'Bu, Türkiye'de olan ilklerden birisidir'

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sanatçılarla buluşması konusunda, ''Belki de ilk defa bir Türkiye Cumhuriyeti başbakanı sanatkarları bu düzeyde muhatap alıyor, onlarla saatlerce konuşuyor, saatlerce dinliyor ve söylediklerine cevaplar veriyor. Bu, Türkiye'de olan ilklerden birisidir'' dedi.

'Bu, Türkiye'de olan ilklerden birisidir'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.03.2010 - 14:06

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''demokratik açılım'' çalışmaları kapsamında tiyatro, sinema sanatçıları, yönetmenler ve yapımcılarla Dolmabahçe'deki Çalışma Ofisi'nde gerçekleşen buluşmasına katılan AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, toplantının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, toplantının beklentileri doğrultusunda gerçekleştiğini ifade etti. Çelik, 60'ın üzerinde sanatçının toplantıya katıldığını belirterek, bazılarının da hastalık ve diğer sebeplere bağlı olarak gelemediğini söyledi. Toplantıda 25 sanatçının düşüncelerini ifade ettiğini, sektörel sorunları dile getirdiklerini ifade eden Çelik, Türkiye'de olup bitenlerle, hükümet icraatıyla ilgili ve özellikle de ''demokratik açılım'' konusundaki görüşlerini de ilettiklerini kaydetti. Çok seviyeli geçen toplantıda bazı sanatçıların da eleştirilerini dile getirdiklerini belirten Çelik, ''Ümit ediyorum ki sanatkarlarımız da buradan memnun ayrıldılar ve belki de ilk defa bir Türkiye Cumhuriyeti başbakanı sanatkarları bu düzeyde muhatap alıyor, onlarla saatlerce konuşuyor, saatlerce dinliyor ve söylediklerine cevaplar veriyor. Bu, Türkiye'de olan ilklerden birisidir'' dedi.

Çelik, Nisan ayında yazarlar ve belki de köşe yazarlarıyla, Mayıs ayında da spor adamlarıyla bu tür bir toplantı gerçekleştireceklerini ifade ederek, şunları kaydetti: ''Bu katılımcı demokrasinin olmazsa olmazlarıdır. Bir de sanatkarları şöyle değerlendirmek lazım. Bu insanlar, tesirleri kendileriyle sınırlı olmayan insanlar. Toplumun nabzını tutan, insanların sinir uçlarına dokunabilen insanlardır. Bu yönüyle ben katılımları ve katkılarının bu meselede işin farkında olmalarının çok önemli olduğunu düşünüyorum.'' Toplantıdaki esprilere ilişkin soru üzerine Çelik, ''Çok espri yapıldı ama bütün esprileri hatırlayacak durumda değilim. Sırrı Süreyya Önder, çok güzel espriler yaptı. 'Devlet film yapsın, senaryo yazsın, yönetmenlik yapsın' anlamına gelebilecek sözlere kendisi uzun boylu espritüel cevaplar verdi. Bugün düşünülenin aksine çok güldüren insanlar, çok fazla söz almadı. Cem Yılmaz ve Şahan Gökbakar söz alıp bizi güldürmediler ama Yılmaz Erdoğan çok güzel tespitlerde bulundu. Toplantı dolu dolu geçen, gerçekten olması gereken bir formatta gerçekleşti, bunu da önemli sayıyorum'' diye konuştu.
 

Eleştiriler ve somut istekler

Çelik'e toplantıda ne tür eleştiriler yapıldığı da soruldu. Daha çok yöntemle ilgili eleştiriler yapıldığını belirten Çelik, işin özüne yönelik, ciddi eleştiriler olduğunu söyleyemeyeceğini ifade etti. Toplantıda sanatçılardan somut olarak istenen bir şeyin olup olmadığının sorulması üzerine de Çelik, ''Biz şunu yapma hakkına sahip değiliz, sanatçılara ev ödevi verme konumunda değiliz. Sayın Başbakan da böyle bir hakkı kendinde bulmuyor ama biz toplumun bu meselenin fakında olmasını istiyoruz. Bir farkındalık oluşturmak için bütün kesimlere bu meseleyi aktarıyoruz. Zaten herkes vicdani borç olarak, 'Bize düşen neyse yapmaya hazırız. Elimizi taşın altına koymaya hazırız' diyorlar. Bir yol haritası göstermek için bu kişileri toplamıyoruz'' dedi.

Bir gazetecinin ''Bu toplantılardan ne tür bir beklentiniz var?'' diye sorduğu Çelik, şunları kaydetti: ''Katılımcı demokrasi, parlamenter demokrasinin çok ötesindedir. Bir ülkedeki meseleleri sadece parlamenterler konuşmaz. O ülkenin hür medyası, sanatçıları, sanatkarı, yazar, çizeri konuşur. Çünkü onlar da bu toplumun bir parçasıdır. Problemleri de onlarla birlikte yaşıyoruz. Sevincimiz varsa, birlikte yaşıyoruz. Bu ülkenin kederi, aynı zamanda onların da kederi. Onlar bir camiayı temsil ediyor. Burada bir örnekleme yapılıyor. Toplantıya katılan 60 küsur sanatçı, Türkiye'deki bütün sinema ve tiyatro alanı değildir ama onlar belli bir örneklemeyle alınmış olan bir kesimdir. Onlar bağlı bulundukları sektörün bir anlamda hissiyatının tercümanıdır.'' Çelik, toplantıda geçen konuşmalardan ilgili kurumların gerekli mesajları alacağını ve değerlendirileceğini söyledi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler