 4 Aralık sürecine ilişkin olarak çözüm için diyalog kanallarını zorladıklarını belirterek, "tehditlere boyun eğmeyeceğimizi artık onlar da anlamıştır diyorduk; ama sanırım önümüzdeki dönemde bunu bir daha görmek istiyorlar. Bize bir çare bırakmıyorlar" diyerek eylem sinyali verdi.

Çolak, eczacılığın halka ulaştırdığı ürünün üretim ve dağıtım sürecini yönlendirmeyen, birey ve toplum sağlığı ile ilgili bir ürünü halka ulaştıran bu nedenle fiili olarak serbest piyasa şartlarında hareket etmeyen bir meslek olduğunu ifade ederek, sorunların çözümlerini bir araya gelerek kongrede tartışacaklarını söyledi.

Son 5 yıldır uygulanan sağlık politikaları sonucunda eczacı örgütlerinin her geçen gün yeni bir sorunla karşılaştığını kaydeden Çolak, daha fazla eczanenin kapanmasının umutsuzluğa neden olduğunu bildirdi.

Eczacılık fakültelerinin sayısının, alanda herhangi bir sınırlama olamaması, eczane işletmesinin artan maliyeti ve gittikçe karmaşıklaşan yapısı gibi etmenler sonucunda eczacı başına düşen reel gelir artışında ciddi bir azalmanın ortaya çıktığına dikkat çeken Çolak, bunların karşısında daha fazla ve güçlü bir biçimde hak arama mücadelesini sürdürdüklerini vurguladı.
 

Meslek hakkı

Örgütlerinde mesleki sistematiği daha adaletli kılacak projeler ürettiklerini ifade eden Çolak, bu projelerin en önemlisinin meslek hakkı olduğunu kaydetti. Çolak sözlerine şöyle devam etti:

"Meslek hakkı hem eczacılığın bilimsel yanını referans alması hem de eczacılık pratiğini ilaç ve hasta danışmanlığına yönlendirmesi dolayısıyla önemlidir. Eczacı ilaç fiyat düşüşüne karşı değildir, ama eczacının geliri fiyatlardan bağımsız hale getirilmezse varlık ve yokluk ikilmeni daha derinden hissetmeye başlayacaktır."

Eczacıların basitçe işlerini yapmaları gerektiğini ifade eden Çolak, hastaların ilaç etkileşimleri ve doğru ilaç kullanımı konusunda bilgilendirmesi gerektiğini, eczacıların bir aracı olarak değil bir danışman olarak sağlık hizmeti sürdüreceğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler